начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

неподписан договор сключен от разстояние

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неподписан договор сключен от разстояние

Мнениеот vstoykov2 » 04 Ное 2009, 02:46

Законно ли е българска фирма да сключи договор от разстояние с чуждестранна фирма за извършване на някаква услуга (напр. реклама) (услугата се извършва от българската фирма), при сключването на който не се ползва електронен подпис (или друг подпис)? Може ли този договор да бъде търговска тайна? Възможно ли е фирмата да се предпази от кражба на търговската тайна (като откаже да предостави договора на данъчни или други държавни служители) и законно ли е това? Могат ли данъчни служители да изискат този договор и има ли право фирмата (служител на фирмата) да откаже да го предостави? А ако бъде предоставен договор без подпис от едната страна (тъй като договорът е сключен от разстояние и фирмата, която плаща за услугите отказва да подпише с електронен подпис)?

(Питането е в контекста на слухове, че данъчните обикаляли фирми с оборот над определена стойност и искали договори.)

Имат ли право данъчните (и други държавни органи) да изискват подробна информация за услугите, които предоставя фирмата (т.е. търговска тайна)? (Напр. достатъчно ли е фирмата да каже, че извършва "рекламна дейност" без да споменава какво (и как) точно рекламира с цел да се предпази от изтичане на търговска тайна; без да дава списък със сайтовете, които рекламира или чрез които рекламира (и изобщо длъжна ли е да казва, че рекламата е в Интернет))?
vstoykov2
Младши потребител

Re: неподписан договор сключен от разстояние

Мнениеот vstoykov2 » 04 Ное 2009, 03:31

...
Последна промяна vstoykov2 на 04 Ное 2009, 19:59, променена общо 1 път
vstoykov2
Младши потребител

Мнениеот elica1204 » 04 Ное 2009, 09:57

Вярно е - данъчните имат правомощия да искат всички договори на Дружествата, като доказателство за дейността им. Те са обвързани със запазване на служебната тайна по ЗДСлуж.
Опасността не е в показването на договорите, а в преценката на данъчните - дали договора е действителен...По ДОПК, те имат компетентност за преценка и на Вас лежи тежестта да докажете, че сте прави !
elica1204
Нов потребител

Мнениеот vstoykov2 » 04 Ное 2009, 20:08

elica1204 написа:Опасността не е в показването на договорите, а в преценката на данъчните - дали договора е действителен...По ДОПК, те имат компетентност за преценка и на Вас лежи тежестта да докажете, че сте прави !

След като договорът не е подписан по никакъв начин (и следователно е невъзможно доказването му) как ще докажа, че съм прав? Получените плащания доказателство ли са?

Изглежда, че единственото разумно решение е офшорна фирма. На такива фирми нали нямат право да им проверяват клиентите и доставчиците на стоки/услуги и собственикът само трябва да декларира приходите си от тях (напр. като дивидент)? Има ли практика данъчните да искат информация за дейността на фирмата (регистрирана в чужбина) и да изнудват по някакъв начин собствениците на такива фирми (имам предвид тукашните данъчни, а не тези от съответната държава, където е регистрирана фирмата)?
vstoykov2
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 05 Ное 2009, 11:38

Абе г-не/г-жо, на данъчните това им е работата - да искат документи касаещи търговската дейност на данъчните субекти! Какъв Ви е проблемът? И освен това пък, от друга страна, не само, че данъчните имат право да искат, а и търговците са длъжни да им предоставят информацията!!!После - офшорка ... вие за понятието "място на стопанска дейност" чували ли сте? За международни спогодби в областта на данъчното облагане чували ли сте? А за международни спогодби в областта на преследването на престъпления /като "прането" на пари например/?
Ако всичко ви е наред с бизнеса, тогава какво се притеснявате, че ви искат документи? Имат право - нали трябва да видят, че всичко е ОК ... а ако не е да сезират едни други органи ;)

П.П.: И очевидно изобщо не сте наясно с понятието "търговска тайна" ... /то по Вашата логика ако някой ме наеме да убия някой, тогава договорът ни ще е "търговска тайна" и никой да не ме търси мен или пък "възложителя" ми .../
inspectora
Активен потребител

Мнениеот vstoykov2 » 05 Ное 2009, 12:05

Проблемът е, че неподписаният договор може да бъде основание на данъчните да извършват организирана престъпна дейност (да ме изнудват за да им давам подкуп) или поне така разбрах от написаното по-горе.

Въпросът ми е как да организирам дейността си за да не давам възможност на престъпници, които работят като данъчни, да вършат престъпления. (Това да накарам фирмата да подпише договора го изключваме като вариант.)

