- Дата и час: 24 Ное 2024, 02:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпроси по изпитите за младши магистрати
|
|
Кажете колеги ще има ли незаконен състав, ако делото е разгледано от 1 съдия и двама съдебни заседатели, а за престъплението се предвиждат 5 г лишаване от свобода/ чл.28 НПК/ и с какъв акт се произнася въззивната инстанция, когато изменя присъдата. Това е от особена важност за касацията, защото ако е решение на ОС чл.346 НПК не предвижда касация. В същото време чл.336 НПК предвижда кои са новите присъди на въззивната. Приложението на касацията е много стеснено с новия НПК/ това е ясно/, но Чинова така и не обясни добре тези неща. Благодаря предварително.
- naa82
- Младши потребител
Аз мисля че няма да имаме незаконен състав т.е. в чл.28 ал.(1) т.2 е казано мното ясно и точно.
Що се отнася до чл.346 предвижда касация с малки изключения, а чл.336 вече говори за постановяване на нова присъда ако има протест на прокурора по т.1-2 т.е имали сме неточна квалификация на деянието.
Относно акта на съда вж. ал.(3)
Съдържание на решението на въззивната инстанция
Чл. 339. (1) В решението си въззивната инстанция посочва: по чия жалба или протест се е произнесла, основното съдържание на присъдата, жалбата и протеста, кратко съдържание на доводите, изложени от страните в съдебното заседание, и решението си по жалбата или протеста.
(2) Когато потвърди присъдата, въззивната инстанция посочва основанията, поради които не приема доводите, изложени в подкрепа на жалбата или протеста.
(3) Когато въззивната инстанция постановява нова присъда, прилагат се изискванията на чл. 305.
Ами така мисля, ако има още допълвайте!
Що се отнася до чл.346 предвижда касация с малки изключения, а чл.336 вече говори за постановяване на нова присъда ако има протест на прокурора по т.1-2 т.е имали сме неточна квалификация на деянието.
Относно акта на съда вж. ал.(3)
Съдържание на решението на въззивната инстанция
Чл. 339. (1) В решението си въззивната инстанция посочва: по чия жалба или протест се е произнесла, основното съдържание на присъдата, жалбата и протеста, кратко съдържание на доводите, изложени от страните в съдебното заседание, и решението си по жалбата или протеста.
(2) Когато потвърди присъдата, въззивната инстанция посочва основанията, поради които не приема доводите, изложени в подкрепа на жалбата или протеста.
(3) Когато въззивната инстанция постановява нова присъда, прилагат се изискванията на чл. 305.
Ами така мисля, ако има още допълвайте!
"PANTA REI"
- viktor79
- Потребител
zdr. kolegi,
mojete li da mi kajete dali e vazmojno prodaljavano prestaplenie samo ot dovar6eni opiti?
mojete li da mi kajete dali e vazmojno prodaljavano prestaplenie samo ot dovar6eni opiti?
- monntes
- Младши потребител
За втората част на отговора съм съгласна, а за първата не съм я уточнила-предвиденото наказание е до 5 г. лишаване от свобода, т.е. по-малко, а е гледано от съдия и 2 съд заседатели. Тя Чинова си има и собствено тълкуване на разпоредбата във връзка " до, от, не по-малко от" и т.н., но все пак.
Доколкото разбирам като изменя присъдата въззивната инстанция се произнася с решение или греша.
Доколкото разбирам като изменя присъдата въззивната инстанция се произнася с решение или греша.
- naa82
- Младши потребител
към адвокатка1:
Защо да не са за младши магистрати тия казуси ? От чисто любопитство питам. От написаното изречение не ми стана ясно много лесни ли са или много трудни за такъв конкурс ?
И още нещо-предполагам не само аз очаквам нивото на сложност на тези казуси да е по-високо от това на казусите на адвокатския изпит ( без да подценявам изпита за адвокати по какъвто и да е начин и държа тук да бъда разбрана точно )
Защо да не са за младши магистрати тия казуси ? От чисто любопитство питам. От написаното изречение не ми стана ясно много лесни ли са или много трудни за такъв конкурс ?
