- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кандидатстудентски въпрос-ЮЗУ или ПУ???Помощ!
|
|
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Кандидатстудентски въпрос-ЮЗУ или ПУ???Помощ!
Здравейте!Казвам се Антон и съм кандидат-студент.Тази година се сблъсках с ученето и цялата галиматия по повод кампаниите на различните университети.По ред причини реших да кандидатствам с история и български език за право ,и то в ЮЗУ и ПУ ,без да ходя в София и Велико Търново,просто защото така реших.Бях на предварителни изпити и получих добри оценки ,като дори в ЮЗУ няма да се явявам на редовен по история(имам 5.75) , в ПУ ще се наложи ,тъй като имам 5.00,сега чакам и езиковата култура.Но не ми е там въпроса.Целта ми е да имам шанс и в двата университета и да избирам между тях.Проблема ми е ,че не мога да реша кой от двата да избера и дали да не се насоча само към ЮЗУ и да не се тормозя повече.Това което знам и съм чувал засега е, че ЮЗУ е по-добър ,с по-висока акредитация ,а ПУ е доста позападнал.Моля ви да се разграничите от това къде сте учили Вие и да ми дадете съвет,който може да е жизнено важен за бъдещето ми.Благодаря ви предварително,и по възможност изтъкнете причините ,които ви карат да смятате така
- antongergana
- Нов потребител
Колега първо честито за положения труд и доброто представяне на изпитите. Аз не искам да давам конкретни насоки, а още по-мако да ви насочвам към единия или другия ВУЗ. Само ще споделя мнението си за ПУ.
На първо място това е втория по големина университет в южна България, с дългогодишни традиции и отличен Юридически факултет.
Второто предимство е, че акредитационната оценка е максималната и са покрити всички критерии за качество на образованието, като в съответствие с това е дадена оценка за максималния срок.
Трето в ЮФ на ПУ преподават високо квалифицирани юристи като проф. Лазаров (светило в областта на административното право и процес и създател на повечето административно-процесуални закони) и проф. Къндева (международен съдия в Хага и редица др. постижения), проф. Друмева и проф. Стойчев (конституционни съдии) и прочее. Няма как да изброя изчерпателно всички.
На четвърто място при съпоставка на ПУ и ЮЗУ веднага отпада последния, най-малкото защото техният правен факултет не е ЧИСТ, той е Правно-исторически факултет. Обратното е вярно за ЮФ на ПУ. Един от малкото чисто юридически факултети.
Поради късния час мисля да спра до тук. Иначе и ПУ има недостатъци, но не са чак толкова големи, че да сставляват отрицателна основателна причина.
На първо място това е втория по големина университет в южна България, с дългогодишни традиции и отличен Юридически факултет.
Второто предимство е, че акредитационната оценка е максималната и са покрити всички критерии за качество на образованието, като в съответствие с това е дадена оценка за максималния срок.
Трето в ЮФ на ПУ преподават високо квалифицирани юристи като проф. Лазаров (светило в областта на административното право и процес и създател на повечето административно-процесуални закони) и проф. Къндева (международен съдия в Хага и редица др. постижения), проф. Друмева и проф. Стойчев (конституционни съдии) и прочее. Няма как да изброя изчерпателно всички.
На четвърто място при съпоставка на ПУ и ЮЗУ веднага отпада последния, най-малкото защото техният правен факултет не е ЧИСТ, той е Правно-исторически факултет. Обратното е вярно за ЮФ на ПУ. Един от малкото чисто юридически факултети.
Поради късния час мисля да спра до тук. Иначе и ПУ има недостатъци, но не са чак толкова големи, че да сставляват отрицателна основателна причина.
- d_mavrodieva
- Потребител
Здравейте, Антон!
Поздравявам Ви като колега - така или иначе, вече сте на крачка от това да го реализирате.
Завършила съм в Благоевград, преди 6-7 години. Няма да Ви мотивирам с имена на преподаватели - нещата се променят непрекъснато, вероятността да Ви заблудя е голяма. Споменът ми е, че лекции и упражнения с по-ранен от 9.30 час не сме имали - просто тогава 90 % от преподавателите пътуваха.
