начало

С 219:114 гласа: Стефан Марчев е избран за председател на Висшия адвокатски съвет С 219:114 гласа: Стефан Марчев е избран за председател на Висшия адвокатски съвет

Регистрация ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистрация ЕООД

Мнениеот janka61 » 26 Ное 2009, 10:28

Може ли да се регистрира ЕООД без Договор за управление и контрол/ДУК/. Преди месец адвокатка ми регистрира ЕООД с ДУК. Имам и действащо ЕТ. Сега при регистрация по ДДС от НАП ми казаха че трябва да се осигурявам и на двете места - в ЕТ на 260 лв., а в ЕООД - на 750 /МОД за съответната дейност/. Ако няма ДУК, можело да се осигурявам само в ЕТ-то. Казаха да се анулира ДУК в Агенция по вписванията. Обаче адвокатката казва че не може да се регистрира ЕООД без ДУК???. Аз съм икономист по професия и не са ми ясни регистрациите. Обаче въпросът със осигуряването стои точно така
janka61
Младши потребител

Re: Регистрация ЕООД

Мнениеот p_n_n » 26 Ное 2009, 12:38

Здравейте,

принципно нещата стоят така:

Чл. 141. (1) Управителят организира и ръководи дейността на дружеството съобразно закона и решенията на общото събрание.
(7) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Отношенията между дружеството и управителя се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на дружеството чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците или от едноличния собственик.

... което не предполага задължителното му представяне в ТР. Като действащ едноличен търговец, знаете, задължително се осигурявате.
Друг е въпросът, че и като съдружник/ЕСК в ООД/ЕООД може да упражнявате личен труд в дружеството и да се осигурявате или не като самоосигуряващо се лице...
Та така...
p_n_n
Потребител

Мнениеот janka61 » 26 Ное 2009, 14:05

В такъв случай може ли да бъде да бъде по някакъв начин анулирано подаването на ДУК в Агенция по вписванията
janka61
Младши потребител

Мнениеот janka61 » 26 Ное 2009, 14:07

защото в НАП ми казаха че ако не е подаден ДУК в Агенция по вписванията управителят на ЕООД може да се осигурява само в ЕТ
janka61
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 26 Ное 2009, 19:56

Дори и да нямате ДУК, обявен в ТР, то това не се отразява на начина на Вашето осигуряване. Все пак сте управител на фирмата. Дали с ДУК или без трябва да внасяте осигуровки.

Не съм експерт, но смятам, че можете да се осигурявате като самоосигуряващо се лице. В този случай ще изберете от къде да внасяте осигуровките си - дали от ЕТ или от ЕООД. Това, че имате ДУК, не значи че сте длъжни да се осигурявате на 750 лв. /МОД за съответната дейност/.

Да кажат счетоводителите.

П.П. Наемете си такъв, ако не ви достигат знания. Или поне се консултирайте. Нали сте колеги.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Търговско право