начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Запис на заповед без получена сума

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запис на заповед без получена сума

Мнениеот country » 21 Окт 2009, 20:55

Казуса е следния:
Разписъл съм запис на заповед пред нотариус, за която не съм получил сумата. Нотариуса е съгласен да свителства, че сумата не е броена пред него и не съм изказал утвърдително за получаването на сумата.
Има ли шанс да оспоря записа на заповед в съда със свидетел нотариуса?
country
Нов потребител

Re: Запис на заповед без получена сума

Мнениеот Гост. » 21 Окт 2009, 21:33

Не. И точно за това е готино... :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 22 Окт 2009, 08:41

poli_g написа:Не. И точно за това е готино... :)

ха ха ха

country кой те кара да подписваш? Питай нотариуса дали ще се съгласи да каже, че си имал опрян пистолет в слепоочието и така си подписал.

Друг шанс не виждам.

Освен, ако не си поставен под запрещение или си малолетен.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот niky26 » 22 Окт 2009, 08:51

Защо трябва да си получил сумата пред нотариуса?Не е задължително.
Това,че си подписал ЗЗ е равносилно да признаваш,че си получил парите.
niky26
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 22 Окт 2009, 09:15

Записът на заповед изобщо няма за цел да докаже ,че са получени пари от издателя и. Може да сте закупили нещо и така , продавачът например да си обезпечава получаването на сумата, може да е всичко , каквото се сетите, но не и доказателство,че сте получили сумата, която трябва да платите.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот berbo » 22 Окт 2009, 09:34

country, дайте повече инфо за това си свое действие. Каква е причината да подпишете, а не сте взел пари. Знам, че по принцип много транспортни фирми карат шофьорите да подписват такива ЗЗ, както и фирми, които назначават хора на материално-отчетническа длъжност. Какъв е случаят при Вас.
berbo
Младши потребител

Мнениеот valentor » 22 Окт 2009, 09:42

Така ще е след като в милата територия ЗЗ се ПРЕОБЪРНА в “обикновена разписка”.
Някои ще се зачудят- “Какво пък толкова има в този ЗЗ ” , и затова продължават “АмЪ аз не съм взел парЕтата по ЗЗ”.
Е т`ва ще е положението.
Скъпи, в случая и много амЪ много добър адвокат не може да те спаси, още повече че имаши нотариална заверка на подписа.
А приказките за свидетелствуване ги отдавам на “добри чувства”, а не на “сериозен професионализъм” .
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Окт 2009, 09:55

Всеки ден се изправям пред подобно нещо и продължавам да се чудя и мая , откъде идва тази наивност в хората.Подписват ли подписват щяло и нещяло , не разбират за какво иде реч , обаче хич не им пука и си подписват.Следва-Бум , ама що така стана , сега......Не разбирам толкова ли боли , неприятно ли е , непосилно ли е да минеш през една адвокаткса кантора и да питаш..."Абе г-н Адвокат така и така , ще подписвам това и това , какво представлява това , какви биха могли да са последиците за мен" , следва плащане на 20-100 лв.(максимума е екзотика при консултациите) и тогава решаваш какво да правиш.Не , чул не дочул какво е това което ще прави , допитал се до бай Пешо дето и той е подписал таквоз нещо и няма проблеми и айде , диии коньо в блатото.
Сега сериозно , има някакъв минимален шанс ако Ви бъде потърсено задължението материализирано в ЗЗ , да оборите последната и да не платите.Повтарям , шанса не е голям и ще мине в 99 % през съд , но не си губете времето във форума , изнасяки инфо на лъжичка , ами вземете ЗЗ и посетете адвокат , разкажете му всичко и той ще Ви обясни какво може да се направи.Другия вариант е да стягате кесията и да се готвите да си платите.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 22 Окт 2009, 10:04

Off: аз пък умрем, като видя въпрос от типа: "станах поръчител, сега длъжникът не плаща, защо банката не търси него, а мен?" (ами щото си и по на лесно).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот country » 22 Окт 2009, 16:47

Спокойно де питам от името на друг познат понеже аз съм регнат тука за това.
С една дума няма спасение ще плаща и това е с 2 думи.
Благодаря за съдействието и друг път сте ми помагали.
country
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 22 Окт 2009, 19:28

REVOLUTION написа:Сега сериозно , има някакъв минимален шанс ако Ви бъде потърсено задължението материализирано в ЗЗ , да оборите последната и да не платите.Повтарям , шанса не е голям и ще мине в 99 % през съд , но не си губете времето във форума , изнасяки инфо на лъжичка , ами вземете ЗЗ и посетете адвокат , разкажете му всичко и той ще Ви обясни какво може да се направи.Другия вариант е да стягате кесията и да се готвите да си платите.

Съгласна съм с написаното...

п.п.
portokal написа:Off: аз пък умрем, като видя въпрос от типа: "станах поръчител, сега длъжникът не плаща, защо банката не търси него, а мен?" (ами щото си и по на лесно).

