начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

Айде пак се започна

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Айде пак се започна

Мнениеот advokat__nikolov » 26 Сеп 2009, 01:13

Аз пак Ви казвам, че ТЪРГОВСКОТО ПРАВО СИ ИМА СВОИ СПЕЦИФИКИ !

Ето Ви законова опора, благодарение на която изместваме тежестта на доказване-иначе се нарушава принципа, че кредиторите се ползват с предимство.

Като се имат предвид особенностите на Търговското право, няма смисъл кредиторът да доказва знание у ответника, когато се правят плащания в период на декапитализиране на дружеството. Знанието се подразбира. Защото съдружиникът е задължен от ТЗ да оказва съдейтвие (лични усилия и грижи) на дружеството, от една страна, за постигане на определени ЦЕЛИ (печалба), а, от друга страна, съдружникът дължи грижа и старание при ФОРМИРАНЕ ВОЛЯТА на юридическото лице, тъй като неговата дейност се ИЗИСКВА да бъде осъществявана в негов (на юридическото лице) интерес.

В хипотеза на декапитализиране да се правят плащания без да се положат усилия да се види какво е временното състояние на дружеството е липса на всякаква грижа, а това води до дейност, която не е в интерес нито за дружеството, а още по-малко за неговите кредитори.

Имайки предвид, че ООД, макар и капиталово дружество, при него, личният елемент изпъква ярко.

Ако съдружниците бяха изпълнили своите ЗАДЪЛЖЕНИЯ те нямаше да разпределят парични суми, а щяха например да вземат решение за допълнителни парични вноски. Да са проверили ! Те са и длъжни ! (щото нали се дължат грижи) Кредиторите няма смисъл да доказват знание, само защото някой не си е свършил работата (задълженията), и този някой е проявил всякакво БЕЗРАЗЛИЧИЕ по този начин към дружествените кредитори, а и към самото дружество.

Знанието за увреждане при извършване на плащания в период на декапитализиране, по отношение на съдружниците, трябва да се предполага. Не кредиторите, според мен, а съдружниците трябва да докажат, че не са действали с цел да навредят на дружествто.

ЗАБЕЛЕЖКА:

Ако беше го написал някой автор, щяхте да го повтаряте без задръжки, ама понеже съм аз-отива в кофата за боклук. Нали така.
advokat__nikolov

Мнениеот hidden » 26 Сеп 2009, 07:52

От автори не се влияя, а единствено от съдебната практика. А в нея не намирам никаква опора за Вашите разсъждения.
advokat__nikolov написа:Ако беше го написал някой автор, щяхте да го повтаряте без задръжки, ама понеже съм аз-отива в кофата за боклук. Нали така.

Кой сте Вие? Не Ви познавам.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот kolman » 26 Сеп 2009, 13:31

Упс, момченцето се вихрило здраво. Тъпото обаче е, че е за НИЩО.

advokat__nikolov написа:Колман, учи се, учи се, абе хвани прочети кво е "декапитализиране", че ми е мъчно да гледам подобни изказвания.

Момченце, от трета страница насам правиш някакъв "правен Франкенщайн", като замесваш в невтасало тесто Павлов иск, разпределение, декапитализация ...

Губя си времето, щото за да осмислиш следващото, ти трябва още много, много мислене - а то очевидно не е силната ти страна. Може и да не знаеш много неща, /което не е осъдително/, но осъдителното е, че се опитваш да натрапиш мнението си на хора, които са си вадили хляба с това много преди да чуеш за Пиф-а. Най-страшното е да обясняваш на некадърника къде бърка.

Нейсе! Едно малко насочване, задълбай, виж и като осмислиш, се надявам да изтриеш всичките си глупости по-горе :
Декапитализация предполага винаги загуба. А обратното?
Какво се разпределя при капиталовите дружества ? При загуба? Натъртвам : при загуба?
И накрая, къде има място при разпределението Павлов иск?

Насока - ТЗ, ЗСч, ЗКПО, ДОПК.
Ако не си ги учил, а въпреки това натрисаш мнението си, значи си САМОХВАЛКО /да не те обиждам все пак де.../

Отговори си и наистина осмисли поведението си.
kolman
Потребител

Мнениеот prnedev » 26 Сеп 2009, 17:24

Абе... незнам защо, сигурно защото не мисля тясно правно, но намирам свежа идея в приказките на адв. Николов.

