начало

Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия

Разлики в управлението на ООД и ЕООД ?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Разлики в управлението на ООД и ЕООД ?

Мнениеот inspectora » 05 Мар 2010, 15:01

Ще се "хвана" за 50-те% за държавата - еми толкова са /даже може и малко повече/ ... Това е така от сума време ... /"на запад" %-тите предполагам ги знаете колко са ... ;) - за "незнаещите": започват от 60-65 и нагоре ;) .../.
Няма да коментирам редно ли е да даваме 50+% от изкараното на държавата ... /това е друга бира/ ... Настоящата тема беше по-скоро за това, че въпросните 50% никой не иска да ги дава и "измисля" какви ли не "врътки" /"абсолютно законни" ;) / ... и когато и държавата започне да се чуди и тя какви "врътки" да измисли, за да си ги прибере все пак тези 50%, се започва вой "на умряло" ... Ей за това иде реч!!! Съвсем друг е въпросът, че ни е сбъркано мисленето отвсякъде - вместо да мислим как да изкараме повече, за да можем да плащаме, ние мислим как да се скатаем - ето това убива икономиката /а не високите данъци и осигуроски - в най-развитите страни по света данъците и осигуровките са най-високи, включително и като процент от дохода или печалбата/. Икономиката /пазарната/ се гради на "оборота" на парите и стоките - "колкото повече - толкова повече" ... ако се скатаваме и не плащаме - "зацикляме" ... и ставаме още по-бедни ... за съжаление ние това не го разбираме и няма да го разберем, защото сме обременени - боли ни много когато "ни вземат" нещо ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 05 Мар 2010, 19:52

Еееех , Инспекторе! :roll:
Та нали ние сме Българи! Та нали ние, българският народ, живеем в страната Абсурдия (Абсурдистан) кой, както иска да го разбира...
Има тенденция да гледаме , копираме, прилагаме... всичко лошо или не до там удачно за нас самите, от другите народи („европейски” държавици).
Защо трябва да правим всичко това? Та ние нямаме ли свои мислене, идентичност, морал и достойнства?!? Та все казваме тоя това, оня онова ( „ ... започват от 60-65 и нагоре...”)
Защо и при нас да е така? Нашата страна е малка, къде отиват толкова средства – събирани под една или друга форма заедно с данъците??? Все въпроси и въпроси...!
Лесно, за да не се чуди държавата какви врътки да прилага, защо не копира най-доброто от чуждото законодателство, и да го компилира в едно добро, даже отлично законодателство?! А българинът (Абсурдиецът) не е никак глупав, ако иска може да го направи.
Как няма да мисля да изкарам повече, след като държавата се стреми да ми вземе повече...?
Спомням си как се радвах, когато се прие данъкът по ЗКПО да е 10 % . Ами българинът е така устроен, такъв му е манталитетът, че ако му се отнема малко то, той ще дава това малко, по-лесно. И обратно, колкото-повече му искат толкова-повече ще ползва портите в полето (Законите ни) в своя полза.
И в други теми съм засягал термина „Народопсихология” толкова дипломирани психолози, социолози и какви ли не многознайковци има, които могат да се ползват поне като консултанти при сътворяване на Законите.
Тъй като ми се струва, че темата ще се разгърне в дебат включващ външен дълг, предишен режим, преход и т.н. Предлагам да опитаме (които имат желание) да я доразвием по съществото на питането от sstoilov. Иначе ще се получи дебат, който по-скоро е за по бира... :wink:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот nksuccess » 05 Мар 2010, 20:29

Реално, ако се пресметне какво прибира държавата от паричния ни поток отиваме на много над 50%. Следкато се вземат над 50% от прихода. да речем от 1000 вземат 520. Остават 480. С тях си купувате - гориво(акциз+останалите данъци), винтека, данък на колата.Алкохол - пак повечето пари от цената прибира държавата. На всяка пакетирана стока се плаща и продуктова такса, пак се прибира от държавата. После такса смет, данък на имота и т.н. Дори не се опитвам да изброя всичко. Накрая като се тегли чертата отиваме на 85-90% от паричния поток, който влиза в джоба ни, се прибират от държавата. :D
nksuccess
Потребител

Мнениеот SashkoS » 06 Мар 2010, 14:22

Инспекторе, малко ме подразни първото ти мнение по темата, но това си е в реда на нещата за форумен чат.

