начало

Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия

Освобождаване на управители в ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Освобождаване на управители в ЕООД

Мнениеот petreto » 21 Яну 2010, 14:59

Здравейте,
имам следния проблем.Регистрирано е ЕООД, в което са посочени за управители две лица, които са роднини на учредителя.Сега обаче, след като се вдигнаха осигурителния праг, собственика на капитала(учредителя) желае да освободи съпругата си и сина си.Аз съм студент по право и понеже сме приятелски семейства, реших да им съдействам, а и своевременно да придобия някакви практически знания, защото предполагам повечето от Вас знаят колко е трудно началото :(
Интересува ме следното:
-трябва ли да се състави нов Учредителен акт.
-кои образци трябва да се подпълнят (А4 и Г1?)
-следва ли да има отправено предизвестие или просто се съставя протокол от събранието и молби за освобождаване от длъжност.

Има ли някъде описана подробно процедурата, тъй като ТЗ не е много конкретен. :(

Предварително благодаря за отделеното време
petreto
Младши потребител

Re: Освобождаване на управители в ЕООД

Мнениеот ianeva » 21 Яну 2010, 15:37

Здравейте!
Знаем колко е трудно началото, но обичайно не задаваме въпроси преди добре да сме прочели, освен "неконкретния" Търговски закон, също и Закон за Търговския регистър и Наредба № 1 от 14 февруари 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър :wink:
Сега малко помощ по Вашите въпроси:

petreto написа:1. трябва ли да се състави нов Учредителен акт.
2. кои образци трябва да се подпълнят (А4 и Г1?)
3. следва ли да има отправено предизвестие или просто се съставя протокол от събранието и молби за освобождаване от длъжност.
...

1. Зависи. Ако първоначално в учредителния акт имената на двамата управители са вписани, логично след смяната ще се впише името на новия управител и съответно ще има промяна в учредителния акт. Ако имената им не са записани - не.
2. А4, независимо дали ще представите и актуализиран /нов/ учредителен акт. Ще го отбележете като приложение в съответната графа, ако представяте такъв.
3. Зависи. Ако едноличният собственик на капитала сам оттегля овластяването на управителите, молби за освобождаване не са необходими, ще е нужен само протокол за взетото решение за освобождаване. Ако управителите желаят да бъдат освободени от длъжност ще отправят писмени предизвестия до дружеството, при спазване разпоредбите на ТЗ /по-конкретно чл. 141 от същия/, като отново чрез свое решение едонличния собственик на капитала ще ги освободи /и тук протокол, както е ясно/.

Влезте в търговския регистър по партидата на дружеството, за да видите какви други документи са необходими при вписване на промяната /представили са ги първоначално вписаните управители, ще ги представя и новият - декларация по чл. 142, съгласие с образец от подписа на управителя - с нотариална заверка, декларации при самото вписване и т.н./

Успех! :)
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот petreto » 21 Яну 2010, 15:45

А когато управител ще си остане еноличният собственик на капитала?
petreto
Младши потребител

Мнениеот ianeva » 21 Яну 2010, 15:54

petreto написа:А когато управител ще си остане едноличният собственик на капитала?

Какво тогава? Напишете директно кое не Ви е ясно, да не пиша на сляпо.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 21 Яну 2010, 16:38

Молби от управителите да бъдат освободени; Решение на еднол. соб-к на капитала; Актуализиран учредителен акт; Декларация по 142; Образец от подписа - нот. заверен; Заявление А4; ДТ - 30лв. Като че ли е това. И ако е пенсионер - да не вземе да разпишете договор за възлагане на упр-ето.
Хайде със здраве
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот petreto » 21 Яну 2010, 16:54

nevin_alibriam написа:Молби от управителите да бъдат освободени; Решение на еднол. соб-к на капитала; Актуализиран учредителен акт; Декларация по 142; Образец от подписа - нот. заверен; Заявление А4; ДТ - 30лв. Като че ли е това. И ако е пенсионер - да не вземе да разпишете договор за възлагане на упр-ето.
Хайде със здраве

Това ме интересуваше!Много благодаря и ако случайно имате път към Перник, свържете се предварително да черпя по лимонада :)
МЕРСИ МНОГО!!!
petreto
Младши потребител

Мнениеот petreto » 21 Яну 2010, 17:02

petreto написа:
nevin_alibriam написа:Молби от управителите да бъдат освободени; Решение на еднол. соб-к на капитала; Актуализиран учредителен акт; Декларация по 142; Образец от подписа - нот. заверен; Заявление А4; ДТ - 30лв. Като че ли е това. И ако е пенсионер - да не вземе да разпишете договор за възлагане на упр-ето.
Хайде със здраве

Това ме интересуваше!Много благодаря и ако случайно имате път към Перник, свържете се предварително да черпя по лимонада :)
МЕРСИ МНОГО!!!

