начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Отнети вещи

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отнети вещи

Мнениеот monntes » 29 Мар 2007, 09:29

Добро утро колеги,
Моля за помощта Ви! Подлежат ли на връщане, отнетите с наказателно постановление вещи, предмет на нарушението, в случаите, когато НП бъде отменено от съда поради допуснати процесуални нарушения при издаването му? Ако подлежат на връщане, то има ли срок, в който може да бъде извършено то? Къде мога да намеря нормативна уредба на този казус? Много Ви благодаря, предварително!
monntes
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 29 Мар 2007, 11:34

След като НП е страдало от съществен порок и в следствие от това е било отменено, то тогава НП не поражда никакви правни последици, т.е. то е едно правно нищо.
От тук недвусмисленият извод, че отнетите въз основа на наказателното постановление вещи, трябва да бъдат върнати и в това не може да има никакво съмнение. Остава разбира се изключението, ако става дума за вещи, които сами по себеси, ex lege са забранени за притежание.

Не знам в ЗАНН да има разписан срок, струва ми се връщането на отнетите вещи, трябва да е постановено в решението на съда отменил обжалваното НП.

PS: Ако сте юрист, би следвало да сте наясно, че Вашият въпрос е в сферата на административното, а не на наказателното право.
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот monntes » 29 Мар 2007, 14:58

В решението пише единствено, че съдът отменя наказателното постановление, поради посочените по-горе от мен пороци. Нито думичка за връщането на вещите, предмет на нарушението.
Благодаря, Ви за отговора!

P.S. Юрист съм, но поставих въпросите си в този раздел, имайки предвид еднородността на наказателната и административно-наказателната отговорност и препратките на ЗАНН към НК и НПК.
monntes
Младши потребител

Мнениеот bay4o » 30 Мар 2007, 11:54

А вие вещите поискахте ли си ги от административнонаказващия орган въз основа а отмененото наказателно постановление?
bay4o
Потребител

Мнениеот monntes » 30 Мар 2007, 14:34

Всъщност, не от мен са отнети вещите. И да, хората , от които са били отнети вещите, си ги поискаха.
monntes
Младши потребител

Мнениеот 1968 » 30 Мар 2007, 15:11

Не забравяйте, че понякога при отмянана НП на процесуално основание, АНО издава ново НП, при което е избягнато нарушението!!!!!Може да са направили така.Това обикновено е практика на бившето ХЕИ.
1968
Потребител

Мнениеот monntes » 30 Мар 2007, 15:34

Може и глупаво да Ви звучи, но за пръв път чувам за такова нещо. Може ли да ми посочите и други случаи на подобна практика?
monntes
Младши потребител

Мнениеот 1968 » 30 Мар 2007, 16:42

Това бе рядка праткика преди няколко години, която много бързо бе парирана/поне в нашия съдебен район/.Дори второто НП беше със същия номер, като първото.Бяха прекарали наказания, като при връчването на второто НП му казали, че това било първото, и човека не бе обжалвал.После стана малко трудно, но успяхме да накараме АНО да не прави подобни неща.
1968
Потребител

Мнениеот monntes » 12 Апр 2007, 11:04

Благодаря Ви, за помощта! Аз, обаче, имам още въпросчета и Ви моля отново за помощ. Има ли давностен срок, в който да бъдат поискани отнетите вещи? В ЗАНН няма уреден такъв срок. Означава ли това, че могат да се искат безсрочно?
monntes
Младши потребител

Назад към Наказателно право