Прав си, че скатаването е единият от проблемите, поради които държавата измисля безумни поводи да вземе оттук оттам пари.

Но проблемът не е в това че пари трябва да се вземат. Просто не се вземат както трябва и от когото трябва. Няма да влизам в подробности, но е очевидно че най-засегнати са най-малките фирми.
Едно дружество с 1 управител, десет работника и печеливш бизнес не само няма от какво да се притеснява, но управителят там наистина управлява и трябва да си плати тези осигуровки.
ЕООД с един работник - собственикът в много случаи просто ще затвори врати и ще човекът ще отиде на борсата за да чака ВИЕ да му платите обезщетението.

Отделно кампанията "2 лева капитал" сега ще означава 3000 лева платени на държавата за закриването на двулевовото дружество. Това ли бе целта?

Когато една фирма има проблем - той си е неин. Да си се оправя.
Когато 100000 фирми имат проблем той вече е и НАШ. Да се правим че това не ни интересува и да се радваме че някой има проблем означава да сечем клона на който седим.
SashkoS
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 06 Мар 2010, 14:27

Подкрепям SashkoS!Освен това повтарям , че указанието е двусмислено , противоречиво и незаконосъобразно!Според мен заради този гаф ,изп. директора на НАП , трябва да си подаде оставката.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот toti99 » 06 Мар 2010, 16:02

Фирми рег. по ЗДДС 250 000/източник доклад на световната банка от 2008 год.
Това е гръбнака на икономиката. Всичко оставало до над 1 000 000 фирми/преди пререгистрацията/ е некъв пълнеш, некви измислени фирми. Крайно време, е "пазарните щуки", по израза на бившия пръв Т.Ж. да "изядат пазарните шарани".
toti99
Потребител

Мнениеот portokal » 06 Мар 2010, 16:08

И ти си прав, и ти си прав... и ти си прав, че не може и двамата да са прави - казал онзи от вица.
Инспектора само напомни, че ЕООД с един работник или без хич работници може спокойно да "бъде" не ЕООД, а ЕТ или упражняващ свободна професия дори. Е ми не е ли така? Не е ли това "нормалната" организация на дейността за физическо лице, упражняващо личен труд без наети работници или с един-двама помощници? :oops: Вярно, няма минимум за брой на съдружниците физически лица в ООД, нито за брой на работниците, вярно е и че ако досега е можело спокойно така, сега да принуждаваш стотици хиляди субекти да се "реорганизират" по неволя, е тъпо. Но Инспектора по същество е прав (къде е Гъдьо да каже, че съм върла душманка на лошите частници? 8)).
Че няма нищо ненормално съдружниците да не получават специални възнаграждения за личния си труд в дружеството (а само дял от печалбата), съм напълно съгласна; че законосъобразността на указанието е меко казано съмнителна, също съм съгласна - специално в частта за "неначислените" възнаграждения, когато са и неуговорени, и недължими на всичкото отгоре. Колкото до мнението, че Стефанов трябва да подаде оставка... хм... че това ли да е най-скандалното и глупаво действие на НАП и предшествениците им в цялата им история... айде, де... :P
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 06 Мар 2010, 17:16

portokal написа:И ти си прав, и ти си прав... и ти си прав, че не може и двамата да са прави - казал онзи от вица.
Инспектора само напомни, че ЕООД с един работник или без хич работници може спокойно да "бъде" не ЕООД, а ЕТ или упражняващ свободна професия дори. Е ми не е ли така? Не е ли това "нормалната" организация на дейността за физическо лице, упражняващо личен труд без наети работници или с един-двама помощници? :oops: Вярно, няма минимум за брой на съдружниците физически лица в ООД, нито за брой на работниците, вярно е и че ако досега е можело спокойно така, сега да принуждаваш стотици хиляди субекти да се "реорганизират" по неволя, е тъпо. Но Инспектора по същество е прав (къде е Гъдьо да каже, че съм върла душманка на лошите частници? 8)).
Че няма нищо ненормално съдружниците да не получават специални възнаграждения за личния си труд в дружеството (а само дял от печалбата), съм напълно съгласна; че законосъобразността на указанието е меко казано съмнителна, също съм съгласна - специално в частта за "неначислените" възнаграждения, когато са и неуговорени, и недължими на всичкото отгоре. Колкото до мнението, че Стефанов трябва да подаде оставка... хм... че това ли да е най-скандалното и глупаво действие на НАП и предшествениците им в цялата им история... айде, де... :P