Кой университет колко е голям, с колко годишна история е, за съжаление са само комерсиални въпроси. Може и Айнщайн да Ви преподава, но ако сте несериозен и непоследователен, това просто няма да има значение. Добър професионалист се става всеки ден, всеки час. Необходимо е постоянство, търпение и мъничко да ти е "дадено" отвътре.
С оглед обстоятелството, че контактувам ежедневно с колеги, които са завършили във всички юридически факултети, мога да кажа, че това изобщо не е критерий за определяне на някого като добър професионалист. В подкрепа на последното, ще споделя с Вас, че се възприемам като реализирал се юрист - прокурор съм, "конкурсен". За своя радост и удовлетвореност, дължа го на себе си, не съм "нечий" човек и спя спокойно, защото знам, че каквото и решение да взема, ще е следствие от професионалната ми подготовка и съвест.
Та накратко:
Изборът Ви трябва да бъде изключително Ваш и личен. Преценете и издръжката си - не просто като такса, а и за живот. Благоевград е с доста висок стандарт, нищо, че е доста по-малък от Пловдив. Пожелавам Ви успех, дано Ви очакват най-чудесните студентски години!
Поздравявам Ви като колега - така или иначе, вече сте на крачка от това да го реализирате.
Завършила съм в Благоевград, преди 6-7 години. Няма да Ви мотивирам с имена на преподаватели - нещата се променят непрекъснато, вероятността да Ви заблудя е голяма. Споменът ми е, че лекции и упражнения с по-ранен от 9.30 час не сме имали - просто тогава 90 % от преподавателите пътуваха.
Кой университет колко е голям, с колко годишна история е, за съжаление са само комерсиални въпроси. Може и Айнщайн да Ви преподава, но ако сте несериозен и непоследователен, това просто няма да има значение. Добър професионалист се става всеки ден, всеки час. Необходимо е постоянство, търпение и мъничко да ти е "дадено" отвътре.
С оглед обстоятелството, че контактувам ежедневно с колеги, които са завършили във всички юридически факултети, мога да кажа, че това изобщо не е критерий за определяне на някого като добър професионалист. В подкрепа на последното, ще споделя с Вас, че се възприемам като реализирал се юрист - прокурор съм, "конкурсен". За своя радост и удовлетвореност, дължа го на себе си, не съм "нечий" човек и спя спокойно, защото знам, че каквото и решение да взема, ще е следствие от професионалната ми подготовка и съвест.
Та накратко:
Изборът Ви трябва да бъде изключително Ваш и личен. Преценете и издръжката си - не просто като такса, а и за живот. Благоевград е с доста висок стандарт, нищо, че е доста по-малък от Пловдив. Пожелавам Ви успех, дано Ви очакват най-чудесните студентски години!
- sunshine_75
- Потребител
насока
Относно университетите-завършила съм ЮЗУ.мои колеги се преместиха в ПУ,защото бяха от Пловдив и не искаха да плащат квартири.От тях знам,че се завършва лесно в ПУ. Аз съм за ЮЗУ-като започна от сградата,мина през преподавателите и свърша с администрацията-всичко е 100 % високо ниво. Ако имаш желание да учиш няма значение къде ще си-важното е да полагаш усилия,а такива трябват за обучението ти в ЮЗУ.Не проф. Борис Спасов и проф. Павлова,приживе са водили лекции в този университет.
Успех!
Успех!
- blackat
- Младши потребител
Re: Кандидатстудентски въпрос-ЮЗУ или ПУ???Помощ!
Оценката, която са получили и двата университета, е "много добра". Влезте в сайта на МОН и сам ще се убедите. Откъде получихте тази информация, че единият имал много по-висока акредитация, пък другият бил "позападнал"?antongergana написа:Проблема ми е ,че не мога да реша кой от двата да избера и дали да не се насоча само към ЮЗУ и да не се тормозя повече.Това което знам и съм чувал засега е, че ЮЗУ е по-добър ,с по-висока акредитация ,а ПУ е доста позападнал.
