- Дата и час: 22 Ное 2024, 13:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
за изпита
|
|
Re: за изпита
Благодаря Ви за казуса, колега. Ще се опитам да повъзразя по така изложените мотиви. От обективна страна, за да е налице обсебване, е необходимо вещите, предмет на престъпното деяние да се намират във фактическата власт, под господството на извършителя на извършителя. Той трябва да упражнява фактическата власт на правно основание.Съгласен ли сте с мен по този въпрос. А какво представлява в този случай правно основание - това е валидния юридически факт, който поражда определено правно отношение. А в конкретния случай държането върху веща се предоставя от пострадалия в изпълнение на своето задължение по породения между страните мандатно отношение да предостави вещите (златните пръстени) на разположение на довереника, за да може той да изпълни от своя страна възникналото от този договор за поръчка правно задължение да продаде за сметка на манданта златни пръсти, т. е. да сключи изпълнителната сделка. Последното му основно задължение по това правоотношение е да се отчете, т. е. да прихвърли резултата от изпълнителната сделка - в случая да предаде парична сума, съотвнетната получена продажна цена. При всички случаи довереникът упражнява фактическата власт върху процесните вещи не за себе си, а за мантанта. Е, тогава - пита се има ли сключен договор или не, или когато е налице престъпно намерение при сключването на сделката, то тя е нищожна поради липса на съгласие, тъй като едната страна е недобросъвестна или действа с пресстъпно намерение. По този начин бихме обрекли правната сигурност. Да погледнем по-широко на нещата - дори и да не е извършено престъпление - ако едната страна при сключването на договора е имала намерентие да не изпълни, това означава ли, че договора е нищожен или трябва да се търси обективно изразеното, т. е. действителната воля и нейното външно проявление, нейното изявяване, нейното обективиране! Това според мен е риторичен въпрос, но съм отворен и за противно обосновано мнение! БЛагодаря Ви, колега педварително за породената дискусия между нас! До скоро!
- karo
- Потребител
Re: До karo
На музикални телевизионни канали не си предоставям имената:)))) Ако се ппредставиш, бих ти го прошепнал. Смятам, че анонимността гарантира свободата на мисълта и нейното непринудено изразяване във форума. А, и ако стана съдия - ти ще си първият почерпен.:))))
- karo
- Потребител
До МСМ
На музикални телевизионни канали не си предоставям имената:)))) Ако се ппредставиш, бих ти го прошепнал. Смятам, че анонимността гарантира свободата на мисълта и нейното непринудено изразяване във форума. А, и ако стана съдия - ти ще си първият почерпен.:))))
- karo
- Потребител
Представих се, ако искаш да знаеш. Виж отговора до Петър Таков. Само ЕГН-то другарката каза да не си го давам.
Чакам почерпка. ;-) Ще си признаеш ли, ако не станеш съдия, или няма вероятност да не станеш?
Чакам почерпка. ;-) Ще си признаеш ли, ако не станеш съдия, или няма вероятност да не станеш?
- МСМ
До Мая
Мая, а какво ще кажеш за обстоятелството, че никой не провери самоличността н аявилите се кандидати. Та нали аз се явих вместо Пешо Мастиката с номер 713:))) Това е едно от съществените нарушения на производствените правила за повеждането на конкурса, а по същество - наредбата, която урежда тези обществени отношения, не е публикувана в ДВ и съответно не е влязла в сила. В противен случай или Конституцията е суспендирана и Закона за нормативните актове или ние всички вкупом трябва да напуснем тази кретенска, бандитска държава, дето всеки си прави това, дето му е кеф и дето няма една читава институция да се съпротивлява против това откровенно беззаконие! Абе, „Карай да върви - е това е блус!” - така пееше Васко Кръпката:))))
- karo
- Потребител
Е, анонимността е сладко нещо, ще си разкрия тайнственото име:))), като му дойде времето. Ам че как! Въобще аз не съм от връзкарите, дето всичко постигат без грам усилие. Всичко това което съм, го дължа изключително на мен самия и моите любящи маме и тате, които в момента са бедни пенсионери без влияние в съдебната и други системи. Та ако стана съдия, това ще е знак, че могат и хора без връзки да заемат държавни постове.