Ще дадеш ли приемер за по-скандално и глупаво?Конкретен ако може , който да засяга такъв кръг лица?Колкото до това дали Инспектора или Портокал ще решат как гражданите да организират дребния си бизнес-чрез ЕТ или ЕООД-айде , де.... :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 06 Мар 2010, 17:20

Портокал - и ти си права разбира се :)

Разбира се, че ЕТ е по-подходящият вариант за бизнес от един човек. Но намесата на държавата в бизнеса, като непрекъснато променя правилата и върти икономиката на шиш кара хората да търсят изход.

Аз задавам само един прост въпрос - защо г-н Главния инспектор мисли в продължение на 2 месеца за да разбере идеята на законодателя? Ако тази идея бе заложена съзнателно в КСО, защо чак сега в главата на един човек се роди прозрението? А ако беше мислил 2-3 години докато я проумее?
Не ви ли прилича на една история за заповедта за обесване и запетайката?
SashkoS
Потребител

Мнениеот portokal » 06 Мар 2010, 21:35

REVOLUTION написа: Ще дадеш ли приемер за по-скандално и глупаво?Конкретен ако може , който да засяга такъв кръг лица?Колкото до това дали Инспектора или Портокал ще решат как гражданите да организират дребния си бизнес-чрез ЕТ или ЕООД-айде , де.... :lol:

Абе, пример не мога да ти дам - евентуално онова за блогърите и осигуряването, ама там хем не се разбра какво точно казват, хем поради естеството на нещата на никой не му се наложи да плаща... Та пример не мога да ти дам, но указанието по-скоро си е в стила на НАП, или в това, което хората мислят за стила на НАП. :wink: :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 07 Мар 2010, 11:25

SashkoS написа:Прав си, че скатаването е единият от проблемите, поради които държавата измисля безумни поводи да вземе оттук оттам пари.

Е точно за това си говорим ... от там нататък всичко е празни приказки ...
SashkoS написа:Но проблемът не е в това че пари трябва да се вземат. Просто не се вземат както трябва и от когото трябва. Няма да влизам в подробности, но е очевидно че най-засегнати са най-малките фирми.
Едно дружество с 1 управител, десет работника и печеливш бизнес не само няма от какво да се притеснява, но управителят там наистина управлява и трябва да си плати тези осигуровки.
ЕООД с един работник - собственикът в много случаи просто ще затвори врати и ще човекът ще отиде на борсата за да чака ВИЕ да му платите обезщетението.

И от кого трябва да се вземат? Както ги вземат от ЕООД-то с 10 работника, така и от това без работници! Нали няма да говорим сега за разликата между двете ЕООД-та /това с 10 работника и това - без работници/ ;) ... щото разликата е точно никаква ;) - и двете представляват самостоятелни правни субекти ... и двете стартират с капитал от 2 лева /примерно/ и т.н. ... това, че едното е успяло да се развие, а другото - не ... еми това е "естествени подбор" ... приключваме по темата ...
SashkoS написа:Отделно кампанията "2 лева капитал" сега ще означава 3000 лева платени на държавата за закриването на двулевовото дружество. Това ли бе целта?

Целта на тази простотия и аз не можах да я разбера ... Още тогава /когато го въвеждаха това с 2-та лева/, се опитвах да им обясня, че това е безумие ... но явно имаше повече икономисти, отколкото юристи в дебата ... /нищо против икономистите, но в случая не осъзнаваха "правната същност" на ООД-то ... и сега ще им берем плодовете ... както и да е - взех да се отклонявам/
SashkoS написа:Когато една фирма има проблем - той си е неин. Да си се оправя.
Когато 100000 фирми имат проблем той вече е и НАШ. Да се правим че това не ни интересува и да се радваме че някой има проблем означава да сечем клона на който седим.