- senex
- Потребител
Здравейте,колега,не се съмнявам,че ще станете такъв.Дори и с оценка 5 приемът Ви е сигурен.Аз също изкарах 5 и можех да запиша и редовно в ПУ,но трябваше да се работи.Понеже мнението ми е субективно,няма да Ви ностройвам за ПУ,но си помислете-колко студенти се прехвърлят от ЮЗУ в ПУ(дори и накрая на следването си)и съответно-колко от "нашите"се ориентират към Благоевград?За уточнение на останалите ще добавя,че също съм съгласен с тезата,че не ВУЗ-ът създава добрите професионалисти-трябва и "мерак".Моето мнение е -постарай се в процеса на ученето,а пък после ще се молим заедно да попаднем на "свестен" конкурс.Успех и недей да ни квалифицираш като "позападнали"-от този форум понаучих,че ПИФ си е ПИФ(дори без Еркюл ).По този повод -поздрави за advocat_Nikolov-учуден съм,че още не се е обадил да защити "честта"!?
-
atanaspetrovmeister - Потребител
Към Антон:както виждате всеки отдава прпедпочитания на този университет където е завършил.Така, че след 5 г. ако друг пусне подобна тема вие ще защитавате университета къдесто сте завършил. Аз ще ви кажа следното:какъвто ни е обществено-икономическия живот, такова ни е и здравеопазването, и спорта, и образаванието.Не можете да очаквате знанията /където и да са получени/ да са на някакво кой знае какво ниво.
Във вашия случай при избора трябва да се водите от неща като:близост до родното място, желание за установяване в града, в който ще завършите и пр.
Във вашия случай при избора трябва да се водите от неща като:близост до родното място, желание за установяване в града, в който ще завършите и пр.
- georgi07
- Потребител
Re: насока
blackat написа:Относно университетите-завършила съм ЮЗУ.мои колеги се преместиха в ПУ,защото бяха от Пловдив и не искаха да плащат квартири.От тях знам,че се завършва лесно в ПУ. Аз съм за ЮЗУ-като започна от сградата,мина през преподавателите и свърша с администрацията-всичко е 100 % високо ниво. Ако имаш желание да учиш няма значение къде ще си-важното е да полагаш усилия,а такива трябват за обучението ти в ЮЗУ.Не проф. Борис Спасов и проф. Павлова,приживе са водили лекции в този университет.
Успех!
Слушайте какво ви говорят.Оставете ПУ,каним ви в меката на правото-Правно-исторически факултет
Всичко по-горе казано е точно така.Най-добрата база в България,най-големите преподаватели в България са в Правно-историческия факултет
- Гост
Ох, добре, че се включих в началото. Момчето ще се шашне от всичкото писане!!! Да не сте на щат като рекламни агенти към университетите??? И не само проф. Спасов и проф. Павлова, и професор Цеко Цеков, и проф. Божидар Алвасов ... Срещнах се със страхотни умове, и с много кухи кратуни... Безспорните авторитети като изброените поименно, за съжаление, не са между живите. Колеги, с всяка дума, изписана в този форум, всеки гради представата на другите за университета, чийто възпитаник е. Тони, слушай себе си - още веднъж: ТИ РЕШАВАШ.
- sunshine_75
- Потребител
Здравейте!Благодаря за всички отговори,макaр и толкова противоречиви.Първо не съм искал да обиждам никого,нито да го квалифицирам като"позападнал" .Просто изказвам мнението на много мои познати-студенти и такива ,които малко или много познават нещата.Както казва един мой приятел "В ПУ ще си си бизо и там става голям купон" .Не знам,май ще трябва доста да се помъча по въпроса А да, и наистина почти никой не се изказа обективно Както и да е ,аз уважавам всички ви за предаността към мястото където сте завършили или учите
- antongergana
- Нов потребител
Дилемата ти е по-скоро в кой град ти се живее повече и до къде ти е по-удобно да ходиш.Иначе материалната база в ЮЗУ непрекъснато се обновява и макар да е нов университета и факултета расте с бързи темпове.Според мен няма да сбъркаш който и да избереш.
