- Дата и час: 24 Фев 2025, 16:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Регистрация ЕООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Регистрация ЕООД
Може ли да се регистрира ЕООД без Договор за управление и контрол/ДУК/. Преди месец адвокатка ми регистрира ЕООД с ДУК. Имам и действащо ЕТ. Сега при регистрация по ДДС от НАП ми казаха че трябва да се осигурявам и на двете места - в ЕТ на 260 лв., а в ЕООД - на 750 /МОД за съответната дейност/. Ако няма ДУК, можело да се осигурявам само в ЕТ-то. Казаха да се анулира ДУК в Агенция по вписванията. Обаче адвокатката казва че не може да се регистрира ЕООД без ДУК???. Аз съм икономист по професия и не са ми ясни регистрациите. Обаче въпросът със осигуряването стои точно така
- janka61
- Младши потребител
Re: Регистрация ЕООД
Здравейте,
принципно нещата стоят така:
Чл. 141. (1) Управителят организира и ръководи дейността на дружеството съобразно закона и решенията на общото събрание.
(7) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Отношенията между дружеството и управителя се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на дружеството чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците или от едноличния собственик.
... което не предполага задължителното му представяне в ТР. Като действащ едноличен търговец, знаете, задължително се осигурявате.
Друг е въпросът, че и като съдружник/ЕСК в ООД/ЕООД може да упражнявате личен труд в дружеството и да се осигурявате или не като самоосигуряващо се лице...
Та така...
принципно нещата стоят така:
Чл. 141. (1) Управителят организира и ръководи дейността на дружеството съобразно закона и решенията на общото събрание.
(7) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Отношенията между дружеството и управителя се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на дружеството чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците или от едноличния собственик.
... което не предполага задължителното му представяне в ТР. Като действащ едноличен търговец, знаете, задължително се осигурявате.
Друг е въпросът, че и като съдружник/ЕСК в ООД/ЕООД може да упражнявате личен труд в дружеството и да се осигурявате или не като самоосигуряващо се лице...
Та така...
- p_n_n
- Потребител
В такъв случай може ли да бъде да бъде по някакъв начин анулирано подаването на ДУК в Агенция по вписванията
- janka61
- Младши потребител
защото в НАП ми казаха че ако не е подаден ДУК в Агенция по вписванията управителят на ЕООД може да се осигурява само в ЕТ
- janka61
- Младши потребител
Дори и да нямате ДУК, обявен в ТР, то това не се отразява на начина на Вашето осигуряване. Все пак сте управител на фирмата. Дали с ДУК или без трябва да внасяте осигуровки.
Не съм експерт, но смятам, че можете да се осигурявате като самоосигуряващо се лице. В този случай ще изберете от къде да внасяте осигуровките си - дали от ЕТ или от ЕООД. Това, че имате ДУК, не значи че сте длъжни да се осигурявате на 750 лв. /МОД за съответната дейност/.
Да кажат счетоводителите.
П.П. Наемете си такъв, ако не ви достигат знания. Или поне се консултирайте. Нали сте колеги.
Не съм експерт, но смятам, че можете да се осигурявате като самоосигуряващо се лице. В този случай ще изберете от къде да внасяте осигуровките си - дали от ЕТ или от ЕООД. Това, че имате ДУК, не значи че сте длъжни да се осигурявате на 750 лв. /МОД за съответната дейност/.
Да кажат счетоводителите.
П.П. Наемете си такъв, ако не ви достигат знания. Или поне се консултирайте. Нали сте колеги.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|