начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Кандидатстудентски въпрос-ЮЗУ или ПУ???Помощ!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Кандидатстудентски въпрос-ЮЗУ или ПУ???Помощ!

Мнениеот antongergana » 13 Юни 2007, 23:03

Здравейте!Казвам се Антон и съм кандидат-студент.Тази година се сблъсках с ученето и цялата галиматия по повод кампаниите на различните университети.По ред причини реших да кандидатствам с история и български език за право ,и то в ЮЗУ и ПУ ,без да ходя в София и Велико Търново,просто защото така реших.Бях на предварителни изпити и получих добри оценки ,като дори в ЮЗУ няма да се явявам на редовен по история(имам 5.75) , в ПУ ще се наложи ,тъй като имам 5.00,сега чакам и езиковата култура.Но не ми е там въпроса.Целта ми е да имам шанс и в двата университета и да избирам между тях.Проблема ми е ,че не мога да реша кой от двата да избера и дали да не се насоча само към ЮЗУ и да не се тормозя повече.Това което знам и съм чувал засега е, че ЮЗУ е по-добър ,с по-висока акредитация ,а ПУ е доста позападнал.Моля ви да се разграничите от това къде сте учили Вие и да ми дадете съвет,който може да е жизнено важен за бъдещето ми.Благодаря ви предварително,и по възможност изтъкнете причините ,които ви карат да смятате така :)
antongergana
Нов потребител

Мнениеот d_mavrodieva » 14 Юни 2007, 00:04

Колега първо честито за положения труд и доброто представяне на изпитите. Аз не искам да давам конкретни насоки, а още по-мако да ви насочвам към единия или другия ВУЗ. Само ще споделя мнението си за ПУ.
На първо място това е втория по големина университет в южна България, с дългогодишни традиции и отличен Юридически факултет.
Второто предимство е, че акредитационната оценка е максималната и са покрити всички критерии за качество на образованието, като в съответствие с това е дадена оценка за максималния срок.
Трето в ЮФ на ПУ преподават високо квалифицирани юристи като проф. Лазаров (светило в областта на административното право и процес и създател на повечето административно-процесуални закони) и проф. Къндева (международен съдия в Хага и редица др. постижения), проф. Друмева и проф. Стойчев (конституционни съдии) и прочее. Няма как да изброя изчерпателно всички.
На четвърто място при съпоставка на ПУ и ЮЗУ веднага отпада последния, най-малкото защото техният правен факултет не е ЧИСТ, той е Правно-исторически факултет. Обратното е вярно за ЮФ на ПУ. Един от малкото чисто юридически факултети.
Поради късния час мисля да спра до тук. Иначе и ПУ има недостатъци, но не са чак толкова големи, че да сставляват отрицателна основателна причина.
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 14 Юни 2007, 00:50

Здравейте, Антон!
Поздравявам Ви като колега - така или иначе, вече сте на крачка от това да го реализирате.
Завършила съм в Благоевград, преди 6-7 години. Няма да Ви мотивирам с имена на преподаватели - нещата се променят непрекъснато, вероятността да Ви заблудя е голяма. Споменът ми е, че лекции и упражнения с по-ранен от 9.30 час не сме имали - просто тогава 90 % от преподавателите пътуваха.
Кой университет колко е голям, с колко годишна история е, за съжаление са само комерсиални въпроси. Може и Айнщайн да Ви преподава, но ако сте несериозен и непоследователен, това просто няма да има значение. Добър професионалист се става всеки ден, всеки час. Необходимо е постоянство, търпение и мъничко да ти е "дадено" отвътре.
С оглед обстоятелството, че контактувам ежедневно с колеги, които са завършили във всички юридически факултети, мога да кажа, че това изобщо не е критерий за определяне на някого като добър професионалист. В подкрепа на последното, ще споделя с Вас, че се възприемам като реализирал се юрист - прокурор съм, "конкурсен". За своя радост и удовлетвореност, дължа го на себе си, не съм "нечий" човек и спя спокойно, защото знам, че каквото и решение да взема, ще е следствие от професионалната ми подготовка и съвест.
Та накратко:
Изборът Ви трябва да бъде изключително Ваш и личен. Преценете и издръжката си - не просто като такса, а и за живот. Благоевград е с доста висок стандарт, нищо, че е доста по-малък от Пловдив. Пожелавам Ви успех, дано Ви очакват най-чудесните студентски години! :wink:
sunshine_75
Потребител