Да бе ... айде без тея "социални" призиви ... Всеки сам се оправя - който оцелее ... Изобщо не мисля, че проблемите на 100000 фирми са и мой проблем ... /то и Кремиковци беше проблем на държавата и какво стана - наливахме от нашие пари в "общия" проблем и в крайна сметка само "се набутахме" ... едно нещо, ако не може само да се справи "с живота", то по-добре да не съществува - това е един от основните закони на природата, а тръгне ли се срещу природата ... обикновено нещата придобиват още по-трагични измерения .../
REVOLUTION написа:Колкото до това дали Инспектора или Портокал ще решат как гражданите да организират дребния си бизнес-чрез ЕТ или ЕООД-айде , де.... :lol:

Изобщо не искам да казвам на когото и да било как да си организира бизнеса ... /мисля, че съм заявявал позиция по въпроса доколко споделям някой да казва на някого какво да прави ;) /. Казвам, че като не си си организирал бизнеса както трябва, ще си понасяш и последиците ;) - като си си организирал бизнеса все едно ще правиш международна корпорация с милиарди год. оборот, а в същото време бизнесът ти няма и 100 лева седмичен ... еми значи си ............. и аз нямам интерес ти да съществуваш ... Ей това казвам !!!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 07 Мар 2010, 11:45

inspectora написа:
SashkoS написа:Прав си, че скатаването е единият от проблемите, поради които държавата измисля безумни поводи да вземе оттук оттам пари.

Е точно за това си говорим ... от там нататък всичко е празни приказки ...
SashkoS написа:Но проблемът не е в това че пари трябва да се вземат. Просто не се вземат както трябва и от когото трябва. Няма да влизам в подробности, но е очевидно че най-засегнати са най-малките фирми.

И от кого трябва да се вземат? Както ги вземат от ЕООД-то с 10 работника, така и от това без работници! Нали няма да говорим сега за разликата между двете ЕООД-та /това с 10 работника и това - без работници/ ;) ... щото разликата е точно никаква ;) - и двете представляват самостоятелни правни субекти ... и двете стартират с капитал от 2 лева /примерно/ и т.н. ... това, че едното е успяло да се развие, а другото - не ... еми това е "естествени подбор" ... приключваме по темата ...
SashkoS написа:Отделно кампанията "2 лева капитал" сега ще означава 3000 лева платени на държавата за закриването на двулевовото дружество. Това ли бе целта?

Целта на тази простотия и аз не можах да я разбера ... Още тогава /когато го въвеждаха това с 2-та лева/, се опитвах да им обясня, че това е безумие ... но явно имаше повече икономисти, отколкото юристи в дебата ... /нищо против икономистите, но в случая не осъзнаваха "правната същност" на ООД-то ... и сега ще им берем плодовете ... както и да е - взех да се отклонявам/
SashkoS написа:Когато една фирма има проблем - той си е неин. Да си се оправя.

Да бе ... айде без тея "социални" призиви ... Всеки сам се оправя - който оцелее ... Изобщо не мисля, че проблемите на 100000 фирми са и мой проблем ... /то и Кремиковци беше проблем на държавата и какво стана - наливахме от нашие пари в "общия" проблем и в крайна сметка само "се набутахме" ... едно нещо, ако не може само да се справи "с живота", то по-добре да не съществува - това е един от основните закони на природата, а тръгне ли се срещу природата ... обикновено нещата придобиват още по-трагични измерения .../
REVOLUTION написа:Колкото до това дали Инспектора или Портокал ще решат как гражданите да организират дребния си бизнес-чрез ЕТ или ЕООД-айде , де.... :lol:

Изобщо не искам да казвам на когото и да било как да си организира бизнеса ... /мисля, че съм заявявал позиция по въпроса доколко споделям някой да казва на някого какво да прави ;) /. Казвам, че като не си си организирал бизнеса както трябва, ще си понасяш и последиците ;) - като си си организирал бизнеса все едно ще правиш международна корпорация с милиарди год. оборот, а в същото време бизнесът ти няма и 100 лева седмичен ... еми значи си ............. и аз нямам интерес ти да съществуваш ... Ей това казвам !!!

