начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

ООД и назначаване на управител

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ООД и назначаване на управител

Мнениеот vk2333 » 11 Яну 2010, 17:18

Интересува ме следното относно регистрация на ООД и вписване/ назначаване на управител:

1. Възможно ли е в договора за управление между дружеството и назначения управител да се впише изискване, че за определени процедури (договори и плащания над определена сума; назначаване/ освобождаване на служители), се изисква одобрението на съдружниците.

2. Ако един от съдружниците е управител, тези “уточнения” в договора за управление до колко задължават управителя пред останалите съдружници, ако неговото дялово участие не превъзхожда тяхното.
vk2333
Нов потребител

Re: ООД и назначаване на управител

Мнениеот DEKAH » 12 Яну 2010, 11:31

Тези неща се пишат в Устава, а не в договора за възлагане на управление /ДВУ/.

Никога не съм харесвал това ДУК, може би защото го употребяват счетоводителите.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот lexter » 13 Яну 2010, 18:33

с риск да "оспамя" темата, ще запитам - трябва ли да се вписва ДВУ (мениджърски договор) в ТР или това са вътрешни отношения между дружество и управител и не е задължително да им се дава публичност. Питам, защото съм виждал практика да се вписват масово, а в теорията се твърди, че не е от подлежащите на вписване обстоятелства.
lexter
Потребител

Мнениеот inspectora » 13 Яну 2010, 18:41

lexter написа:с риск да "оспамя" темата, ще запитам - трябва ли да се вписва ДВУ (мениджърски договор) в ТР или това са вътрешни отношения между дружество и управител и не е задължително да им се дава публичност. Питам, защото съм виждал практика да се вписват масово, а в теорията се твърди, че не е от подлежащите на вписване обстоятелства.

... отговорът е в закона ;) ... теория-практика ... няма значение - законът колега ;) - какво пише /хайде джокер: по-скоро какво НЕпише/ там ;)

Иначе към питащия: той/тя не знае за какво пита ... и на двата въпроса отговорът е: зависи ;) ... консултирайте се с адвокат - обяснете "притесненията" и "съображенията" си и ще имате адекватен отговор ... /щото очевидно питането е относно едни други неща ;) - какво може и какво не може е едно, а как да си защитите интересите е съвсем друго/
inspectora
Активен потребител

Мнениеот lexter » 13 Яну 2010, 18:56

:wink:
и все пак, тези които вписват такъв ми е интересно с какво аргументират това свое действие :)
lexter
Потребител

Мнениеот p_n_n » 13 Яну 2010, 20:01

lexter написа::wink:
и все пак, тези които вписват такъв ми е интересно с какво аргументират това свое действие :)

Предполагам, мислейки по абсолютно същия начин:

inspectora написа:
ivan2 написа:Намирам за излишно ...

Няма излишно тука - в ТР всичко каквото се сетиш мятай, че не знаеш на какво дл. лице можеш да попаднеш ;) - имал съм няколко случая на откази /които не ми се е занимавало да обжалвам/, при което подавам абсолютно същите документи + едно "обяснение" на закона /въпреки че законът ми е бил на мен "обяснен" малко по-рано с "мотивите" на отказа им ;) / и си получавам вписването ... та за това си подавам каквото се сетя, че да не ми се налага да им "обяснявам" законите и че това или онова не се прилага, защото еди какво си ... ;)

Аз лично, съвсем според предпочитанията, и съм вписвал и не съм... :P
p_n_n
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Яну 2010, 20:16

Първата ми регистрация(като първите пъти в други сфери :lol: се помнят цял живот ) на дружество беше в края на живота на ТР към ОС.Та подготвям си докумените и четейки закона разбира се не представям договор за управление.Последва светкавично без движение :lol: .Разбира се не посмях да чакам да ми върнат докумените и да обжалвам отказа и веднага метнах един договор.Оттогава по навик представям , това допреди няколко месеца , когато реших че няма да представям.Практика :D .
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 13 Яну 2010, 23:59

Няма изискване за вписване в ТР на Договора за управление. За промяна на обстоятелство се приема вписването в Устава/Учредителия договор на новия Управител (в случай на трето от съдружниците лице) с неговите индивидуализиращи белези. Само толкоз.
Доколкото ми е известно и практиката е в тази насока.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот A.Pato » 14 Яну 2010, 12:55

Melly написа:Няма изискване за вписване в ТР на Договора за управление. За промяна на обстоятелство се приема вписването в Устава/Учредителия договор на новия Управител (в случай на трето от съдружниците лице) с неговите индивидуализиращи белези. Само толкоз.

Ако говорим за ООД, вероятно визирате Дружествения договор. Откога името на управителя се вписва там? :?
A.Pato
Потребител

Мнениеот mosqito » 14 Яну 2010, 15:04

Melly написа:Няма изискване за вписване в ТР на Договора за управление. За промяна на обстоятелство се приема вписването в Устава/Учредителия договор на новия Управител (в случай на трето от съдружниците лице) с неговите индивидуализиращи белези. Само толкоз.