И още нещо-предполагам не само аз очаквам нивото на сложност на тези казуси да е по-високо от това на казусите на адвокатския изпит ( без да подценявам изпита за адвокати по какъвто и да е начин и държа тук да бъда разбрана точно )
- kapina
- Младши потребител
zdraveite kolegi
iskam da popitam otnosno izpita za mlad6ite sadii i prokurori otkade mogat da se namerqt primerni kazusi za podgtovka
az uspqh da namqrq samo po nakazatelno pravnata materiq na Gruev i Ilkova
iskam da popitam otnosno izpita za mlad6ite sadii i prokurori otkade mogat da se namerqt primerni kazusi za podgtovka
az uspqh da namqrq samo po nakazatelno pravnata materiq na Gruev i Ilkova
- burner
- Нов потребител
Може да се разсъждава по темата за незаконния състав и в насока, че след делото е гледано в състав от един съдия + двама съдебни заседатели това се явява още един път гаранция за обективното разглеждане н аделото, тъй като в практиката на ЕС се приема, че участието на предствители на народа в осъществяването на правосъдието е една от най-важните форми за реализация на суверинитета на народа.
Мисля, че ВКС не се е произнесъл с решение по въпроса, все още се " пази " да го определи като съществено процесуално нарушение, въпреки че на първо четене е точно такова.
Мисля, че ВКС не се е произнесъл с решение по въпроса, все още се " пази " да го определи като съществено процесуално нарушение, въпреки че на първо четене е точно такова.
- pleasure
- Младши потребител
Колеги, едно лице ще носи ли отговорност и по чл.170 ако извърши кражба от апартамент, като е влезнал в него през забравена отключена входна врата?
- deneww
- Младши потребител
Не, не би трябвало. Или поне това е мнението на Стойнов. Щом като не е взломна кражба ще си е обикновена по чл.194 НК. Съставите са на поглъщане. Не знам има ли съдебна практика по въпроса.
Що се отнася до незаконния състав- това е абсолютно касационно основание независимо как е нарушен чл.28 НПК. Промяната за едноличния състав е по препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Т. е. НПК трябва да се спази и в горната хипотеза и двамата съдебни заседатели са в нарушение.
Това е и мнението на Екатерина Трендафилова. За Чинова не зная.
Що се отнася до незаконния състав- това е абсолютно касационно основание независимо как е нарушен чл.28 НПК. Промяната за едноличния състав е по препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Т. е. НПК трябва да се спази и в горната хипотеза и двамата съдебни заседатели са в нарушение.
Това е и мнението на Екатерина Трендафилова. За Чинова не зная.
- naa82
- Младши потребител
Интересно, че досега не се бях замисляла за това до 5 год. вкл. ли и 5-та год. или не, но явно не.Аз също мисля, че нарушаването на чл.28 е съществено процеуално нарушение и би трябвало да върне делото на ПИС.
В НК не виждам такава съвкупност от престъпления, всяко едно от които представлява опасен рецидив, за която говори Гиргинов и при която дееца търпи сбора от наложените му от съда наказания - има ли такова нещо?
При продължаванато престъпление, когато множеството деяния осъществяват един и същи състав на престъплението на дееца какво наказание се налага - в Нк пише, че той се наказвал съобразно съвкупността от деянията и техния общ престъпен резултат - как следва да се разбира това?
Според мен е възможно да има продължавано престъпление, състоящо се само от опити към престъпления, защото доколкото си спомням в НК в чл.26 не пише, че трябва деянията да са довършени, но може и да греша.
Имаше още 1 въпрос от казусите на Груев - възможно ли е да се осъществи привилигирован състав на някакво престъплкение заедно с някои от кваливициращите признаци на др. състав- например убийство по чл.118 във вр. с чл.116 ал.1 т.4.Нямам кодекс пред себе си така че може и да бъркам някоя алинея.Вие какво мислите по този въпрос
В НК не виждам такава съвкупност от престъпления, всяко едно от които представлява опасен рецидив, за която говори Гиргинов и при която дееца търпи сбора от наложените му от съда наказания - има ли такова нещо?