А при положение, че едноличния собственик на капитала и в момента е управител, следва ли да подава отново Декларацията по 142 и нот.заверен подпис? В смисъл ако се отбележи да се вземат от предходното заявление?
petreto
Младши потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 21 Яну 2010, 17:07

Наново - не. Заявлението трябва да е попълнено коректно - пишете само там където има промяна.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот petreto » 21 Яну 2010, 17:23

Значи накратко да обобщя:
Формуляр А4 се подпълва в основната си част и в точка 7 се слага срещу имената на управители отметка за заличаване.Посочват се документите, а именно деклараята по ТЗ и нот. заверка на подписа на оставащия управител от предишното заявление.Подават се молбите,заповед за освобождаване и актуалния учредителен акт.От тук на там всичко е молитви?
petreto
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 21 Яну 2010, 19:36

petreto написа:Значи накратко да обобщя:
Формуляр А4 се подпълва в основната си част и в точка 7 се слага срещу имената на управители отметка за заличаване.Посочват се документите, а именно деклараята по ТЗ и нот. заверка на подписа на оставащия управител от предишното заявление.Подават се молбите,заповед за освобождаване и актуалния учредителен акт.От тук на там всичко е молитви?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Е защо да ги посочваме, след като вече са обявени документи?

Такова животно като "заповед" няма. Има Решение на собственика на капитала. То се обективира в протокол.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 21 Яну 2010, 23:19

И не трябват молби за освобождаване - ЕСК си взема решение /не заповед :) /, че ги освобождава и толкова ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот petreto » 21 Яну 2010, 23:20

Благодаря ви много за отделеното време.Няма кой друг да попитам за професионален съвет и наистина оценявам проявеното внимание.
Пишейки сега Учредителния акт и съответния протокол,се поражда пореден въпрос:
- Трябва ли да се издаде ново решение на едноличния собственик въз основа на което да се издаде учредителния акт?
Притеснява ме факта, че след разговор със служител в съдебната администрация, той ми каза да препиша стария учредителен акт, но той започва , че е издаден "на основание чл.113, във връзка с чл.147(ал. 2) от Търговския закон, с решение от 03.11.2009г на едноличния собственик на капитала....".Именно в това решение са посочени и тримата управители-собственика на капитала и семейството му.Не следва ли новия учредителен акт да бъде на ново решение на собственика?Или трябва трябва наименованието на Учредителния акт да бъде - Актуален учредителен акт? Почти съм сигурен, че не трябва да се добавя "актуален', но все пак да питам...
petreto
Младши потребител

Мнениеот petreto » 21 Яну 2010, 23:22

inspectora написа:И не трябват молби за освобождаване - ЕСК си взема решение /не заповед :) /, че ги освобождава и толкова ...

А за да вземе това решение, не следва ли някакво предизвестие?
Реквизитите, които трябва да съдържа решението са посочени изцяло в ТЗ, нали?
petreto
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 21 Яну 2010, 23:46

А да напишем тук документите не искате ли?
Мисля, че достатъчно помогнахме - поне си направете труда да отворите сайта на търговския регистър и да прочетете 1-2 дружества ... щом не ви се четат ТЗ, ЗТР и Наредбата ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот petreto » 21 Яну 2010, 23:51

inspectora написа:А да напишем тук документите не искате ли?
Мисля, че достатъчно помогнахме - поне си направете труда да отворите сайта на търговския регистър и да прочетете 1-2 дружества ... щом не ви се четат ТЗ, ЗТР и Наредбата ...

Ами от два дни отварям сайтове и чета.ТЗ и ЗТР съм ги прочел.Ще бъда благодарен само ако ми кажеш наредбата коя, че явно това ми убягва
petreto
Младши потребител

Мнениеот petreto » 22 Яну 2010, 00:01

Намерих наредбата, която хвърля доста яснота.Мерси за проявеното разбиране
petreto
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 22 Яну 2010, 00:06

Кои сайтове? Разни като този ли?
Сайта на Търговския регистър - пише се в гугъл "търговски регистър" и трябва да излезе сайт: http://brra.bg/ В него има доста рубрики - има една нормативни документи /или нещо такова/ - има 5 страници заглавия на нормативна уредба, касаещи по един или друг начин търговския регистър и регистрациите, които се извършват - там я има и наредбата - Наредба № 1 от 14 февруари 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър ...
В рубриката справки в същия сайт ще видите вписвания на какви ли не неща, включително и заличаване на управител на ООД /и смяна на такъв би ви свършила работа като сламка - просто игнорирате нещата относно новоназначения управител и гледате само тези, за махането на стария, които вече посочихме какви са/ - разгледайте 2-3 такива дружества какви документи са представили и как са ги оформили и го направете така ... Все пак дружеството ви е "семейно" и въпросът е да мине промяната, а не да защитавате интереси на съдружници, или на самото дружество, или да търсите други ефекти и т.н., за да не можете да се оправите до толкова ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот petreto » 22 Яну 2010, 00:41

БЛАГОДАРЯ!Точно там е идеята - просто да мине пред Агенцията.
petreto
Младши потребител

Назад към Търговско право