Брат и сестра - Станьо и Стамена. Стамена е моя баба, майка на баща ми. Тя умира на 39 г., преди брат си. Брат й, дядо Станьо, няма деца. Той умира преди жена си, баба Пена. Тя ме прави универсален наследник, с всички вземания след смъртта й. Баща ми също е починал. Той има две сестри и един брат. Едната от тях е починала, брат му също.
В момента на дядо ми Станьо връщат някакви земи. Имам ли право по силата на завещанието на жена му да се обявя за техен наследник и всъщност ако няма това право, кой се явява негов наследник.
Благодаря
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
наследство`
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: наследство`
По силата на завещанието не може. То касае само изрично упоменатите в него имоти, или ако е направено общо /както разбирам е във вашия случай/, само правата, които наследодателят е притежавал към момента на съставянето му. Земите, които сега връщат никога не са ставали собственост на наследодателката ви, тъй като тя е починала, т.е. завещанието не се отнася до тях. Собственици ставате вие и живата сестра на баща ви, ако правилно съм се ориентирала в калабалъка от живи и мъртви роднии:))
- pokahontas
- Младши потребител
Мисля, че не е така. Чл. 90а от ЗН ("Завещание и продажба на наследство, съставено и извършена следодържавяване или включване в трудовокооперативни земеделски стопанства или в други образувани въз основа на тях селскостопански организации на имоти, собствеността върху които се възстановява, нямат действие за тези имоти.") е обявен за противоконституционен.
Колкото до това, че баба Пена никога не е била собственик на тези земи, според мен това няма значение. Земите се възстановяват на собственика или неговите наследници. Ако и те са починали - на техните наследници. Наследница на дядо Станьо е баба Пена, а неин наследник - все едно дали по закон или по завещание - сте Вие. Поне аз така разсъждавам.
Колкото до това, че баба Пена никога не е била собственик на тези земи, според мен това няма значение. Земите се възстановяват на собственика или неговите наследници. Ако и те са починали - на техните наследници. Наследница на дядо Станьо е баба Пена, а неин наследник - все едно дали по закон или по завещание - сте Вие. Поне аз така разсъждавам.
- Койчо от Конаре
Но ако с баба Пена са се оженили след одържавяването на земите, т.е. ако бабата е последващ съпруг по смисъла на чл. 9а от ЗН, тогава щом нямат деца, нейните наследници (вие) не получават нищо от земите.
- Койчо от Конаре
osven tova ot znachenie shte e i koga e napraveno zaveshtanieto: ako e predi vlizane v sila na zakona za vazstanoviavane na sobstvenostta - to togava tezi imoti ne se obhvashtat ot zaveshtanieto. Kakto i obratnoto.
- advokat Dimitrov
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|