Tи може и да нямаш , но пък аз и икономиката имаме интерес... :wink:
Спокоен съм , че този път търговците(с малки изключения) няма да се юрнат да променята основанието си за осигуряване.Ще видим в съда как ще защитят свободното си съчинение... :lol: :lol: :lol: Разбира се ако гузно не дадат указание към указанието си , което отговаря на КСО...Според политици има индикации за това от МФ , които ще интервенират.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 07 Мар 2010, 11:58

Чета сега смешната петиция ... цитирам един абзац:

Считаме, че с такова тълкувание на правната норма, (относно дължимост на осигурителни вноски върху неначислени възнаграждения), се подменя заканодателната воля, като се създава допълнителна осигурителна тежест върху практически несъществуващи възнаграждения, тъй като върху сегашните задължителни вноски, като самоосигуряващи се лица, собствениците и управители на търговски дружества, се задължават да внасят и осигурителни вноски по договори за управление и контрол с изключително високи осигурителни прагове, които ще натоварят, на практика, точно най- малките стопански субекти- тези, в които собственикът, управителят и работещият е едно и също лице, като по този начин се вдига осигурителната тежест четирикратно, при това без оглед на това дали дружеството функционира или не.

Редно е, щом си "човек-машина" и имаш 3 "работи", то да се осигуряваш и за 3-те ... Не виждам нищо нередно в това ... :) ... Хем си собственик, хем управител, хем и работник - еми "работиш" 3 неща едновременно ... бил си вземал "една заплата" за тези трите "работи" - айде, айде - нека да не е баш тъй ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 07 Мар 2010, 12:12

Смей се , но хората са прави , макар и да не са го написали съвсем точно.По логиката на указанието и ЕТ трябва да се осигурява по т.7.Нали изпълнява и дейност по управление и контрол.Това че не може да сключи договор сам със себе си няма значение-да е могъл. :lol: :lol:

Очаквайте продължение в ново указание:Правите секс-това е работа.Това че го правите безплатно не може да води до неравно третиране между Вас и проститутките или жигулата.Затова-осигуряване.. :lol: :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 07 Мар 2010, 16:08

E, Революшън :-))) Недей така.... компаньонките вършат тези описани от теб работи в извънработно време като хоби, а за момента за хоби още не се осигурява човек :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ама всъщност си прав... щом изкарваш пари от хоби - данъци, само се чудя какъв ще източника - дали от трудова дейност, за да се осигурява, или "други доходи" 8) 8) 8)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот portokal » 07 Мар 2010, 17:19

Да обобщим: Том Сойер беше установил, че забавление е това, за което плащаш, а работа - за което ти плащат. Той обаче нищо не е казал за нещата, които се вършат безплатно и за двете страни (или поне без конкретно уговорено заплащане), като секса и като управлението на ООД от съдружниците.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Мар 2010, 08:49

REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 08 Мар 2010, 09:47

prnedev написа:E, Революшън :-))) Недей така.... компаньонките вършат тези описани от теб работи в извънработно време като хоби, а за момента за хоби още не се осигурява човек :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ама всъщност си прав... щом изкарваш пари от хоби - данъци, само се чудя какъв ще източника - дали от трудова дейност, за да се осигурява, или "други доходи" 8) 8) 8)

Недев, ти ми даде страхотна идея. Ще драсна 2-3 реда на милите ни данъчни, за да им кажа че вече могат да налагат данък "Хоби".

Събираш марки - 10 лв/година.
Ловиш риба - 10 лв/година
Ловуваш - 20 лв/година
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Мар 2010, 09:54

DEKAH написа:
prnedev написа:E, Революшън :-))) Недей така.... компаньонките вършат тези описани от теб работи в извънработно време като хоби, а за момента за хоби още не се осигурява човек :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Недев, ти ми даде страхотна идея. Ще драсна 2-3 реда на милите ни данъчни, за да им кажа че вече могат да налагат данък "Хоби".

Събираш марки - 10 лв/година.
Ловиш риба - 10 лв/година
Ловуваш - 20 лв/година

A осигуровки , къде забравяш....Вместо да работиш и да внасяш осигуровки ти се забавляваш , ама това време всъщност може и да работиш.Не е справедливо докато другите работят и внасят осигуровки ти да се забавляваш.Всички са равни пред закона и поради това , времето което отделяш за забавляния се приравнява на време по изпълнение на трудов договор , следователно трябва да се осигуряваш. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 08 Мар 2010, 11:10

Декане, хобито си е лукс и в този смисъл е напълно нормално да се облага поне с акциз. :)
Аватар
portokal
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право