начало

Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия

помощ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

помощ

Мнениеот radavel » 09 Яну 2010, 22:28

Искам да стана поръчител на една позната. Но за да се подсигуря, ми препоръчаха да напиша записна заповед с дължимата сума в случай на някакъв проблем и неизплащане към банката от нейна страна, това да поемат наследниците й.
Моля ви кажете ми как трябва да бъде оформена такава записна заповед?
radavel
Нов потребител

Re: помощ

Мнениеот Melly » 09 Яну 2010, 23:12

radavel написа:Искам да стана поръчител на една позната. Но за да се подсигуря, ми препоръчаха да напиша записна заповед с дължимата сума в случай на някакъв проблем и неизплащане към банката от нейна страна, това да поемат наследниците й.

Много опасно :idea:
Желанието Ви е благородно, НО... понякога се случа поръчителят да си проклина дните, че е постъпил така, особено ако действа сам на своя глава :!:

Препоръчвам среща "тет а тет" с адвокат. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 10 Яну 2010, 15:55

Не Ви съветвам да ставате поръчител на когото и да било. Това е за Ваше добро.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 11 Яну 2010, 07:09

radavel написа:Искам да стана поръчител на една позната :idea: . Но за да се подсигуря, ми препоръчаха да напиша записна заповед с дължимата сума в случай на някакъв проблем и неизплащане към банката от нейна страна, това да поемат наследниците й.

Това не става със ЗЗ, като начало. А за край, дори и при адвокат няма да ви изпратя- наистина не знаете какви мъки, евентуално, макар и несигурно бъдещо събитие!, ще си спестите ако откажете...
Вече дори не е израз на благородство ( кога ли изобщо е било?!?) такова начинание, но ако искате да си сложите сам въжето на врата- ще ви е нужен адвокат. Ценната книга няма да ви е от особена полза, според мен- с друго ще се наложи да подсигурите поръчителството си...
Но, вероятно, аз съм черногледа - когато идват често хора във вашата позиция, но вече в качеството на длъжници към кредитора - тогава ги редиш такива, каквито аз сега.
Ще си върнете даденото на банката- след съдебни дела, а ако и вие нямате от какво да си удовлетворите вземането- ще разберете смисълът на "студеният душ".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nksuccess » 11 Яну 2010, 19:21

Искам да стана поръчител на една позната. Но за да се подсигуря, ми препоръчаха да напиша записна заповед с дължимата сума в случай на някакъв проблем и неизплащане към банката от нейна страна, това да поемат наследниците й.

След като наследниците и могат да гарантират, те да станат поръчители и вас да ви оставят на мира. И как започвате" Искам да стана поръчител..."
Не ставайте поръчител, не гарантирайте чужди кредити, не си слагайте главата в торбата, че ако ви легне после на вас кредита....... Но всеки с лична карта може да си прави валидни волеизявления и да се задължава :) .....

Със Запис на заповед можете - да започнете изпълнително производство срещу този, който я е подписал, НО ако подписалият възрази отивате на исков процес, което значи 4% от сумата държавна такса, адвокатски хонорар и т.н. после след 2-3 години като го осъдите отивате и си плащате на ЧСИ и следва: или човека няма нищо, или пък има, но държавата е с предимство, ако има задължения към нея, абе....от едната учтивост много главоболия... сега един познат плаща по 650 лв на месец ей така, защото е много любезен :) .
nksuccess
Потребител

Мнениеот Гост. » 11 Яну 2010, 19:31

:roll: :lol: Как ще задължите със ЗЗ наследниците ?...
Така щото ако се спомине издателят и няма нищо в наследствената маса.. ще се разбере смисъла на студеният душ, както вече казах.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот civillaw » 11 Яну 2010, 21:59

По добре, ако искате да й помогнете да дадете в заем.
civillaw
Нов потребител

Назад към Търговско право