начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

съдия по вписванията

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот neregistrirana » 15 Яну 2007, 18:40

Колеги, а ако човек иска да кандидатства за два града едновременно, отделни заявления с два отделни НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕНИ преписа от дипломата ли подава? Ще рече, два пъти ли се изръсва за нотариална заверка? :oops:
Не видях в обявата да е посочен телефон за информация.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот hipatia » 16 Яну 2007, 10:07

Доколкото разбрах, може да се кандидатства само за един град, а документите ги приемат и по пощата, не не необходимо да се ходи лично. За всеки случай се обадете в министерството за потвърждение.
hipatia
Младши потребител

съдии по вписванията

Мнениеот svetlomira » 16 Яну 2007, 10:58

Доколкото знам тази длъжност не е добре платена и незнам дали си заслужава цялото това четене?
svetlomira
Младши потребител

Мнениеот zlasenova » 16 Яну 2007, 11:08

Като чета заповедта на министъра и съобщението на страницата на министерството, стигам до извода, че документите се подават лично и в деловодството на министерството. Не е посочено ясно в заповедта какъв е регламента, затова трябва да си правим изводи. След като заявленията и документите към тях се приемат в определени часове и само в деловодството, то подаването им не може да стане чрез друго лице или по пощата. Така разбрах аз.
zlasenova
Младши потребител

Мнениеот renic » 16 Яну 2007, 11:11

На никой ли не му прави впечатление краткия срок за подажане на документите - само 10 дни и то започващи със събота и неделя, в повечето съдилища обичайния срок за снабдяване със свидетелства за съдимост е 7 дни - работни дни да не говорим ако си роден в друг район.
renic
Младши потребител

Мнениеот titin » 16 Яну 2007, 11:14

Какво значи "не е добре платена"? Ако от сегашната си работа взимате над хиляда лева месечно, значи работата на съдията по вписванията не е добре платена.
Колеги, не смятате ли, че след като можем да кандидатстваме само за едно място, това ни ограничават доста. Какъв е проблема в заявлението да се изброят няколко съда. Нали изпита е един. Не че има място за сравнение, но младшите съдии и прокурори можеха да подават колкото си искат заявления. Да не говорим за административните съдии. Ама мога само до си се възмущавам и да се оплача на арменския поп :twisted: twisted: :twisted:
titin
Потребител

Мнениеот zlasenova » 16 Яну 2007, 11:15

Разбира се, че ми направи впечатление, първо си помислих - писмения изпит е насрочен за 23 март, тогава защо срокът за приемане на документи е толкова кратък - изтича на 22 януари, до писмения изпит това са два месеца. Не искам да си давам отговори, вече ми писна.
zlasenova
Младши потребител

Мнениеот zlasenova » 16 Яну 2007, 11:19

Ще посмея да задам един такъв въпрос - заявленията и декларациите се попълват на компютъра и принтират или принтират и се попълват с химикалка. Не знам дали има значение, просто ми се ще да знам каква е практиката.
zlasenova
Младши потребител

съдии

Мнениеот svetlomira » 16 Яну 2007, 14:06

няма значение как са попълнени заявленията и двата варианта са възможни както ви е по-удобно.
svetlomira
Младши потребител

Мнениеот zlasenova » 16 Яну 2007, 14:40

Ще кандидатствате ли за съдия по вписванията ? Аз пак не мога да взема решение. Все си мисля, че всичко е предварително решено, но така доникъде няма да стигна.
zlasenova
Младши потребител

Мнениеот renic » 16 Яну 2007, 15:03

Колебах се петък, събота и неделя. От всички обявявани до сега конкурси съм се явявала само на този за нотариуси 2004г. и студената вода ми дойде малко в повече. Решението да не се явявам го взех вчера като поразмислих върху заповедта и условията за подаване на документите за участие в конкурса. Заповедта е издадена в началото на декември, а е обнародвана на дванадесети януари - петък. На конкурса не се даде кой знае каква гласност. Десетте дни за подаване на документите обхващат 4 неработни, от които два са най-важните - първите, в които си блоокиран. За по - малките райони това може и да не е проблем, но за София, която едва се съвзема от инвентаризации, неразбории, отпуски и т.н, знае ли човек. Този срок е безбожно малък на фона на този за останалите конкурси. Условията за работа на съдиите по вписванията не коментирам, който работи с СВ/АВ София знае за какво става дума, но повярвайте, интересът е много голям, защото от тези хора зависи дали ще те върнат за пропусната звездичка на края на реда в нотариалния акт или ще минеш без някой от важните документи. А за вписване на възбрани, искови молби, заличавания .................. Така че смятам за възможно имената на карето съдии за София да са известни още от декември.
renic
Младши потребител

