начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Актуалност на документи по ЗОП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Актуалност на документи по ЗОП

Мнениеот M.K. » 22 Окт 2003, 13:27

Учавствах в конкурс за малка обществена поръчка по Наредба за възлагане на обществени поръчки под праговете,определени в чл.7,ал.1 от ЗОП,като срокът заподаване на офертите бе 20.10.2003г.,а разглеждането им на 22.10.2003г.
Комисията ме оттрани от участие поради това,че удостоверенията ми за липса на задължения към НОИ и Данъчна администрация бяха издадени през август.Искам да знам-имат ли тези документи някакъв срок на актуалност и мога ли на това основание да обжалвам резултатите от конкурса.
M.K.

Re: Актуалност на документи по ЗОП

Мнениеот Djeni » 22 Окт 2003, 14:41

Какъв вид процедурата - открит конкурс, ограничен конкурс или пряко договаряне? По принцип възложителят в документацията за участие определя изискванията си. Има ли изисквания в документацията за тези документи - от НОИ и Данъчната администрация - да са издадени в определен месец, примерно 1 месец преди конкурса?
По принцип Вие неможе да обжалвате резултатите от конкурса, защото нямате "правен интерес". Т.е. вие не сте участник в процедурата.
Djeni

Мнениеот Djeni » 22 Окт 2003, 14:48

А, и още нещо - на какво основание сте отстранен от участие? Вижте в писменото уведомление.
Djeni

Мнениеот gogo-1 » 22 Окт 2003, 15:58

Съгласно чл.20, ал.2 от Наредбата за общ. поръчки под праговете на ЗОП може и да не представите исканите удостоверения от НОИ и Данъчното, а да представите писмена декларация за тези обстоятелства. Моя съвет е да обжалвате процедурата. Може и да падне.
gogo-1

Мнениеот Djeni » 23 Окт 2003, 10:26

Не може да обжалва резултатите от конкурса. Може да се пробва да обжалва отстраняването си, ако има за какво да се хване. Обикновено изпълнителя има право да си опише изискванията в документацията за конкурса и съвсем спокойно може да отстрани участник, който не отговаря на изискванията. Ако обжалва резултатите от конкурса, искът му ще падне само заради това, че той не е участник в процедурата и няма правен интерес да обжалва. Виж практиката на ВАС по въпроса.
Djeni

Мнениеот gogo-1 » 23 Окт 2003, 12:32

По принцип всеки кандидат може да обжалва процедурата по възлагане на обществена поръчка по всяко време на протичането й. Но добрите адвокати изчакват да излезнат резултатите с решение на възложителя на поръчката и чак тогава обжалват за да има повече неща да се хванат при провеждането й. Не съм съгласен, че след като са те отстранили от участие в процедурата не можеш да обжалваш решението на възложителя за обявяване на класиране, защото "не си имал интерес". Нали точно това е интереса - кой ще бъде класиран на първо място. Що се отнася до практиката на ВАС, Закона за обществените поръчки е от юни 1999г. и не съм сигурен дали съдиите са добре запознати с него, независимо от това , че са "върховни".! Или това , че един съдебен състав по определен казус го е решил неправилно и хайде вече всички съдии ще се водят по него без да помислят дали е така. Това е практика на ВАС и толкова.
gogo-1

Мнениеот dal » 23 Окт 2003, 17:16

Vseki vazlojitel,moje sam da opredeli sroka na aktualnost na tezi dokumenti NOI i TDD-1,3,6meseca.No taka ili inache v usloviata za uchastie,tova iziskvane se otbeliazva izrichno.Zashtoto v posledstvie to stava osnovanie za dopustimost ili otstraniavane na oferenta.Ako prochetete oshte vednash,dokumentaciata s koiato ste uchastvali,i po tochno tezi uslovia,shte razberete dali da osporvate otstraniavaneto vi.
dal

Мнениеот Montedzemolo » 24 Окт 2003, 08:27

Ne e vqrno 4e ne e nalice praven interes ot objalvane na re6enenieto na vazlovjtelq. V konkretniq slu4aj vie ste u4astnik v procedurata za vazlagane na ob6testvena pora4ka, za6toto ste podali predlojenie i otgovarqte na kvalifikacionnite iziskvaniq obqveni ot vazlojitelq. Predstavqneto na dokument s opredelena data ne e kvalifikacionno iziskvane, to e dopalnitelno iziskvane, poso4eno ot vazlojitelq. Za da objalvate 6te trqbva da iz4akate re6enieto na vazlojitelq, koeto e individualen adm. akt e se objalva po reda na ZAP. Ako v iziskvaniqta na vazlovitelq ne e poso4en srok na validnost na dokumnetite, koito trqbva da predstavite, s4ita se 4e te sa aktualni za srok ot 6 meseca ot datata na izdavaneto im.
Saveta mi e da ne objalvate re6enieto. Darjavnata taksa e izklju4itelno visoka,a prez vremeto dokato 4akate da bude otmeneno re6enieto na vazlojitelq, ve4e 6te ste izgubili interes za novo u4astie v procedurata,
Montedzemolo

Мнениеот donna » 24 Окт 2003, 18:54

Можеш да обжалваш , но си помисли и за държавната такса .
donna
Старши потребител

Мнениеот gogo-1 » 27 Окт 2003, 18:31

Колеги защо никой не предложи на М.К. да провери в НОИ и ТДД колко време им важат удостоверенията и ако срока е 6 мес. тогава да обжалва. Защо гадаем за валидността на удостоверенията. На свидетелството за съдимост пише - ВАЖИ ЗА 6 МЕСЕЦА. А за другите удостоверения, уверявам ви и комисията на Възложителя незнае колко време им е срока на действие. Не съм съгласен, че Възложителя в конкурсната документация може да поставя такова условие, защото тези документи си имат определен срок на действие, който за съжаление и аз не знам колко е. Ами как ще коментирате, ако Възложителя е поставил 3 дни срок преди провеждането на конкурса да са извадени удостоверенията. Тогава трябва да декласира всички участници, защото процедурата по изваждането на тези документи изисква поне една седмица.
gogo-1

Мнениеот donna » 27 Окт 2003, 19:03

ако не е посочен срок обикновенно признават удостоверението за актуално състояние 6 месеца ,удостоверението от НОИ и от съда че дружеството не е обявено в несъстоятелност 3 дни преди подаване на документите за участие .
Най добре е ако не е посочен срок на валидност обадете се на възложителя и питайте.

gogo-1 написа:
>
> Колеги защо никой не предложи на М.К. да провери в НОИ и ТДД
> колко време им важат удостоверенията и ако срока е 6 мес.
> тогава да обжалва. Защо гадаем за валидността на
> удостоверенията. На свидетелството за съдимост пише - ВАЖИ ЗА
> 6 МЕСЕЦА. А за другите удостоверения, уверявам ви и комисията
> на Възложителя незнае колко време им е срока на действие. Не
> съм съгласен, че Възложителя в конкурсната документация може
> да поставя такова условие, защото тези документи си имат
> определен срок на действие, който за съжаление и аз не знам
> колко е. Ами как ще коментирате, ако Възложителя е поставил 3
> дни срок преди провеждането на конкурса да са извадени
> удостоверенията. Тогава трябва да декласира всички участници,
> защото процедурата по изваждането на тези документи изисква
> поне една седмица.