Ааа, питат хората- ала късно. Никой не се сеща да пита, преди да положи подпис/параф под разни книжа. Те не само, че не ги разбират, а често... НЕ ГИ ЧЕТАТ.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Pink_Floyd » 23 Окт 2009, 09:26

"Може и да може", но трябва да разкриете каузалното правоотношение, респ. липсата на такова и липсата на дарствено намерение. Доказателствената тежест носите Вие. Но подобни "лични" възражения можете да навеждате само срещу поемателя (ремитента), но не и срещу добросъвестните джиратари.
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот valentor » 23 Окт 2009, 10:39

Ох, ЗЗ май че беше АБСТРАКТНА сделка, а не каузална, а ? :oops:
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител

Мнениеот poslednainstancia » 23 Окт 2009, 11:01

Бате Ицо беше казал веднъж: Който не играе не пичели!
Не съм съгласен с мнението на valentor.
Съгласен съм с колегата REVOLUTION, който те съветва да се обърнеш към добър адвокат, стига обаче той да иска да се занимава със случая.
За да получиш повече информация дай повече данни: дата на издаване, сума и др.
Последна промяна poslednainstancia на 23 Окт 2009, 11:03, променена общо 1 път
poslednainstancia
Младши потребител

Мнениеот poslednainstancia » 23 Окт 2009, 11:18

ЗЗ е абстракна сделка според теорията. За съжаление мъдрия български съдия даде своя "принос" в тази насока като казва:Абе абстрактна е ама не съвсем. Може да срещнете съдебна практика /която не подкрепям/ къде се казва, че ЗЗ е "относително абстрактна" сделка. Последното е абсолютна глупост от типа на "почти бременна".
От друга страна ЗЗ е уредена в Търговския закон, а не в ЗЗД. Следователно издател може да бъде само търговец, а не гражданина Х. За съжаление съдебната практика проспа времето в което следваше да наложи изпълнението на закона - само търговци да издават такъв документ. В резултат на което се стигна до абсурда ТЗ да урежда нетърговски отношения. Още веднъж ЕВАЛА на българския съд. В резултат на това настъпи хаос в гражданското право. Сульо и пульо взеха да издават и да се задължават по този начин. Ползата за измамниците е очевидна. Самият законодател се опита да поправи тихомълком нещата като в 417, т9 от ГПК предвиди, че ЗЗ лесно може да се финтира само с подаването на възражение.Тогава кредиторът трябва да води иск. А да видя как последния ще докаже каузалността на една абстрактна сделка?
С две думи: ВЪРВИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ!
poslednainstancia
Младши потребител

Мнениеот poslednainstancia » 23 Окт 2009, 11:22

И още нещо: Много са ми смешни хората, който смятат, че ЗЗ представлява обезпечение! - например банките, лизингодателите и др. подобни мушмороци.
poslednainstancia
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 23 Окт 2009, 11:41

poslednainstancia написа:От друга страна ЗЗ е уредена в Търговския закон, а не в ЗЗД. Следователно издател може да бъде само търговец, а не гражданина Х. За съжаление съдебната практика проспа времето в което следваше да наложи изпълнението на закона - само търговци да издават такъв документ. В резултат на което се стигна до абсурда ТЗ да урежда нетърговски отношения.

Не съм съгласен!!!
Нима нетърговци не могат да "сключват" търговски сделки /било и едностранни/?
А чл.286, ал.2 ТЗ? - не признава ли, че търг. сделки могат да се сключват от нетърговци?
А чл.287 ТЗ?
А чл.9 от ЗЗД във вр. с чл.44 от ЗЗД?
А липсата в ТЗ на текстове от сорта: "този закон се прилага за/при ..."? Вярно че ТЗ ще дойде специален по отношение на ЗЗД, но от текстовете на ТЗ не може да се направи извод за неприложимостта му по отношение на нетърговци /и в частност менителничните ефекти/, напротив има достатъчно текстове, които дават основание за обратното.

Въпреки това ми е интересно становището Ви. Бихте ли могли да дадете малко повече аргументи ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rts » 23 Окт 2009, 11:52

country написа:Спокойно де питам от името на друг познат понеже аз съм регнат тука за това.

:roll:
Както пише един колега: "Истината ще Ви избоде очите !"
rts
Активен потребител

Мнениеот poslednainstancia » 23 Окт 2009, 12:18

До инспектора:
Това което казвате е точно така, но търговска сделка може да сключва само търговец т.е. с цел печалба, а не за задоволяване на нужди както е при гражданите. По търговските сделки е възможно едната страна да е гражданин, но винаги когато последния задоволява свои нужди.
Тук разковничето се крие в това, че издател по ЗЗ може да е само търговец, защото сделката е едностранна. Последната е инструмент на търговското право и нейната нужда се е появила по времето когато е било опасно да се носят пари и стоки в брой.
От друга страна задайте си въпроса може ли между двама граждани да се сключи спедиционен договор? Очевидно не. А договор за превоз - пак не. А банкова сделка - също. По тези сделки е необходимо едната страна да е търговец. Физ.лица не могат да извършват системно такива сделки (до 3 пъти и после става системно и е необходимо да се регистрират като търговци).
Възниква въпросът ако граждани могат да издават ЗЗ защо да не могат да издават менителници и др.инструменти от този род.
Мога да ви посоча и още аргументи, ако желаете...
poslednainstancia
Младши потребител

Мнениеот poslednainstancia » 23 Окт 2009, 12:20

Имайте предвид, че досега никой не се е напъвал да мисли по тези въпроси....
poslednainstancia
Младши потребител

Следваща

Назад към Търговско право