Каква е гаранцията, че ако им предоставя всичката информация, която искат няма да извършат престъпление (напр. да продадат информацията на конкуренцията и да ми поискат подкуп)?

Къде в закона е посочено каква информация могат да искат данъчните и има ли ограничения в това?

inspectora написа:После - офшорка ... вие за понятието "място на стопанска дейност" чували ли сте? За международни спогодби в областта на данъчното облагане чували ли сте? А за международни спогодби в областта на преследването на престъпления /като "прането" на пари например/?

Какво значение имат за мен тези спогодби след като нямам намерение да крия доходи? До колкото ми е известно не би трябвало да има юридически проблем да си декларирам доходите от дивиденти (или както там се обосновават счетоводно доходите ми от собствената ми офшорна фирма) и да си платя данъците.
vstoykov2
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 05 Ное 2009, 17:30

vstoykov2 написа:Въпросът ми е как да организирам дейността си за да не давам възможност на престъпници, които работят като данъчни, да вършат престъпления. (Това да накарам фирмата да подпише договора го изключваме като вариант.)

Каква е гаранцията, че ако им предоставя всичката информация, която искат няма да извършат престъпление (напр. да продадат информацията на конкуренцията и да ми поискат подкуп)?

А каква е гаранцията, че както си вървите по улицата някой няма да Ви гръмне? - никаква!!!

... гаранцията е, че който извърши престъпление отговаря пред закона, респективно народа /присъдите се издават в името на народа ;) /

Нали се сещате, че ако данъчните не могат да ви проверят документите, вие може да си вършите данъчни измами безнаказано во веки ... а това "Аз си декларирам доходите и си плащам данъците и поради тази причина няма нужда да ме проверяват дали не послъгвам от време на време ..."
vstoykov2 написа:Какво значение имат за мен тези спогодби след като нямам намерение да крия доходи?
... звучи малко наивно ;)

vstoykov2 написа:(Питането е в контекста на слухове, че данъчните обикаляли фирми с оборот над определена стойност и искали договори.)

:D ... че вие от небето ли падате? Данъчните обикалят из фирмите /без значение с колко оборот/ и искат договори откакто съществуват данъчни и фирми ... а това, че "предпочитат" фирми с "големи обороти", е естествено - колкото повече пари се въртят, толкова по-голяма би могла да е стойността на дадено престъпление ... /за кражба на една ябълка никой не е влязъл в затвора, за да се занимават данъчните с фирми с "малки обороти" ... то и с такива се занимават, но първо са "големите" ;) /

И накрая - специално "рекламната дейност" ако знаете как я обичат данъчните :) ... :D :D
inspectora
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 05 Ное 2009, 18:27

vstoykov2, кажете с прости думи, какъв ви е проблема.

Да, данъчните имат права да искат много и най-различни документи. Какво точно не искате да им показвате и защо?
Много фирми си работят спокойно, декларират си данъците и си ги плащат. Ако нещо послъгват си носят последствията.
SashkoS
Потребител

Мнениеот Melly » 05 Ное 2009, 19:46

Хайде сега, нека си имаме уважението.
Не всяко куче с име Шаро "хапе", нали?

Та откъде накъде ви хруна,vstoykov2, че данъчните са престъпници? :roll: :roll: :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vstoykov2 » 05 Ное 2009, 19:52

Виждал съм ги в действие. И други хора са ги виждали.

Разбира се не твърдя, че всички са такива. Те са като всички нормални хора. Същото е и с лекарите - има такива, които пушат цигари и пият алкохол, въпреки че щом са лекари би трябвало да знаят, че това не бива да се прави... Също и полицаите - работата им е да хващат престъпниците, обаче някои от полицаите са престъпници.
vstoykov2
Младши потребител

Мнениеот Melly » 05 Ное 2009, 19:57

Без коментар! :evil:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 05 Ное 2009, 20:01

И да не оставя погрешно впечатление, че приемам корупционните практики за нещо нормално, нека поясня:
Предишният ми пост се отнася до вас vstoykov2 :idea:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vstoykov2 » 05 Ное 2009, 20:12

Май моята дефиниция за "нормално" е различна от Вашата.

Според мен "нормално" значи, това което се наблюдава в реалността. Например е нормално като хвърлиш камък и този камък да падне на земята.

Нормално е когато човек има власт да се изкуши да злоупотреби - няколко процента от имащите власт го правят. Това е в природата на човека. Според някои философи е недостатък, според други - необходимо качество (селекционния натиск си казва думата - тези, които не са достатъчно егоисти трудно оцеляват). Това, дали ни харесва или не, не е определящо за това дали дадено явление е нормално или не.