- karo
- Потребител
Re: До МСМ
Е, анонимността е сладко нещо, ще си разкрия тайнственото име:))), като му дойде времето. Ам че как! Въобще аз не съм от връзкарите, дето всичко постигат без грам усилие. Всичко това което съм, го дължа изключително на мен самия и моите любящи маме и тате, които в момента са бедни пенсионери без влияние в съдебната и други системи. Та ако стана съдия, това ще е знак, че могат и хора без връзки да заемат държавни постове.
- karo
- Потребител
Допълнение към условието на казуса
Маринов възразил пред съда, че не е можел да купи кола, защото му забранили да напуска страната (отнели му паспорта). Та един от въпросите беше може ли съдът да се произнесе по законосъобразнността на адм. акт, с който паспортът му се отнема.
- МСМ
За каква измама по НК говорите?Чели ли сте внимателно чл.209-там се касае за ИМОТНА облага,а в казуса не става дума за имот,а за 5000лв.Обръщам специално внимание на VGS.
- sledovatel
E,колега Таков,чест е да се запознаем-Теодора Такова.И още един въпрос.В казуса се питаше кой проверява законосъобразността на административния акт,а не къде се обжалва.За обжалване не става въпрос.
- sledovatel
До следователчето
Уважаема, явно нещо сте си пообъркала образованието. Ама то и в държавицата ни си е цяла обърквация, щом допуска да се дипломират таквизи юристи. Абе, нейсе! Лесинг бе казал някога в епохата на Европейското Просвещение - „Говорете, говорете, дори и глупости да говорите, за Бога, говорете!!!” Та, драга моя, начинаеща в правото приятелко, пиши си спокойно, веселие да става - все пак форумът си е една забава. За съжаление, май и за следовател не ставаш! Пробвай при полицаите! Дознател да си на днешно време! Те и там правят разлика между имотна облага и парична сума:))))) Дерзай, приятелко любима, дерзай, поне в Интернет има кой да чуе твоите псевдоюридически вопли!!!
- karo
- Потребител
До правно заблудената овца
Ти драги явно не знаеш на кой свят се намираш,камо ли на какъв конкурс си се явил-това си е твой проблем.Но един съвет от мен-ориентирай се в обстановката и не показвай интелектуалното си ниво,ако има изобщо такова.Колегите юристи, сред които по незнайни причини си се наредил,все пак не са длъжни да четат простотии.
- sledovatel
Re: за пропуснатите ползи
Напълно съм съгласна с VGS ,че лихви не се дължат,а обезщетение за пропуснати ползи.Има ли и други изразили това становище?
- sledovatel
Колегир какво писахте за исканото увеличение с две хиляди лева? Допустимо ли е?
Аз писах, че не, но се обосновах с твърдения касаещи основателността на искането. Писах, че не се обжалва определението на съда.
Аз писах, че не, но се обосновах с твърдения касаещи основателността на искането. Писах, че не се обжалва определението на съда.
- sara
- Младши потребител
Направо ума не ми побира изказването на Следовател!!!! Господин Следовател, нима измами се вършат само по отношение на ИМОТИ ??? Нима Вие никога не сте чули за някой измамен с парична сума??? Извинете, да не би да живеете на Луната? Боже Господи!!! В чл.209 НК се говерело за ИМОТНА ОБЛАГА.......
