начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

преценка за уникалност на фирменото наименование ?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

преценка за уникалност на фирменото наименование ?

Мнениеот mmbulu » 19 Яну 2010, 19:56

Здравейте,

Напоследък нямах много ангажименти и отделих малко време да се поограмотя като попрочета малко юридически текстове (нямам юридическо образование) плюс разни казуси и дискусии свъразни с тях. При тези мои занимания излязоха разни въпроси, ето един от тях:

При подаване на документи за регистриране на ново търговско дружество - как се преценява дали наименованието на фирмата e ok ?

Това което намерих в законите е само чл. 7 от ТЗ

Чл. 7. (1) Фирма е наименованието, под което търговецът упражнява занятието си и се подписва.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1993 г.) Всяка фирма освен предписаното от закона необходимо съдържание може да включва означение за предмета на дейност, участвуващите лица, както и свободно избрана добавка. Фирмата трябва да отговаря на истината, да не въвежда в заблуждение и да не накърнява обществения ред и морала.

(3) (Нова - ДВ, бр. 103 от 1993 г.) Търговецът изписва фирмата си задължително на български език. Той може да я изписва допълнително и на чужд език.

Как работи системата в реалния свят ? Кои от следните фирмени наименования са противоречиви ?

Алиба Ба ООД
Али Баба ЕООД
Али-Баба ООД
Али Баба Дюнери ООД
Алибаб АД
Али Баба - Павлин Павлинов ЕТ
ТехноСтрой - Али Баба ЕТ

Или всичко зависи от преценката на длъжностното лице което обработва документите (тоест един и същ комплект документи може да бъде одобрен и от един служител и отказан от друг) ?

Ако всичко зависи от преценката на служителите - какви инструменти ползват те за да намерят поне синтактически сходните наименования ? На http://www.brra.bg аз не можах да намеря справка която да игнорира интервали или препинателни знаци.

Надявам се компетентните съфорумци да внесат малко светлина в тематиката :)
mmbulu
Младши потребител

Re: преценка за уникалност на фирменото наименование ?

Мнениеот SashkoS » 20 Яну 2010, 12:08

Тази тема е дъвкана подробно преди година и нещо.
Първите трима разбойника, от тези които изброихте имат съвпадащи имена по смисъла на ТЗ (или по точно от практиката на ДЛР). Другите 4-ма не съвпадат с тях.

Има доста примери за откази, а и ако се мисли логически - съвпадащи при изговор имена може да заблудят. Така, че Али Баба и Али-Баба се приемат за едно.
Аз лично провеждам поне 10 минути насаме със сайта на ТР за да избера име.

Сега, понеже ника ви ми напомня за нещо от друг форум - най-настоятелно ви съветвам да се обърнете към специалист за регистрацията на фирмата. 110 лева не са много, но защо да почвате с провал?
SashkoS
Потребител

Мнениеот mmbulu » 20 Яну 2010, 19:03

Благодаря за коментара.

Ре другия форум и обръщането към специалист - преди време съм работил със специалисти, но там ситуацията е black-box - нямаш никаква представа какво защо и как се случва. Понякога това ти стига, понякога - не :)

Тези дни смятам да регистрирам едно ЕООД сам - сам най-вече с цел самообразоване - да разбера как работят различните механизми (включително регистриране по електронен път) и да се ориентирам защо се подават различните документи (какво законодателство ги изисква). Пък ако се развие бизнес инициативата е ясно че ще е нужен както компетентен счетоводител, така и компетентен юрист ...

Ре наименованието - в случая фирмата която ще използвам е сравнително уникална и не мисля че ще се сблъска с други имена, мисля даже Д1 да не подавам - така че проблема в тази тема е по-скоро хипотетичен. Просто проучвайки тематиката ми стана интересно как така може да резервираш наименование, пък после да ти откажат регистрация на фирмата. :roll:

Лека вечер и всичко най-добро :)
mmbulu
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 21 Яну 2010, 12:45

Аха.

А опитното зайче знае ли че се самообразовате за негова сметка? Т.н. специалисти учат 5 години и събират после практика за да знаят какво правят... а вие по метода на пробите и грешките.
После в рамките на самообразованието подайте и ГДД да видим какво ще стане.

Казвал съм го и другаде - най-сигурният начин да спестите от адвокат и счетоводител е да им платите в началото.
SashkoS
Потребител

Мнениеот mmbulu » 21 Яну 2010, 13:08

А опитното зайче знае ли че се самообразовате за негова сметка?

Да, знае - опитното зайче съм аз самия :)

Предишната регистрация подготвена от адвокат струваше около 500 лева, в случая мога да си позволя 4 опита (от които 3 неуспешни) x 110 лева и общия паричен разход ще е по-малък.
Ако смятам инвестираното лично време (доста закони и решения изчетох) ще се окаже че всъщност съм много вътре, но това е друга тема.

Казвал съм го и другаде - най-сигурният начин да спестите от адвокат и счетоводител е да им платите в началото.

Плащам съм на специалисти - и пак ще плащам (както на адвокат, счетоводител, така и на автомонтьор, водопроводчик etc). Поддържам тезата че не може всеки да разбира от всичко и е добре човек да се обръща към специалист в конкретната област (важи и за областта в която работя). Друг е въпроса как да намериш специалист :roll:

После в рамките на самообразованието подайте и ГДД да видим какво ще стане.

Данъчната си декларация като физическо лице винаги я попълвал лично (btw съм се нагледал на простотии от специализирани счетоводни къщи дето в една служебна бележка могат да допуснат > 5 грешки включително и в сметките). Със счетоводство на юридически лица досега не съм се занимавал, но ще се наложи да се позапозная - най-малкото за да мога да преценя дали мога да имам доверие на наетите експерти.

Малко разводнихме темата, за което се извинявам.

Лек ден на всички.
mmbulu
Младши потребител

Назад към Търговско право