Пламене... дай да го помислим на практика как да са нещата.
Имаме едно стандартно ООД, приключва годината на загуба. Според теб, ако правилно те разбирам, пичовете - ортаци, щат нещат трябва да вземат решение как да я покрият тази загуба, като приложат чл.134 от ТЗ. Правилно ли те разбирам? Това да им е личният принос, или както там го казваш.

Да приемем варианта - съдружниците са и управители - заедно и поотделно и т.н.

Тези, които не участват в управлението, те са ясни - дали са едни пари, казали са "работете" и си чакат паричките от дивиденти.

Всъщност... това Павлов иск... дали не трябва да е насочено по-скоро срещу управителите?

Разбира се, не кредиторите да търсят отговорност на управителите, ами съдружниците, които не участват в управлението? То ще е друго - при освобождаването на отговорност и т.н. ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 26 Сеп 2009, 18:49

Недев от дузпа в тъч.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Не го карай човека да мисли върху такива сложни полу-практични, полу-теоретични постановки.

Знаеш ли колко му беше трудно да синтерзира глупостта си в предните мнения? Ти му даваш мегдан да измисли поредния правен бисер.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 26 Сеп 2009, 18:58

Нека става лафа ;-)))))
Пък после ще се върнем до 2-та лева капитал ;-) И ще го умуваме Павловия иск и личният принос на съдружниците, дето са дали тази крупна сума, дали ще трябва да добавят парички 8)
Или просто ще теглят една благословия :mrgreen:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 26 Сеп 2009, 21:05

kolman написа:Упс, момченцето се вихрило здраво. Тъпото обаче е, че е за НИЩО.

advokat__nikolov написа:Колман, учи се, учи се, абе хвани прочети кво е "декапитализиране", че ми е мъчно да гледам подобни изказвания.

Момченце, от трета страница насам правиш някакъв "правен Франкенщайн", като замесваш в невтасало тесто Павлов иск, разпределение, декапитализация ...

Губя си времето, щото за да осмислиш следващото, ти трябва още много, много мислене - а то очевидно не е силната ти страна. Може и да не знаеш много неща, /което не е осъдително/, но осъдителното е, че се опитваш да натрапиш мнението си на хора, които са си вадили хляба с това много преди да чуеш за Пиф-а. Най-страшното е да обясняваш на некадърника къде бърка.

Нейсе! Едно малко насочване, задълбай, виж и като осмислиш, се надявам да изтриеш всичките си глупости по-горе :
Декапитализация предполага винаги загуба. А обратното?
Какво се разпределя при капиталовите дружества ? При загуба? Натъртвам : при загуба?
И накрая, къде има място при разпределението Павлов иск?

Насока - ТЗ, ЗСч, ЗКПО, ДОПК.
Ако не си ги учил, а въпреки това натрисаш мнението си, значи си САМОХВАЛКО /да не те обиждам все пак де.../

Отговори си и наистина осмисли поведението си.

Хахаха, я почети малко бе пич.

стр.390, Коментар на ТЗ Том 2, Герджиков.

Чети бе, айде да те видя, отворко.

Просто се мъча да облекча кредиторите в иска им, като прехвърлям доказването върху ответната страна, т.е. тя да доказва незнанието си.

Герджиков казва, че има законодателен пропуск в тая насока в нашета хипотеза, който отчасти се компесира с чл.135 ЗЗД

Е, аз искам да запълня пропуска.

Какво си се запънал такъв.

Слаб си...
advokat__nikolov

Мнениеот kolman » 29 Сеп 2009, 20:08

опаля -я, тъп.нгерчето пак се вихрило.
Но в дълбочината на разномислието си, май достига до някакъв нормален извод. Надежда има ли? Отстъпка? Дано- дано - дано.

advokat__nikolov написа:Хахаха, я почети малко бе пич.

стр.390, Коментар на ТЗ Том 2, Герджиков.

Чети бе, айде да те видя, отворко.

Просто се мъча да облекча кредиторите в иска им, като прехвърлям доказването върху ответната страна, т.е. тя да доказва незнанието си.

Герджиков казва, че има законодателен пропуск в тая насока в нашета хипотеза, който отчасти се компесира с чл.135 ЗЗД

Е, аз искам да запълня пропуска.

Какво си се запънал такъв.

Слаб си...

Уникално творение на некакъв /от Плевен/ дето се пини да доказва че водата е мокра.