Наистина няма изискване за за вписване на договора за управление... но е добре да се представя. Основание за това е може би следното положение от ТЗ:

Чл. 119. (1) За вписване на дружеството в търговския регистър е необходимо:

1. да се представи дружественият договор;

2. да е назначен управител или управители на дружеството;

Как в ТР да са убедят, че е назначен управител на ООД /ЕООД/? Наистина - съгласно заявление образец А4 в ТР е необходимо се представи и решение на едноличния собственик на капитала за назначаване на управител, както и нотариално заверено съгласие и образец от саморъчния подпис на управителя, но друго си е да се представи и самият договор, защото решението на собственика за назначаване на управител все пак е един вид предложение до другата страна, което може и да не се приеме. Самият договор наистина вече удостоверява, че има назначен управител. Пък и в образеца на заявление А4 най-накрая има "Приложения" с графа "други". В тази графа може да се впише договора за управление и декларацията по чл. 142 ТЗ например.
mosqito
Младши потребител

Мнениеот ianeva » 14 Яну 2010, 17:41

mosqito написа:
Наистина няма изискване за за вписване на договора за управление... но е добре да се представя. Основание за това е може би следното положение от ТЗ:

Чл. 119. (1) За вписване на дружеството в търговския регистър е необходимо:

1. да се представи дружественият договор;

2. да е назначен управител или управители на дружеството;

Как в ТР да са убедят, че е назначен управител на ООД /ЕООД/? Наистина - съгласно заявление образец А4 в ТР е необходимо се представи и решение на едноличния собственик на капитала за назначаване на управител, както и нотариално заверено съгласие и образец от саморъчния подпис на управителя, но друго си е да се представи и самият договор, защото решението на собственика за назначаване на управител все пак е един вид предложение до другата страна, което може и да не се приеме. Самият договор наистина вече удостоверява, че има назначен управител. Пък и в образеца на заявление А4 най-накрая има "Приложения" с графа "други". В тази графа може да се впише договора за управление и декларацията по чл. 142 ТЗ например.

Това потъмненото наистина, наистина, наистина кърти миФки и цепи мрака направо ... Самият договор е наследство от практиката на някои ОС, даже на определени състави към някои ОС, а доказателството, че е назначен управител, не е договора, ами е посоченото в ТЗ - решение на Общото събрание /или на едноличния собственик на капитала/, декларация по чл. 142 ТЗ и съгласие на управителя, с нотариална заверка на подписа на същия - те това са доказателствата и не са такива "съгласно завление А4" /щото дружествата се регистрираха и обстоятелства се вписваха в регистрите и преди съществуването на вездесъщата Агенция, с тъпите наредби и още по-тъпите заявления/, а защото такива са изискванията на Търговския закон.
Иначе, ако ще си споделяме на практика - за един съд, в райна на който практикувам, бях чувала, че е задължително да се представи договора за възлагане на управление, но при първото ми дружество /2002 г/ не представих. Е, последва "без движение", ама не заради договора, а защото не бях представила проекта на съд. решение за вписване на дружеството в регистъра, но тази тема май сме я нищили някога тук. И така и впоследствие ДВУ не представях, никакви проблеми в тази насока, въпреки слуховете. Като се разработи Агенцията, имам смътен спомен, че представих на едно /или две :roll: / дружества и то поради изричното настояване на съдружниците. По - натам и към днешна дата - не, явно се разбираме с длъжностните лица и без него, а и въпреки празната графа на заявление А4.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот A.Pato » 14 Яну 2010, 17:47

Колега Ianeva, готов съм да се обзаложа за кой ОС говорите ;)
A.Pato
Потребител

Мнениеот ianeva » 14 Яну 2010, 18:03

A.Pato написа:Колега Ianeva, готов съм да се обзаложа за кой ОС говорите ;)

E, не е някаква тайна, а и се оказа тогава /нищихме го по повод някаква тема тук, но не я откривам/, че не е само у наше село така. Като си спомням колко възмУтена и огОрчена бях, ама не знаех какво иде с регистъра при АВ. Добре, че напоследък взе да се вдява, че и преди ТР при Агенцията имаше дружества и беше открита топлата вода, че в началото на работа на ТР бях силно започнала да се съмнявам в това. Макар че има още много път да се извърви, за да бъдат убедени някои хора, че преди Наредбата, имаше и все още го има един акт друг - Търговски закон. Поолях се в спомени, размисли и страсти, спирам.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот A.Pato » 15 Яну 2010, 12:48

Така е, дори мисля, че системата функционираше малко по-добре, когато ТР беше към ОС. Поне в заявлението пред съда можеше в свободен текст да си кажеш болките и мъката и да обясниш така и така, този документ поради тази причина го няма или е в този си вид. Докато сега в Агенцията прилагаш си документите и се надяваш да се случи малко по-компетентно длъжностно лице, което да е запознато с ТЗ, иначе отказ и се жалвай при арменския поп.
A.Pato
Потребител

Мнениеот enikolova » 27 Яну 2010, 17:51

Здравейте, искам да попитам следното: При регистрация на ООД, ако по съдебно решение и двамата собственици са и управляващи заедно и по отделно и няма да се назначава управител, то има ли задължение дружеството да създава договор за контрол и управление на някой от съдружниците, при положение че те се самоосигуряват в същото дружество?
enikolova
Нов потребител

Назад към Търговско право