начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

УВЕЛИЧЕН НАЕМ

Казуси за недвижими имоти

УВЕЛИЧЕН НАЕМ

Мнениеот Наемател » 18 Авг 2004, 12:47

приятели, увеличават им наема, без да ме питат - сключил съм договор за две години , минали са само десет месеца, а ме карат да напускам, ако не приема увеличената цена ..

въпросите ми са :
да заведа ли искова молба и каква да е тя- за нарушено владение , за неизпълнение на договор за наем ?
какво точно да искам - какви обезщетенвия ми се полагат?

благодаря на всички за помощта ! да ви се връща тъпкано:-)))
Наемател

Re: УВЕЛИЧЕН НАЕМ

Мнениеот monteskio » 18 Авг 2004, 16:53

Всичко зависи от условията, на Договора за наем, който сте подсписали, тъй като , той има силата на закон м/у Вас - наемодател и наемател.
1. Уговорено ли е , че Наемодателят има право да увеличава наема?
1.1. Ако -да - по какъв начин уведомява за това НАЕМАТЕЛЯТ?
2. Начин на прекратяване на Договора?
В случай ,ч е е уговорено прекратяване с 1-месечно предизвестие е напълно възможно, при несъгласие от Ваша страна да заплатите по-високия наем, Наемодателят да Ви изпрати предизвестие.
Моят съвет е - прочетете внимателно сключеният от Вас договро за наем.
Ако имате възможност - сканирайте го и го поставете в тази дискусия.
По такъв начин, ще бъде разгледан "под лупа " , както от мен, така и от други колеги - юристи.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот shveda » 18 Авг 2004, 19:48

Колегата е прав, че трябва да се видят клаузите на сключеният между Вас договор за наем.
shveda
Потребител

Мнениеот Наемател » 18 Авг 2004, 22:04

извинявам се, че не уточних преди малко
ОТГОВОРИ :
1. ДОГОВОРЪТ НЕ СЪДЪРЖА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЕДНОСТРАННО ИЗМЕНЕНИЕ НА НАЕМА ...
2. СКЛЮЧЕН Е ЗА ПЕРИОД ОТ ДВЕ ГОДИНИ
СРОЧНИТЕ ДОГОВОРИ НЕ СЕ ПРЕКРАТЯВАТ С ПРЕДИЗВЕСТИЕ от един месец , а с изтичането на срока и на други основания , предвидени в закона ...
3. не е уговорена неустойка ...
какво можем да искаме ...
благодаря на всички!
Наемател

Мнениеот gega » 19 Авг 2004, 12:02

Е, как какво - чл. 79 ЗЗД!?!
gega

Мнениеот Наемател » 19 Авг 2004, 14:00

това е ясно, gega, но ме интересува размерът - нали трябва да доказваме какви са ни щетите и какъв е техния размер ...
например намерили сме си нова квартира, но на по-висока цена и сега искаме разликата .... (ами ако си намерим квартира , която не е на по-висока цена- тогава нищо ли нямаме право да искаме??? - все пак тук има неизпълнение на договорът ... )
или пък -наложило ни се е да идем на хотел, докато си намерим нова квартира ...не може ли фалшиви разписки от някъде да си вземем ...
какви други претърпени вреди да включим - не се сещам за всичко ...например - поради това, че сме останали без квартира , се е наложило да не отидем на работа, защото е трябвало да си търсим нова и два дни например сме били в неплатен отпуск ...?
а нещо по въпроса за пропуснатите ползи? - просто ми дайте съвет ...
желая на включа колкото се може повече - да поискаме всичко, на което имаме право ... но явно не се сещам ...
Наемател

Мнениеот Наемател » 19 Авг 2004, 14:02

лошото е , че няма клаузи за неустойка ...
и сега всички вреди трябва да се доказват ...
Наемател

Мнениеот лунатик » 19 Авг 2004, 17:12

Ами изпълни си договора докрай. Не се съгласявай с исканията извън договора. Защо ти трябва да ги съдиш. Нека наемодателите да те съдят.
лунатик

Назад към Имотни казуси