- Logan
- Потребител
Аз съм студентка по право и честно да ти кажа си избрах университета по града.Когато кандидатствах,бях на твоето място,само че между Пловдив и Велико Търново и избрах Пловдив Първо-защото е по-близо до родния ми град-Стара Загора и Второ-защото транспортът е по-достъпен(нали се сещаш за Шипка),но за сметка на това Велико Търново е много красив град и ми действаше някак отпускащо.Та моят съвет е-избери си университета по града,защото ако оцакваш някой да ти каже кой университет е по-добър,почти съм сигурна че няма да получиш обективен отговор,защото всеки има някакви предпочитания,но не забравяй кадето и да си-ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ
- bibi2802
- Нов потребител
Относно твърдението,че много студенти се прехвърлят от Благоевград в Пловдив- да има такива колеги,но причината е в това, че в ЮЗУ се изисква повече четене, а те го карат по перваза.Това е причината,защото познавам такива колеги,а се местят и в УНСС не само в ПУ.Мои познати в момента учещи в ПУ,мога да кажа, че изобщо не учат за изпити! Но всичко си е до човек,дали му се учи, какви цели си е поставил и т.н. Аз определено харесвам базата и нивото на обучение в ЮЗУ!
- iviani
- Младши потребител
проф. Стойчев (конституционни съдии) и прочее. Няма как да изброя изчерпателно всички.
Дано не говорите за проф. Стефан Стойчев (лека му пръст), който освен това никога не е бил конституционен съдия... Иначе по неговите учебници се учи, но не му употребявайте името толкова лековато, знаете ли поне как изглеждаше?
Дано не говорите за проф. Стефан Стойчев (лека му пръст), който освен това никога не е бил конституционен съдия... Иначе по неговите учебници се учи, но не му употребявайте името толкова лековато, знаете ли поне как изглеждаше?
- zoom
- Потребител
Аз мисля,че няма място за сравнение между Пловдивския университет и Правно-историческия факултет.Само по декана и по сградата можеш да си правиш впечатленията.Да не говорим за база,светила в правната наука.
Колеги,в Правно-историческия факултет се чете стабилно.При нас искаш-не искаш присъстваш и четеш-иначе изхвърчаш.
Тук не се признават извинителни бележки от рода "ОВИ" и "пневмония"
или бях на сватба или погребение.
Ние сме нещо като във филма "Вълците от Уолстрийт"
Колеги,в Правно-историческия факултет се чете стабилно.При нас искаш-не искаш присъстваш и четеш-иначе изхвърчаш.
- Гост
advokat_nikolov написа:Аз мисля,че няма място за сравнение между Пловдивския университет и Правно-историческия факултет.Само по декана и по сградата можеш да си правиш впечатленията.Да не говорим за база,светила в правната наука.
Николов,остави ПУ на мира-само погледни, ако още не си го прочел-
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=204 ... &start=150
Малко е срамничко, но да видим отговора ти!
-
atanaspetrovmeister - Потребител
Слушайте какво ви говорят.Оставете ПУ,каним ви в меката на правото-Правно-исторически факултет Razz
Всичко по-горе казано е точно така.Най-добрата база в България,най-големите преподаватели в България са в Правно-историческия факултет
Абе я смени касетата, за ква "Мека", за кви 5 лв.Никой и нищо не може да се мери с ЮФ на СУ.Даже и декана на ЮФ на ПУ каза,че ние сме "големият брат, с който всички трябва да се съобразяват, и който всички трябва да догонват".......
А сега относно темата и питането на бъдещия колега. Казвал съм го, че АЛМА МАТЕР си е и АЛМА, и МАТЕР. Всичко друго е компромис......., но важен е и "меракът", разбира се, и "устремът и желанието".Много от моите колеги стоят и броят мухите по банките, без да знаят за какво са във СУ.Мислят си, че като завършат ще почнат да броят пачките -в каква заблуда живеят
С моя съквартирант е същото- умно момче, но за да си юрист трябва да си "тарикат", и "интересчия", трябва да си напорист, упорит, нахален.....и дори нагъл, иначе конкуренцията те изяжда с парцалите. Той е добро момче,но я няма тази амбиция, която да те накара да постигаш целите си.Стои и вечно чака- я някои да го заведе някъде, я някой да му донесе нещо..... това ме е срам да го направя, това не мога да го направя... и пр..