Мнениеот zlasenova » 16 Яну 2007, 15:44

Знаеш ли, страхувам се, че ако ме полеят със студена вода, после ще ми трябва много време, за да се съвзема. Като юрисконсулт на община ежедневно ми се налага да вземам сложни и комплексни решения, нужно ми е да съм уверена в себе си, че взетото е правилното решение. Сама съм, друг юрисконсулт няма, отговорността е моя. Ако ме обземе чувството, че не се справям добре или ме оценят с оценка лошо изпълнение, ще ми е трудно да доказвам и на себе си, че вога и знам.
zlasenova
Младши потребител

Мнениеот neregistrirana » 16 Яну 2007, 17:29

Аз ще се явя, за да се пробвам. Не за София, за друг от големите градове. Не ми е никак приятна мисълта за студен душ, но какво пък. А така не само ще видя какво представлява конкурсът, но и ще имам стимул да се готвя по-подробно по неща, за които иначе не съм и нямаше да съм подготвена (ЗСПЗЗ, ЗОЗ...).
neregistrirana
Потребител

Мнениеот titin » 17 Яну 2007, 11:19

Явявал съм се три пъти на конкурс за съдия по вписванията, в три различни града, когато все още конкурсите се провеждаха от председателите на Районните съдилища с представител от Министерството на правосъдието. Естествено назначаваха винаги нашия човек. Тестовете бяха оценявани реално- няма как да ти пишат по малко точки, ако си отбелязал верните отговори. Проблемът идваше от устния изпит. Няма как да разбереш дали наистина този, който печели конкурса се е представил по-добре от теб. А с мен имаше случай, когато тегля билети за устния изпит и преди мен явно някой също е изтеглил същите билети и член от комисията ми заявява- "Пак ли ще трябва да слушаме този въпрос". Можете да си направите извода колко са ме слушали. Ще се явя пак. Но как ще коментирате чл.160, ал.6 от ЗСВ. Ако се явят такива кандидати дали въобще ще има конкурс?
titin
Потребител

Мнениеот octavius » 17 Яну 2007, 14:42

Колега, като имате опит в явяванията, моля дайте ни информация като как изглежда теста и др. подробности по изпита. Макар че въ Вашия случай е провеждан по стария ред, едва ли ще има съществена разлика в методиката на повеждане на самото изпитване. Благодаря предварително!
octavius
Потребител

Мнениеот andronika » 18 Яну 2007, 12:26

И аз имам питания и моля за спешен отговор:
1. Само за един град ли може да се кандидатства?
2. Нотариалната заверка само за дипломата и удостоверението за правоспособност ли се отнася?
3. Какъв документ трябва да докаже стаж? - Става ли адвокатска карта или осигурителна книжка и трябва ли нот. заверка?
Благодаря ви!
andronika
Потребител

Мнениеот D.Mihova » 18 Яну 2007, 12:57

Всички документи, които не са в оригинал, трябва да са нотариално заверени преписи. Юридическият стаж се доказва с трудова и/или осигурителна книжка - най добре представете и двете, ако имате.
D.Mihova
Младши потребител

Мнениеот mypoints » 18 Яну 2007, 14:32

D.Mihova написа:Всички документи, които не са в оригинал, трябва да са нотариално заверени преписи. Юридическият стаж се доказва с трудова и/или осигурителна книжка - най добре представете и двете, ако имате.

може ли някой със сигурност да каже каква е заплатата на съдията по вписванията?

и могат ли да се подадат документи в деловодството на мiнистерството чрез пълномощник?
mypoints
Потребител

Мнениеот MAILIN » 18 Яну 2007, 21:00

За копието от личната карта не се изисква да е с нотариална заверка, защото за дипломата, удостоверението за правоспособност и трудовата книжка изрично е посочено да са с нотариална заверка. Мен днес ми взеха документите без копието от личната карта да е нотариално заверено. Ако трябваше заверка това изрично щеше да е посочено в заповедта. Нали така?
MAILIN
Младши потребител

Мнениеот andronika » 18 Яну 2007, 22:13

аз ще представя осигурителна книжка, но трябва да правя нот. заверка на 19 страници :shock: , няма ли начин това да се избегне?
andronika
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити