начало

С 219:114 гласа: Стефан Марчев е избран за председател на Висшия адвокатски съвет С 219:114 гласа: Стефан Марчев е избран за председател на Висшия адвокатски съвет

и пак за ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

и пак за ООД

Мнениеот vgeorgieva » 01 Дек 2009, 15:51

Регистрирано ООД през 2007 г. с капитал 3500 лв., като довнасянето на капитала е извършено в рамките на 6 месеца след регистрацията. През 2008 г. дружеството е пререгистрирано в Търговския регистър, но поради грешка на заявителя, не е отбелязано, че капиталът е довнесен. Сега единият съдружник желае да прехвърли дялове на друг съдружник. Въпросът е, може ли с едно заявление /А4 за вписване на обстоятелства за ООД/ да се отрази освен тази промяна, също и че капиталът на дружеството е довнесен до 5000 лв.? Много благодаря предварително:)
vgeorgieva
Нов потребител

Re: и пак за ООД

Мнениеот SashkoS » 01 Дек 2009, 17:23

Според мен първо трябва да се поправи грешката. След това вече прехвърлянето.
SashkoS
Потребител

Мнениеот y_donchev » 01 Дек 2009, 19:12

Не може да се прехвъля к-л преди да е вписан в ТР.
Първо вписване (попрявяне грешката) чрез заявление А4 и съотвено такса от 30лв (мисля че при довнасане на к-л трябва да е 30лв, но служителите от ТР считат че се касае за увеличаване на к-л и прибират такса 60лв.) и
Второ прехвърляне на капитала (с второ заявление А4+такса от 30лв+решение на ОС+нотариално заверен договор+актуализиран друж.дог........)
y_donchev
Младши потребител

Мнениеот vgeorgieva » 01 Дек 2009, 21:37

Благодаря много за отговора!:) А задължително ли е представянето на банков документ, защото увеличеният капитал вече е отразен счетоводно и публикуван в ГФО?
vgeorgieva
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 01 Дек 2009, 22:56

vgeorgieva написа:Благодаря много за отговора!:) А задължително ли е представянето на банков документ, защото увеличеният капитал вече е отразен счетоводно и публикуван в ГФО?

Ами как е внесен? В касата на дружеството ли? Ако е така... трябва документ. ДЛР държат на внасяне на парите в банка и представяне на съответния документ.

Все пак ще ти дам един пример - регистрирам ЕООД, записвам капитал от 1 000 000 лв., при регистрацията внасям мин. капитал и си давам срок от 2 год. за довнасяне. След 3 месеца подавам заявление, с искане за отразяване на новия капитал, като съм си издал бележка, че съм внесъл в касата на дружеството остатъка от 999 998 лв.

Дали ще ми признаят тази бележка?
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 02 Дек 2009, 12:02

Декан, "бележката" е Приходен касов ордер и е първичен документ по смисъла на ЗСч.
Има примери за признаването му в ТР, както има примери и за обратното.
Естествено, аз бих предпочел довнасянето на капитала по банков път.
SashkoS
Потребител

Мнениеот DEKAH » 02 Дек 2009, 12:30

SashkoS написа:Декан, "бележката" е Приходен касов ордер и е първичен документ по смисъла на ЗСч.
Има примери за признаването му в ТР, както има примери и за обратното.
Естествено, аз бих предпочел довнасянето на капитала по банков път.

Сашко, аз не съм много наясно със ЗСч, но според мен такава бележка може да си сътвори всеки идивид. Макар, че за внасянето на капитала при първоначална регистрация, логично е прието да се създаде спец. сметка, тъй като дружеството, към този момент, не разполага нито с каса, нито със счетоводство /има тълкувателно решение по въпроса и куп съдебна практика/. Лично за мен, това довнасяне е пълна глупост. Изобщо внасянето на пари в кеш е пълна глупост. Според мен трябва да се премахне тази ненужна, бюрократична и изгодна само за банките гимнастика. Учредяваш си ЕООД/ООД и си пишеш капитал 100 000 лв. и си отговаряш до неговия размер. Никакво внасяне на пари не е нужно. Така или иначе банките, за да дадът кредит не ти гледат капитала, ами ти гледат оборота на фирмата и какви обезпечения можеш да дадеш.... А кредиторите се удовлетворяват от каквото има... така е и сега. Дори в момента задлъжнелите фирми нямат абсолютно нищо, така че все тая дали ще ми е капитала 2 лв или 1 милион.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 03 Дек 2009, 11:56

Декан,
ПКО се съставя от касиера и се подписва от гл. счетоводител и вносителя. Не е просто бележка.
От икономическа гл. точка капиталът са средствата с които ще оперира фирмата - парични и други активи. Просто "обявяването" му не прави тези активи налични във фирмата и тя няма как да ги ползва. Така или иначе трябва да се внесат за да влязат в дейността.
SashkoS
Потребител

Мнениеот elmatadorastur » 03 Дек 2009, 12:21

здравейте
скоро имах подобен случай - направих пререгистрация и едновременно с това- продажба на дружествени дялове. Заявленията ми бяха вписани така, както са поискани, но ме озадачи, че в общия статус на дружеството в раздела за капитала е отбелязано "внесен капитал- 3500 лв", при условие, че преди години и в срока за довнасяне на капитала той е довнесен и има дори съдебно решение за този факт!
Е- тогава какво да си мисля- "техническа грешка" на служител в ТР или проблем на софтуера, който пак "нещо не допуска". Да не говорим, че наименованието на латиница също е грешно- не е това, което е изписано в А4, ама нейсе... И винаги ли трябва да внасяме такса за изправяне грешки на заспали служители- дори и правописни.... /последното е риторичен въпрос/
elmatadorastur
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 03 Дек 2009, 12:37

Пуснете молба за поравка на грешка. Там такси няма....
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот elmatadorastur » 03 Дек 2009, 12:46

да- разбира се, но клиентът не можеше да чака
добре, че вписаха промяната в собствеността на капитала и с това отбелязване за невнесен изцяло капитал, за да успее да си свърши спешната работа
иначе от сканираните фирмени документи ясно се вижда, че капиталът е довнесен, но иди да доказваш някому....
elmatadorastur
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 03 Дек 2009, 12:51

Стават грешки. Като си пуснеш молбата съответното ДЛР ще види, че сте прави и ще отрази верните неща по партидата.

Мисля, че не е чак такъв проблем. Важното е ти да си си свършила работата както трябва.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот alegrina » 10 Дек 2009, 22:30

що го мотаете човека. Какво пречи да се прехвърлят дружествените дялове без да е внесен целия капитал. Да не говори, че никакъв не е проблема да стане с едно заявление - прехвърлянето и вписването на довнасянето, само дето трябва да плати 90 лева такса общо.
Какъв е смисъла да ги прави тия работи в някаква последователност и да кеси пред регистъра 2 пъти. Капитала си е 5 000 /сега 2 лева/, дяловете са 50 по 100 например и той прехвърля 50 дяла по 100 и т.н, какво общо има размера на внесения капитал.
alegrina
Потребител

Мнениеот alegrina » 10 Дек 2009, 22:31

"Не може да се прехвъля к-л преди да е вписан в ТР".Той по принцип не може да се прехвърля даже и да е внесен, прехвърлят се дружествени дялове, което е нещо различно от капитал.
alegrina
Потребител

Назад към Търговско право