Казвам ти,за да те окуража.Сам си направи изводите ти що за човек си- не се увличай по модата,че правото е модерно,или,че има пари в него.....аз бих ти казал,че в електротехниката и инженерните специалности има много повече пари. .Прецени, по-точно си дай ясна сметка дали "от мен става това".Аз съм също от Пловдив и уважавам университета-приятелката ми е завършила там.Ходя редовно в ПУ, срещам се с преподаватели и приятели..... Наврмето учех в Електротехникум-- много добро училище (ТЕТА в Пловдив),ама не беше за мен. Учителите когато ми говореха за "свързване на Асинхронен двигател с накъсосъединен ротор",аз им говорех за Ницше,за Кант, за К.Попър и пр....Едвам го избутах.ВИнаги съм чувствал правото в кръвта си, и мисля,че намерих себе си. Не мога да ти кажа,дали един ден ще се занимавам с чисто юридическа работа- тези "дребнавости" членчета и алинеи ме дразнят много. А и аз съм си "далавераджия" по природа и си ме тегли "играта",бизнеса, рискът, но правото във всички случаи ще ми бъде от полза. И най-накрая....Правото е безкрайно море,в което има остров за всеки,който го обича и го желае.Успех, КОЛЕГА....и следвай сърцето си-ТО НИКОГА НЕ ЛЪЖЕ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВО КАЗВАТ ДРУГИТЕ. УСПЕХ И НА ДОБЪР ЧАС
Абе я смени касетата, за ква "Мека", за кви 5 лв.Никой и нищо не може да се мери с ЮФ на СУ.Даже и декана на ЮФ на ПУ каза,че ние сме "големият брат, с който всички трябва да се съобразяват, и който всички трябва да догонват".......
А сега относно темата и питането на бъдещия колега. Казвал съм го, че АЛМА МАТЕР си е и АЛМА, и МАТЕР. Всичко друго е компромис......., но важен е и "меракът", разбира се, и "устремът и желанието".Много от моите колеги стоят и броят мухите по банките, без да знаят за какво са във СУ.Мислят си, че като завършат ще почнат да броят пачките -в каква заблуда живеят
С моя съквартирант е същото- умно момче, но за да си юрист трябва да си "тарикат", и "интересчия", трябва да си напорист, упорит, нахален.....и дори нагъл, иначе конкуренцията те изяжда с парцалите. Той е добро момче,но я няма тази амбиция, която да те накара да постигаш целите си.Стои и вечно чака- я някои да го заведе някъде, я някой да му донесе нещо..... това ме е срам да го направя, това не мога да го направя... и пр..
Казвам ти,за да те окуража.Сам си направи изводите ти що за човек си- не се увличай по модата,че правото е модерно,или,че има пари в него.....аз бих ти казал,че в електротехниката и инженерните специалности има много повече пари. .Прецени, по-точно си дай ясна сметка дали "от мен става това".Аз съм също от Пловдив и уважавам университета-приятелката ми е завършила там.Ходя редовно в ПУ, срещам се с преподаватели и приятели..... Наврмето учех в Електротехникум-- много добро училище (ТЕТА в Пловдив),ама не беше за мен. Учителите когато ми говореха за "свързване на Асинхронен двигател с накъсосъединен ротор",аз им говорех за Ницше,за Кант, за К.Попър и пр....Едвам го избутах.ВИнаги съм чувствал правото в кръвта си, и мисля,че намерих себе си. Не мога да ти кажа,дали един ден ще се занимавам с чисто юридическа работа- тези "дребнавости" членчета и алинеи ме дразнят много. А и аз съм си "далавераджия" по природа и си ме тегли "играта",бизнеса, рискът, но правото във всички случаи ще ми бъде от полза. И най-накрая....Правото е безкрайно море,в което има остров за всеки,който го обича и го желае.Успех, КОЛЕГА....и следвай сърцето си-ТО НИКОГА НЕ ЛЪЖЕ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВО КАЗВАТ ДРУГИТЕ. УСПЕХ И НА ДОБЪР ЧАС
Последна промяна Galahar на 26 Юни 2007, 16:42, променена общо 1 път
- Galahar
- Младши потребител
Първите изречения ги писах относно пост-а на Адвокат _Николов, но нещо се обърка при постването....Извинявам се,ако се е получило недоразумение в написаното от мен
- Galahar
- Младши потребител
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|