Мнениеот antongergana » 14 Юни 2007, 13:06

Благодаря за отговорите Ви!Ще си помисля наистина сериозно за всичко това.
antongergana
Нов потребител

насока

Мнениеот blackat » 15 Юни 2007, 11:10

Относно университетите-завършила съм ЮЗУ.мои колеги се преместиха в ПУ,защото бяха от Пловдив и не искаха да плащат квартири.От тях знам,че се завършва лесно в ПУ. Аз съм за ЮЗУ-като започна от сградата,мина през преподавателите и свърша с администрацията-всичко е 100 % високо ниво. Ако имаш желание да учиш няма значение къде ще си-важното е да полагаш усилия,а такива трябват за обучението ти в ЮЗУ.Не проф. Борис Спасов и проф. Павлова,приживе са водили лекции в този университет.
Успех!
blackat
Младши потребител

Re: Кандидатстудентски въпрос-ЮЗУ или ПУ???Помощ!

Мнениеот senex » 15 Юни 2007, 11:19

antongergana написа:Проблема ми е ,че не мога да реша кой от двата да избера и дали да не се насоча само към ЮЗУ и да не се тормозя повече.Това което знам и съм чувал засега е, че ЮЗУ е по-добър ,с по-висока акредитация ,а ПУ е доста позападнал.
Оценката, която са получили и двата университета, е "много добра". Влезте в сайта на МОН и сам ще се убедите. Откъде получихте тази информация, че единият имал много по-висока акредитация, пък другият бил "позападнал"?
senex
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 15 Юни 2007, 16:17

Здравейте,колега,не се съмнявам,че ще станете такъв.Дори и с оценка 5 приемът Ви е сигурен.Аз също изкарах 5 и можех да запиша и редовно в ПУ,но трябваше да се работи.Понеже мнението ми е субективно,няма да Ви ностройвам за ПУ,но си помислете-колко студенти се прехвърлят от ЮЗУ в ПУ(дори и накрая на следването си)и съответно-колко от "нашите"се ориентират към Благоевград?За уточнение на останалите ще добавя,че също съм съгласен с тезата,че не ВУЗ-ът създава добрите професионалисти-трябва и "мерак".Моето мнение е -постарай се в процеса на ученето,а пък после ще се молим заедно да попаднем на "свестен" конкурс.Успех и недей да ни квалифицираш като "позападнали"-от този форум понаучих,че ПИФ си е ПИФ(дори без Еркюл :lol: ).По този повод -поздрави за advocat_Nikolov-учуден съм,че още не се е обадил да защити "честта"!? 8)
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот fixxxer » 15 Юни 2007, 16:57

ПУ е много по-добър вариант от ЮЗУ, разбира се! Дори и само заради самия град :lol:
fixxxer
Потребител

Мнениеот georgi07 » 15 Юни 2007, 17:13

Към Антон:както виждате всеки отдава прпедпочитания на този университет където е завършил.Така, че след 5 г. ако друг пусне подобна тема вие ще защитавате университета къдесто сте завършил. Аз ще ви кажа следното:какъвто ни е обществено-икономическия живот, такова ни е и здравеопазването, и спорта, и образаванието.Не можете да очаквате знанията /където и да са получени/ да са на някакво кой знае какво ниво.
Във вашия случай при избора трябва да се водите от неща като:близост до родното място, желание за установяване в града, в който ще завършите и пр.
georgi07
Потребител

Re: насока

Мнениеот Гост » 15 Юни 2007, 18:24

blackat написа:Относно университетите-завършила съм ЮЗУ.мои колеги се преместиха в ПУ,защото бяха от Пловдив и не искаха да плащат квартири.От тях знам,че се завършва лесно в ПУ. Аз съм за ЮЗУ-като започна от сградата,мина през преподавателите и свърша с администрацията-всичко е 100 % високо ниво. Ако имаш желание да учиш няма значение къде ще си-важното е да полагаш усилия,а такива трябват за обучението ти в ЮЗУ.Не проф. Борис Спасов и проф. Павлова,приживе са водили лекции в този университет.
Успех!

