начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

пререгистрация от заявител по чл. 15, ал. 1, т.2

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пререгистрация от заявител по чл. 15, ал. 1, т.2

Мнениеот chakarova » 03 Ное 2009, 11:37

Здравейте,

Трябва да пререгистрирам фирма, не съм адвокат, не съм и управител на фирмата и както следва от закона ще бъда в качеството си на друго лице в предвидените по закона случаи. Бих искала да изясня с ваша помощ, ако позволите, следното:
Мога ли да бъда заявител, в случай, че имам такова изрично пълномощно от управителя на фирмата? Ако да, след като бъда заявител, кои документи трябва да са нотариално заверени? Направи ми впечатление, че дори и когато са с адвокатско пълномощно, в полето заявител е името на управителя на фирмата и подписите на А4 и Г1 са заверени нотариално. Какъв е смисъла на това, след като с изрично пълномощно, упълномощеният може да е в качеството си на заявител и няма да се занимава с нотариални заверки?
Декларациите по чл. 13, ал. 4 и 5, заверяват ли се нотариално?
Опитвам се да намеря оптималния вариант, тъй като управителят идва много рядко в България и трябва да подготвя почвата :)
Освен това, аз имам електронен подпис като физическо лице, мога ли да пререгистрирам по електронен път в качеството си на завител?

Благодаря ви предварително!
chakarova
Нов потребител

Re: пререгистрация от заявител по чл. 15, ал. 1, т.2

Мнениеот inspectora » 03 Ное 2009, 11:43

И очаквате някой да Ви отговори ... опримистка сте ... :lol:

От мен един "ЖОКЕР":
chakarova написа:... ще бъда в качеството си на друго лице в предвидените по закона случаи ...

... та по кой закон сте предвидени като друго лице, което да може да е заявител?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот chakarova » 03 Ное 2009, 11:54

Оптимистка съм, разбира се!

Добре де, признавам, че бях многословна.
Основният въпрос е дали цитираният от мен член 15, ал.1 т. 2 от ЗТР означава, че можеш да си в качеството на заявител или не?
chakarova
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 03 Ное 2009, 12:16

chakarova написа:Основният въпрос е дали цитираният от мен член 15, ал.1 т. 2 от ЗТР означава, че можеш да си в качеството на заявител или не?

Именно!!! И да - точно това означава ... когато в закон е предвидено, че лице различно от управител или адвокат може да е заявител ... значи това лице може да бъде заявител и обратното - когато няма закон, който да дава право на дадено лице да бъде заявител, то то не може да бъде такъв ;) ...

И въпросът е Вие каква сте? Има ли закон, който да Ви дава право да сте заявител? ;)

:)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 03 Ное 2009, 12:21

Заявителите не са това, което са.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Госпожо, обърнете се към служителите в ТР. Щом не можете да прочетете 1 закон и 1 наредба никой няма да Ви помогне.

:!: :!: :!:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот chakarova » 03 Ное 2009, 13:44

Точно, че мога да чета ви е на вас проблема.
Браните си територията от простосмъртните, а точно пък въпросите, свързани с Търговския регистър не трябва толкова да ви се свидят, защото има много други казуси, по които да ви ставаме клиенти.
Аз пререгистрацията ще си я направя, мога и да чета и да пиша и по телефона мога да се обаждам и в адвокатски форуми да всизам даже :)
chakarova
Нов потребител

Мнениеот chakarova » 03 Ное 2009, 14:06

inspectora написа:
chakarova написа:Основният въпрос е дали цитираният от мен член 15, ал.1 т. 2 от ЗТР означава, че можеш да си в качеството на заявител или не?

Именно!!! И да - точно това означава ... когато в закон е предвидено, че лице различно от управител или адвокат може да е заявител ... значи това лице може да бъде заявител и обратното - когато няма закон, който да дава право на дадено лице да бъде заявител, то то не може да бъде такъв ;) ...

И въпросът е Вие каква сте? Има ли закон, който да Ви дава право да сте заявител? ;)

:)

Благодаря за отговора.
chakarova
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 03 Ное 2009, 14:31

Варвара, Варвара....

Не разбираш, че грешно си поставила въпроса си.

Хубаво е, че умееш да четеш, пишеш и т.н. Жалкото е, че по тази тема има толкова много информация в интернет, а ти реши да попиташ точно тук и то преди да си потърсила.

За да ти докажа, че не съм зле настроен ти давам линк:

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=17&t=34685&start=0

Там сме описали с колегите точно това, което те вълнува.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот chakarova » 03 Ное 2009, 15:21

Разбрах, разбрах,

И че грешно съм поставила въпроса си, и че не мога да бъда заявител, и това, че въпросът е все още дискусионен, поради липсата на практика.
И в крайна сметка привилегията "заявител" към момента, си остава само за адвокатите, в другият случай пък, печелят нотариусите.
И всъщност нещо толкова просто, нарочно е направено да изглежда много сложно, което защо ли ме учудва...
chakarova
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 03 Ное 2009, 15:34

Изобщо не е сложно. За това си има специалисти. И моята работа не е свързана пряко с ТР, но се налага да чета, тъй като финализирането на повечето неща минават от там по закон.

Не може да си заявител, освен ако не обявяваш ГФО. Може да си преносител. Нот. заверка на заявлението е по-малкото зло. Става за 5 мин. и струва 10 лв.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Търговско право