начало

С 219:114 гласа: Стефан Марчев е избран за председател на Висшия адвокатски съвет С 219:114 гласа: Стефан Марчев е избран за председател на Висшия адвокатски съвет

земеделие

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

земеделие

Мнениеот panasoanic » 16 Ное 2009, 21:21

Не съм юрист и не знам дали съм подбрал правилната категория за да напиша новата тема за която искам помощ и съвети.
Фирмата ни се занимава със земеделие от 2007г., не разполагаме със собствена база, а ползваме техника и база под наем. Обработваме около 1200дка. земя. с едногодишни договори за наем на зем.земя., които подновяваме всяка година.
В края на 2008год. освободихме работник, който е местен от селото и крадеше материали, гориво и стоки от фирмата. Сега с новите облекчения за регистрация той си регистрира фирма и в момента обикаля съселяните си и ги убеждава да не подписват договори с нас, а с него. Те му вярват и към момента и е подписал договори за наем на зем.земя за около 700дка. Учудващо е, че на негова страна също е и собственика на базата, която ние ползваме с договор за наем до кр. на 2010г. Това е над половината от нашата обработваема земя, която вече сме засели с есенници.
Въпросът ми е: Можем ли да заведем иск срещу него и да спрем действията му. Тъй като той има намерения да ползва и прибира реколтата от земи, за които фирмата ни досега е направила около 15000лв. разходи. Решение ли, че в нашите договори/без нот. заверка/от 2008г., които са изтекли на 30.09.2009г. има клауза, че те се подновяват автоматично за същия период от време - 1год., ако месец преди изтичането му 30.09 не е постъпило искане за прекратяването му. Стана май дълго дано сте ме разбрали. Благодаря Ви за помоща и съветите.
panasoanic
Нов потребител

Re: земеделие

Мнениеот nnikksan » 17 Ное 2009, 10:23

Да може да се заведе иска и да се иска спиране на неговите действия. Може да предявите претенции спрямо него за направените разходи. Договорите ви за наем на земята се считат за продължени, щом не е правено искане за прекратяването им
nnikksan
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 17 Ное 2009, 13:38

Моля Ви се, как може да задавате такива въпроси във форум?

Консултирайте се с адвокат. Тук може да получите и мнения, които да ви подведът.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот panasoanic » 17 Ное 2009, 18:26

съветите и менията ще ми послужат да се ориентирам. Естествено, че ще ползвам адвокат, но неговото мнение също не е миродавно. Той е сам, Вие сте много и мислите по-различно. Знам, че органите са полиция и прокуратура, но действията им са бавни и ще се проточат във времето, а знаете, че в земеделието не може да се чака. Утре ще завали сняг и ... кога ще засеем останалите площи и дали трябва да инвестираме още сред като друг е сложил ръка върху тях.
Щом като мислите, че договорите се считат за продължени за същия период следователно при два еднакви договора /неговия и нашия/ за наем на един и същ обект мисля, че валиден е този който е с по-предна дата на сключване.
panasoanic
Нов потребител

Мнениеот panasoanic » 18 Ное 2009, 11:50

благодаря мнението Ви ми е полезно
ще Ви послушам за лекаря-адвоката така е прави сте
след 5 мин. имам среща с такъв
ще Ви информирам допълнително за станалота
panasoanic
Нов потребител

Назад към Търговско право