Не знам дали ще разберете това, което ще напиша, но все пак е малко светлина в напълно обърканото Ви юридическо съзнание:
"Предмет на измамата е: 1) измаменото лице и 2) ощетеното имущество. Имуществото може да бъде движима вещ, недвижима вещ или друго имуществено право (например изискуеми вземания) Във всички случай актът на разпореждане се извършва от измаменото лице поради неправилна представа относно правното основание за това разпореждане" (Цитат от учебника на А.Стойнов "Наказателно право" - специална част)
Не знам дали ще разберете това, което ще напиша, но все пак е малко светлина в напълно обърканото Ви юридическо съзнание:
"Предмет на измамата е: 1) измаменото лице и 2) ощетеното имущество. Имуществото може да бъде движима вещ, недвижима вещ или друго имуществено право (например изискуеми вземания) Във всички случай актът на разпореждане се извършва от измаменото лице поради неправилна представа относно правното основание за това разпореждане" (Цитат от учебника на А.Стойнов "Наказателно право" - специална част)
- VGS
В решението, което съм цитирал недвусмислено се казва , че ВКС не приема становището за сключен граждански договор. Структурата на казуса за изпита е доста сходна, бих казал индентична, само че се касае за отнощението между договор за поръчка и измама. Наистина въпросът е много деликатен. Аз продължавам да твърдя, че в случая на Маринов и Христов е налице измама и няма договор. Но не мислите ли, че въпросът е доста спорен и 18-те съдии от комисята могат да имат 18 различни мнения. Както виждате практика по този проблем има. Аз се питам, освен , че не е гарантирана анонимността на изпита, не е гарантирана в ни най-малка степен обективността.
- VGS
Напълно съм съгласен с теб относно заключението ти, че не може нито да се гарантира анонимността, нито обективността на проведения конкурс. А относно предложения на вниманието на участниците във форума казус - бих се усъмнил с голяма степен на вероятност, че някой върховен съдия - цивилист, ще възприеме разсъжденията на наказателния съд в тази насока. И отново държа на тезата, че от обективна страна, за да е налице присвояване по чл. 206 НК (т.е. извършване на разпоредителни действия в свой или чужд имуществен интерес), е необходимо извършителят на престъпното деяние да упражнява фактическата власт върху предмета на престъплението на правно основание. Инак ще е налице друг състав - например кражба, грабеж. Ще бъда благодарен, ако пообсъдим този въпрос. Според мен, това е разковничето при решаването на този проблем.
- karo
- Потребител
Провокацията беше успешна по отношение на неосъэнатия ти стремеж да докажеш не особено блестящите си правни познания.Но явно не успя да размърда закостенелия ти мозък-жалко.Благодаря за сведенията,но не ми казваш нищо ново по въпроса за измамата.Разбира се,че се касае както за имот,така и за движимо имущество,което може да е пари-това е известно и на малките деца.Но мисълта ми беше съвсем друга-просто помисли-защо в закона е казано имотна облага,а не имуществена?Не смяташ ли,че има разлика?И да се изкарвате на много знаещи точно тук е безсмислено.
- sledovatel
От овцата към любимата си другарка
Госпожице, най-дълбокопреклонно Ви умолявам да ми простите моята наивна искринност. Вече горко се кая, че не премълчах своя най-бурен възторг от Вашите великолепни правни тезиси. Наистина, като си понапъня моя нисък интелектуален капацитет (за което Ви благодаря), установих, че има разлика между ИМОТна облага и парична сума. Има, е как да нЕма - в изписването и изговарянето на тези словосъчетания.
А, щях да забравя и най-важното - благодаря Ви за веселието, което създавате в този инак специализиран и по правило скучен форум, дето се обсъждат някакви си правни казуси! БЛАГОДАРЯ и на Деканата на факултета, където Вие, най-умният юрист, сте завършили право. Да не би комедийната секция на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” да е открила и трупа по правни науки! Просто въпросче. Ако сте тъй умна, както звучите до този миг, бихте ми отговорили също тъй любезно, моя скъпа приятелко.
А, щях да забравя и най-важното - благодаря Ви за веселието, което създавате в този инак специализиран и по правило скучен форум, дето се обсъждат някакви си правни казуси! БЛАГОДАРЯ и на Деканата на факултета, където Вие, най-умният юрист, сте завършили право. Да не би комедийната секция на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” да е открила и трупа по правни науки! Просто въпросче. Ако сте тъй умна, както звучите до този миг, бихте ми отговорили също тъй любезно, моя скъпа приятелко.
- karo
- Потребител
|
|