А пропо. ке леш : правиш ли разлика между разпределение и плащане?
kolman
Потребител

Мнениеот kolman » 09 Окт 2009, 19:54

Рядко влизам във форума и чета за да ми е весело, май съм много закъснял, но :shock: :

razli4na написа:Колега, кредиторите в производството по несъстоятелността са снабдени със специален отменителен иск по ТЗ, поради което Павловият иск е неприложим в това производство. С общия ред по 135 ЗЗД не можеш да върнеш нищо в масата на несъстоятелността.

ТОВА не е вярно!!!!
С какво кредиторите са лишени от Павловия си иск? Как? Законът да им го отнема? Как?
Нямаше да се повдигам въпроса, ако някой колеги не ми заявяват подобни глупости, с авторитета на потвърдено от висша инстанция, без поне да са чели нещо смислено.

Все пак, ако мислите че не му е мястото тук, нека отворим нова тема.

Апропо, момченцето от Плевен да не е баннато? Или чете за изпити? :mrgreen:
kolman
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 19 Окт 2009, 16:03

Тук съм, даге :)

Ако съм на теб ще направя виртуално самоубийство (автобан с делегирани правомощия от модератор) във форума с табелка : "Аз не съм чел основни неща, но практикувам, следователно велик съм".
advokat__nikolov

Мнениеот ivoapostolov » 19 Окт 2009, 21:43

kolman написа:Декапитализация предполага винаги загуба.

Само я предполага, в никакъв случай не е задължително да се стигне до декапитализация единствено от загуба. Дори напротив, възможно е Дружеството да бъде на печалба от регистрацията си до избраната дата и въпреки това да е декапитализирано.
ivoapostolov
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 20 Окт 2009, 17:12

ivoapostolov написа:
kolman написа:Декапитализация предполага винаги загуба.

Само я предполага, в никакъв случай не е задължително да се стигне до декапитализация единствено от загуба. Дори напротив, възможно е Дружеството да бъде на печалба от регистрацията си до избраната дата и въпреки това да е декапитализирано.

Зная един Иво Апостолов - доста добре се справя с CMS, най-вече с Джумла. Не знаех, че имате и завидни правно-икономически познания.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот ivoapostolov » 20 Окт 2009, 17:41

По професия - одитор :)
ivoapostolov
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 20 Окт 2009, 19:23

ivoapostolov написа:По професия - одитор :)

Браво... похвално. Влизай по-често да пишеш тук.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 20 Окт 2009, 20:22

О, да, определено Иво ;-))))
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ivoapostolov » 21 Окт 2009, 18:16

Само ми е интересно, колко от юристите са наясно с начини за декапитализация без загуби? Защото тук се водят спорове как декапитализацията влия на юридическия статус на Дружеството, но колко от юристите (че и счетоводителите) са наясно с възможността за възникване на декапитализация при печалби.

Малък жокер: НЕК примерно незнайно защо не отчитат (в одитираните си отчети) внедрени деривативи.

П.П. Не казвам, че НЕК е декапитализирана, напротив. Просто жокер.
ivoapostolov
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 21 Окт 2009, 19:49

Иво, наистина ми е интересно да разбера как ще имаме декапитализация при печалба.

До колкото съм запознат, то декапитализацията е на лице, когато задълженията надхвърлят собствения капитал на предприятието и вече са повече от половината от неговите пасиви.

Да не би да визираш акционерното дружество. Там мога да се сетя как да стане, но при ООД/ЕООД не виждам такава възможност.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот ivoapostolov » 22 Окт 2009, 12:56

1. Декапитализацията е когато нетните активи станат под 0 или казано направо ако капиталовата секция е отрицателна. Пример за декапитализирано дружество е "ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЦСКА" ЕАД, ЕИК 130212106 - можете да му видите отчета в търговския регистър.
2. За да станат нетните активи отрицателни, това означава да има промени в капиталовата секция на баланса.
3. За да има такива промени, те или са следствие на:
- Намаляне капитала на Дружеството;
- Загуби;
- и още нещо... (всъщност са доста неща);
4. Давам още един жокер, вижте капиталовата секция на ЕИК 123533834 ;)
Ако и сега не се сетите :)
ivoapostolov
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 29 Окт 2009, 23:10

ЦСКА имат големи публични задължения и затова всяко принудително изпълнение по реда на ГПК срещу тях е обречено на провал.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Trapped » 02 Ное 2009, 20:15

ЦСКА имат големи публични задължения и затова всяко принудително изпълнение по реда на ГПК срещу тях е обречено на провал

И много активна агитка, която е актив на дружеството и няма да позволи. :D
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право