Слушайте какво ви говорят.Оставете ПУ,каним ви в меката на правото-Правно-исторически факултет :P

Всичко по-горе казано е точно така.Най-добрата база в България,най-големите преподаватели в България са в Правно-историческия факултет
Гост

Мнениеот sunshine_75 » 15 Юни 2007, 22:37

Ох, добре, че се включих в началото. Момчето ще се шашне от всичкото писане!!! Да не сте на щат като рекламни агенти към университетите??? И не само проф. Спасов и проф. Павлова, и професор Цеко Цеков, и проф. Божидар Алвасов ... Срещнах се със страхотни умове, и с много кухи кратуни... Безспорните авторитети като изброените поименно, за съжаление, не са между живите. Колеги, с всяка дума, изписана в този форум, всеки гради представата на другите за университета, чийто възпитаник е. Тони, слушай себе си - още веднъж: ТИ РЕШАВАШ.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот antongergana » 16 Юни 2007, 16:05

Здравейте!Благодаря за всички отговори,макaр и толкова противоречиви.Първо не съм искал да обиждам никого,нито да го квалифицирам като"позападнал" :).Просто изказвам мнението на много мои познати-студенти и такива ,които малко или много познават нещата.Както казва един мой приятел "В ПУ ще си си бизо и там става голям купон" :D .Не знам,май ще трябва доста да се помъча по въпроса :) А да, и наистина почти никой не се изказа обективно ;) Както и да е ,аз уважавам всички ви за предаността към мястото където сте завършили или учите :)
antongergana
Нов потребител

Мнениеот Logan » 16 Юни 2007, 17:02

Дилемата ти е по-скоро в кой град ти се живее повече и до къде ти е по-удобно да ходиш.Иначе материалната база в ЮЗУ непрекъснато се обновява и макар да е нов университета и факултета расте с бързи темпове.Според мен няма да сбъркаш който и да избереш.
Logan
Потребител

Мнениеот bibi2802 » 18 Юни 2007, 00:16

Аз съм студентка по право и честно да ти кажа си избрах университета по града.Когато кандидатствах,бях на твоето място,само че между Пловдив и Велико Търново и избрах Пловдив Първо-защото е по-близо до родния ми град-Стара Загора и Второ-защото транспортът е по-достъпен(нали се сещаш за Шипка),но за сметка на това Велико Търново е много красив град и ми действаше някак отпускащо.Та моят съвет е-избери си университета по града,защото ако оцакваш някой да ти каже кой университет е по-добър,почти съм сигурна че няма да получиш обективен отговор,защото всеки има някакви предпочитания,но не забравяй кадето и да си-ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ
bibi2802
Нов потребител

Мнениеот iviani » 18 Юни 2007, 13:50

Относно твърдението,че много студенти се прехвърлят от Благоевград в Пловдив- да има такива колеги,но причината е в това, че в ЮЗУ се изисква повече четене, а те го карат по перваза.Това е причината,защото познавам такива колеги,а се местят и в УНСС не само в ПУ.Мои познати в момента учещи в ПУ,мога да кажа, че изобщо не учат за изпити! Но всичко си е до човек,дали му се учи, какви цели си е поставил и т.н. Аз определено харесвам базата и нивото на обучение в ЮЗУ!
iviani
Младши потребител

Мнениеот zoom » 18 Юни 2007, 14:34

проф. Стойчев (конституционни съдии) и прочее. Няма как да изброя изчерпателно всички.

Дано не говорите за проф. Стефан Стойчев (лека му пръст), който освен това никога не е бил конституционен съдия... Иначе по неговите учебници се учи, но не му употребявайте името толкова лековато, знаете ли поне как изглеждаше?
zoom
Потребител

Мнениеот Гост » 18 Юни 2007, 18:26

Аз мисля,че няма място за сравнение между Пловдивския университет и Правно-историческия факултет.Само по декана и по сградата можеш да си правиш впечатленията.Да не говорим за база,светила в правната наука.

Колеги,в Правно-историческия факултет се чете стабилно.При нас искаш-не искаш присъстваш и четеш-иначе изхвърчаш.
Тук не се признават извинителни бележки от рода "ОВИ" и "пневмония"
или бях на сватба или погребение.