При продължаванато престъпление, когато множеството деяния осъществяват един и същи състав на престъплението на дееца какво наказание се налага - в Нк пише, че той се наказвал съобразно съвкупността от деянията и техния общ престъпен резултат - как следва да се разбира това?
Според мен е възможно да има продължавано престъпление, състоящо се само от опити към престъпления, защото доколкото си спомням в НК в чл.26 не пише, че трябва деянията да са довършени, но може и да греша.
Имаше още 1 въпрос от казусите на Груев - възможно ли е да се осъществи привилигирован състав на някакво престъплкение заедно с някои от кваливициращите признаци на др. състав- например убийство по чл.118 във вр. с чл.116 ал.1 т.4.Нямам кодекс пред себе си така че може и да бъркам някоя алинея.Вие какво мислите по този въпрос
- iva_kari
- Младши потребител
Iva_Kari определено чл. 118 може да се прилага и когато е налице квалифициран признак от чл. 116, но не всички признаци...самият чл. 118 посочва кои могат да са те - точки 1-6! Що се отнася до продължавано П от опити мисля че няма пречка да има такова ал. 5 на чл.26 ме навежда на тази мисъл - за цялостната престъпна дейност да се наложи наказание за опит.
- vikin
- Младши потребител
Kak мислите, когато подбудителят подбужда за извършване на тежка тел. повреда, но извършителят осъществи убийство/количествен екцес/, то подбудителят следва да отговаря за подбудителство за тежка тел. повреда,а извършителят за убийство;когато подбужда за извършване на грабеж, а извършителят осъществи грабеж с убийство това качествен екцес ли или качествения екцес означава друго по вид престъпление?В тези случаи подбудителят следва да отг. само за подбудителство към грабеж нала?
Разглеждане на делото в отсъствие на обвиняемия, като условие за задължителна защита включва не само съд. разглеждане, но и разследването в досъд. фаса в отсъствие на обвиняемия, нали?
Разглеждане на делото в отсъствие на обвиняемия, като условие за задължителна защита включва не само съд. разглеждане, но и разследването в досъд. фаса в отсъствие на обвиняемия, нали?
- iva_kari
- Младши потребител
За първата част съм съгласна подбудителят ще отговаря само за това,за което умишлено е допринесъл - тел.повреда,респ. грабеж. По отношение на втория въпрос мисля, че участието на задължителна защита следва да се включи още във фазата на досъдебното производство, но вж. какво решение открих:
ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 48 ОТ 28.12.1987 Г. ПО Н. Д. № 40/1987 Г., ОС
УЧАСТИЕТО НА ЗАЩИТНИК В НАКАЗАТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО, КОГАТО ДЕЛОТО СЕ РАЗГЛЕЖДА ПО РЕДА, ПРЕДВИДЕН В ЧЛ. 268, АЛ. 4 НПК, В ОТСЪСТВИЕ НА ПОДСЪДИМИЯ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, САМО В СЪДЕБНАТА ФАЗА НА ПРОЦЕСА.
Чл. 70, ал. 1, т. 6 НПК
Чл. 268, ал. 4 НПК
ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 48 ОТ 28.12.1987 Г. ПО Н. Д. № 40/1987 Г., ОС
УЧАСТИЕТО НА ЗАЩИТНИК В НАКАЗАТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО, КОГАТО ДЕЛОТО СЕ РАЗГЛЕЖДА ПО РЕДА, ПРЕДВИДЕН В ЧЛ. 268, АЛ. 4 НПК, В ОТСЪСТВИЕ НА ПОДСЪДИМИЯ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, САМО В СЪДЕБНАТА ФАЗА НА ПРОЦЕСА.
Чл. 70, ал. 1, т. 6 НПК
Чл. 268, ал. 4 НПК
- anna2006
- Младши потребител
|
|