Нормално е всяка година само в страната ни да умират около хиляда души по пътищата.

Нормално е държавата (както и други структури съизмерими по сложност с нея) да функционира неефективно. Говоря за държавата по принцип, а не точно за тази държава.

Нормално е пушачите да са 44% (въпреки, че цифрата ми се струва доста занижена).

Това не значи, че ми харесват тези неща, които са "нормални". Обаче нищо не мога да направя. Нали не си мислите, че има смисъл да тръгна и да проповядвам на хората, че не трябва да пушат, че пушенето е вредно, че ще умрат млади и т.н. Файда няма - който иска да пуши - ще го прави.

Навсякъде по света хората имат едни и същи "дефекти". Това с подкупите не е "национална черта" - навсякъде по света има корупция. Докато има държава, за която работят хора - ще има корупция в държавата.
vstoykov2
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 06 Ное 2009, 14:49

vstoykov2 .
Работя като счетоводител повече от 15 години. Предполага се че за това време съм виждал данъчен на живо, при това не затворен в клетка.

За това време данъчните са поисали NNN на брой договора, фактури и обяснения и не съм имал случай тази информация да бъде предадена на друг търговец за да се възползва от нея. Това, че данъчните са се възползвали от тази информация за да напишат ревизионните актове е друг въпрос.

Хайде сега ми отговорете на въпроса, който зададох - какво точно не искате да им покажете и защо. Щото само да викате "Нещааааа..." е детинско.
SashkoS
Потребител

Мнениеот vstoykov2 » 06 Ное 2009, 18:58

SashkoS написа:vstoykov2 .
Работя като счетоводител повече от 15 години. Предполага се че за това време съм виждал данъчен на живо, при това не затворен в клетка.

И аз съм виждал на живо, даже са "хващали" фирмата, в която съм работил в нарушение (признавам, че там беше истинско нарушение, а не измислено от данъчните). Даже и мен са "хващали" - когато бях млад (първата ми работа) работих на граждански договор и не знаех, че трябва да се подава данъчна декларация. Признавам, че в този случай платих малка глоба без да са ми искали подкуп.

SashkoS написа:За това време данъчните са поисали NNN на брой договора, фактури и обяснения и не съм имал случай тази информация да бъде предадена на друг търговец за да се възползва от нея. Това, че данъчните са се възползвали от тази информация за да напишат ревизионните актове е друг въпрос.

А виждали ли сте реакцията им когато договорът е неподписан и сключен от разстояние, без посочени дати и срокове и с клаузи "фирмата, която плаща рекламата може да плаща (или не) по своя преценка", "никой няма отговорност", "всичко е без гаранции" и за двете страни (разбира се има клауза да не се вършат престъпления от доставчика на рекламата - спам, измами и т.н.)? Подобни клаузи не се срещат в "обичайните" договори... и може да е основание да поискат повече информация (даже може и да е законно това тяхно основание - не знам).

SashkoS написа:Хайде сега ми отговорете на въпроса, който зададох - какво точно не искате да им покажете и защо. Щото само да викате "Нещааааа..." е детинско.

По-горе обясних, но ще дам пълен и изчерпателен списък:
- Това, че се рекламират хранителни добавки (данъчните, които са достатъчно опитни знаят, че по този начин някои правят лесно много пари и това е основание да се опитат да извършват рекет)
- Имената на продуктите и сайтовете, където се предлагат
- Пълен списък със сайтовете, посредством които се извършва дейността (и на двете страни)
- Статистически данни за продажбата на продуктите (дата, количество, цена, кои поръчки са отказани, от коя държава е клиента, от кой сайт клиента е посетил сайта за поръчка и т.н.)

Последната информация струва най-много пари (съответно може да се злоупотреби най-много с нея).

Това за договора сключен от разстояние и т.н. още е хипотетична ситуация. Интересува ме дали има смисъл да регистрирам фирма, която да сключи такъв договор или да не се занимавам изобщо (ако законите ги улесняват да извършват нарушения няма смисъл да им давам тази възможност). Мен не ме притесняват толкова данъците, колкото възможностите данъчните да извършват злоупотреби или да се престарават в дейността си (което за мен е същото). В случай, че в България не е изгодно да се създава фирма (поради изброените по-горе причини) се интересувам какви са възможностите за фирма в друга държава (може и в ЕС, може и извън него - няма значение, че данъците в другата държава може да са по-големи тъй като има възможност фирмата да не прави голяма печалба - т.е. да дава дивидент на собственика си толкова, колкото са и приходите минус другите разходи и собственикът на фирмата да си плаща данъците в България, при което не вярвам да има проблеми).