Ние сме нещо като във филма "Вълците от Уолстрийт" :P
Гост

Мнениеот atanaspetrovmeister » 20 Юни 2007, 19:55

advokat_nikolov написа:Аз мисля,че няма място за сравнение между Пловдивския университет и Правно-историческия факултет.Само по декана и по сградата можеш да си правиш впечатленията.Да не говорим за база,светила в правната наука.

Колеги,в Правно-историческия факултет се чете стабилно.При нас искаш-не искаш присъстваш и четеш-иначе изхвърчаш.
Тук не се признават извинителни бележки от рода "ОВИ" и "пневмония"
или бях на сватба или погребение.

Ние сме нещо като във филма "Вълците от Уолстрийт" :P

Николов,остави ПУ на мира-само погледни, ако още не си го прочел-
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=204 ... &start=150
Малко е срамничко, но да видим отговора ти!
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот Galahar » 26 Юни 2007, 16:12

Слушайте какво ви говорят.Оставете ПУ,каним ви в меката на правото-Правно-исторически факултет Razz

Всичко по-горе казано е точно така.Най-добрата база в България,най-големите преподаватели в България са в Правно-историческия факултет

Абе я смени касетата, за ква "Мека", за кви 5 лв.Никой и нищо не може да се мери с ЮФ на СУ.Даже и декана на ЮФ на ПУ каза,че ние сме "големият брат, с който всички трябва да се съобразяват, и който всички трябва да догонват".......
А сега относно темата и питането на бъдещия колега. Казвал съм го, че АЛМА МАТЕР си е и АЛМА, и МАТЕР. Всичко друго е компромис......., но важен е и "меракът", разбира се, и "устремът и желанието".Много от моите колеги стоят и броят мухите по банките, без да знаят за какво са във СУ.Мислят си, че като завършат ще почнат да броят пачките -в каква заблуда живеят :cry: :cry: :cry:
С моя съквартирант е същото- умно момче, но за да си юрист трябва да си "тарикат", и "интересчия", трябва да си напорист, упорит, нахален.....и дори нагъл, иначе конкуренцията те изяжда с парцалите. Той е добро момче,но я няма тази амбиция, която да те накара да постигаш целите си.Стои и вечно чака- я някои да го заведе някъде, я някой да му донесе нещо..... това ме е срам да го направя, това не мога да го направя... и пр..
Казвам ти,за да те окуража.Сам си направи изводите ти що за човек си- не се увличай по модата,че правото е модерно,или,че има пари в него.....аз бих ти казал,че в електротехниката и инженерните специалности има много повече пари. .Прецени, по-точно си дай ясна сметка дали "от мен става това".Аз съм също от Пловдив и уважавам университета-приятелката ми е завършила там.Ходя редовно в ПУ, срещам се с преподаватели и приятели..... Наврмето учех в Електротехникум-- много добро училище (ТЕТА в Пловдив),ама не беше за мен. Учителите когато ми говореха за "свързване на Асинхронен двигател с накъсосъединен ротор",аз им говорех за Ницше,за Кант, за К.Попър и пр....Едвам го избутах.ВИнаги съм чувствал правото в кръвта си, и мисля,че намерих себе си. Не мога да ти кажа,дали един ден ще се занимавам с чисто юридическа работа- тези "дребнавости" членчета и алинеи ме дразнят много. А и аз съм си "далавераджия" по природа и си ме тегли "играта",бизнеса, рискът, но правото във всички случаи ще ми бъде от полза. И най-накрая....Правото е безкрайно море,в което има остров за всеки,който го обича и го желае.Успех, КОЛЕГА....и следвай сърцето си-ТО НИКОГА НЕ ЛЪЖЕ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВО КАЗВАТ ДРУГИТЕ. УСПЕХ И НА ДОБЪР ЧАС :wink: :wink: :wink:
Последна промяна Galahar на 26 Юни 2007, 16:42, променена общо 1 път
Galahar
Младши потребител

Мнениеот Galahar » 26 Юни 2007, 16:18

Първите изречения ги писах относно пост-а на Адвокат _Николов, но нещо се обърка при постването....Извинявам се,ако се е получило недоразумение в написаното от мен :oops: :oops: :oops: :oops:
Galahar
Младши потребител

Следваща

Назад към Конкурси, изпити