Предполагам, че най-добре фирмата да е в някоя държава от ЕС - така собственикът ѝ няма да се притеснява, че ще го обвинят в "тероризъм и пране на пари" (с цел да го изнудват да им дава подкупи!) - всичко ще е прозрачно, тъй като държавите от ЕС си обменят информация и няма "банкова тайна" за данъчните.

Може би съм твърде наивен, но ми се струва, че в някои от другите държави от ЕС законодателството е по-добро за хората и е нещо нормално договорите да са сключени от разстояние и неподписани и това няма да доведе до заяждане от страна на данъчните (даже може и да са по-малко корумпирани от нашите).
Последна промяна vstoykov2 на 09 Ное 2009, 00:05, променена общо 1 път
vstoykov2
Младши потребител

Мнениеот vstoykov2 » 06 Ное 2009, 19:15

По-горе бях писал повече информация, обаче са ми изтрили съобщението (може би защото имаше връзка към амазон точка ком - на страницата имаше хранителна добавка (беше пример с цел да покажа за какво става въпрос). Сега видях, че го няма.

Друго, което бях написал е по тази тема (само давам линкове за да не преразказвам пак):
http://oggin.net/vile/inequality/
http://baet.net/news/51-zzp-baet/

И в този контекст възниква въпроса дали могат да обвиняват фирмите, които се занимават с реклама, че са съучастници на фирмите, които продават хранителни добавки, чрез сключване на договор за продажба от разстояние? Не разбирам от право, но предполагам, че не би трябвало това да е нарушаване на закона, тъй като фирмата, която извършва "нарушението" е чужда фирма и съответно продава продуктите си на клиенти, които се намират в други държави. А това, че рекламата се прави от фирма, регистрирана в България не би трябвало да е проблем.
vstoykov2
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 06 Ное 2009, 20:42

vstoykov2, с какво данъчните в останалите европейски страни са по-различни от нашите по отношение на "възможността да се изкушат да предадат на трети лица информация, която са научили по повод службните си задължения", или пък по повод "възможността да се изкушат да поискат подкуп"? По твоята логика и като се вземат предвид разсъжденията ти относно "природата на човек" - когато има власт, има и изкушения /които напълно споделям/, ще излезе, че нашите данъчни са хора, а чуждите - не са хора, а някакви извънземни ...

Може би ще кажеш, че разликата е в манталитета, географската ширина и др. подобни? ... и ще си прав, обаче не е това начинът ... Дай всеки да си прави каквото иска под страх, че този срещу него е недобросъвестен ... То по тая логика утре като излезеш от вас вземи застрелвай хората, които срещаш по пътя - знаеш ли ги какви са, може да искат да те убият, та за това ги изпреварвай ти ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот vstoykov2 » 07 Ное 2009, 00:46

И "чуждите" са хора, и "нашите" - също. Обаче очаквам, че законодателната база на "чуждите" е по-добра, тъй като при тях електронната търговия е повече и съответно има по-голям натиск върху законодателя с цел да оптимизира законите така, че да пречат по-малко на хората. А точно това е критерият за качество на законодателството - колкото по-малко пречи на хората, толкова е по-добро. И съответно това е критерият за качество на държавата - колкото по-малко пречи на хората една държава, толкова е по-добра.

Някои ще кажат, че държавата не е направена за да пречи, а да помага - такива хора ще ги пратя да четат книги, защото не ми се преразказва (държавата помага най-добре не когато "помага", а когато не пречи).

За съжаление не може да се отървем от държавите, колкото и да им се иска на разни анархисти-идеалисти. Общество от хора не е стабилно, ако няма държава, която да ограничава свободата на хората...
vstoykov2
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 07 Ное 2009, 08:27

И с какво ви пречат данъчните като ви проверяват?
И като сте на мнение, че "Общество от хора не е стабилно, ако няма държава, която да ограничава свободата на хората...", тогава какъв ви е проблемът?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот vstoykov2 » 07 Ное 2009, 18:26

По-горе описах какво ми пречи.

Освен това "ограничаването", за което говорих по-горе трябва да е с мярка. А не да ни давят в корумпирана бюрокрация.

А може би се нуждая не от помощ от специалист в счетоводството и данъчните закони, а от специалист в малко по-различна област :oops: ?
vstoykov2
Младши потребител

Следваща

Назад към Търговско право