начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Как да съм сигурна, че не са измамници?

Казуси за недвижими имоти

Как да съм сигурна, че не са измамници?

Мнениеот Царевна Стойкова » 14 Фев 2005, 00:15

Искам да закупя недвижим имот. Обърнах се към агенция, която ми предпожи подходяща оферта, направихме депозит от 200 евро за спиране на огледите и до една седмица ще трябва да подпишем предварителния договор. Проблемът е, че не сум сигурна в легитимността на агенцията, не че имам конкретен пожод да се сумнявам, просто ей така..предпазни мерки:) Как мога да проверя легитимни ли са, за да съм сигурна че няма да ме измамят? Благодаря ви преварително!
Царевна Стойкова

Re: Как да съм сигурна, че не са измамници?

Мнениеот Anastassia Terzieva » 14 Фев 2005, 00:29

Наемете адвокат който да провери имота - инетреса на агенцията "легитимна" или не е да се осъществи сделка независимо дали сделката е изгодна за вас или не, затова ако има някакъв проблем в документите те имат интерес да го прикрият, а това за депозита за да спрат огледите... оставям без коментар... много е важно справките за тежести предварително и за сделката както и другите проверки- платени парно , вода и т.н. които преминават към вас да се проверяват от някой който защитава вашите интереси а агенцията не е този някой
Anastassia Terzieva

Мнениеот dyody » 14 Фев 2005, 09:49

Чух, че когато си оставиш ксерокопие от нотариалния акт за целите на оформане на предварителния договор някои агенции -"измамници" с данните от нотариалния акт изготвяли друг-фалшив, с личните ти данни правели и пълномощно и при някой обвързан с тях нотариус продавали имота ти, докато се усетиш. Това била изгодата им от привличане на клиент за подписване на предварителен договор - да му получат данните . Вярно ли е това и доколко има опасност?
dyody

Мнениеот boba » 14 Фев 2005, 10:01

Разбира се, че може да се провери легитимността на агенцията - има Национално сдружение на агенциите за недвижими имоти с официален сайт и регистър на агенциите в цялата страна (http://www.nsni.bg). А негативното отношение на адвокатите към агенциите е всеизвестно, т.к. много от тях се правят на агенции.
boba

Мнениеот kakata » 14 Фев 2005, 10:10

Как се казва агенцията за недв. имоти наистина на пазара има много мошеници пазете се .
kakata

Мнениеот plamen1 » 15 Фев 2005, 03:40

Госпожо, начина да бъдете измамена не е само в дейността Ви до сключване на предварителния договор. Не Ви съветвам да сключвате такъв договор. Този договор е "плоскост" на която стъпват много недобросъвестни люде. Този договор няма "вещно" действие, няма вещни права. Тоест, той не Ви прави собственик. А създава задължение и за двете страни да сключат окончателен договор. Задължение ама.....не се знай кой накъде ще поеме. До момента на сключване на окончателния договор НЯМА ЗАКОННА ПРЕЧКА ИМОТА ДА СЕ ПРОДАДЕ НА ДРУГ. И Вие ще трябва да водите иск за обявяване на предварителния договор за окончателен. По член 19 от ЗЗД. Колегите са напълно прави...но имало е случаи когато имота се продава на няколко човека все с предварителни договори!? Имаме такива следствени дела образувани в следствието - за престъпления - ИЗМАМА. Съвет - не сключвайте предварителен договор. Пристъпете към сключване на окончателен със изчистване на имота. Извадете удостоверение за "вещни тежести" на имота в деня на сделката. За да се предпазите от измамливо действие - препродажба на имота с окончателен отговор на друг. Тъй като имота може да се препродаде в същия ден и на друго лице. И то с окончателен договор. А който в тая сделка е пръв по време се явява и пръв по право.......и той става собственик. Лигитимността на агенцията при този вариант е без значение!!!
plamen1
Младши потребител

Мнениеот dyody » 15 Фев 2005, 09:06

Страхотна информация! Много, много благодаря на plamen1! А агенциите вземат комисионната си при сключване на предварителния договор!
dyody

Мнениеот boba » 15 Фев 2005, 09:46

Отчасти Пламен 1 е прав, но има голяма вероятност, ако не сключите предварителен договор, собственикът да помисли, че не сте сигурен купувач и да го продаде на друг. В момента търсенето е поне 20 пъти по-голямо от предлагането, да не говорим, че гарсониери въобще няма и ако ги има са на безумни суми. Пиша това, защото търся имот/и за инвестиране и не е лесно. Така вече изпуснах един апартамент и предпочитам да сключа предварителен договор, който ако продавачът реши да развали и да търси по-висока цена на имота, да мога да впиша исковата молба и да наложа тежест на имота, докато съда обяви предварителния договор за окончателен. Все пак, не Ви агитирам, казвам неща от реалността - ВИЕ САМИ РЕШАВАТЕ! Собствениците на имоти покрай имотната истерия много са се "разглезили".
boba

Мнениеот gadniara » 15 Фев 2005, 21:15

Ще наложшите тежест на имота колега, но от момента на сключването на предварителния, докато стане ясна насрещната недобросъвестност и еветнтулното завеждане на иск по член 19 от ЗЗД може да минат месец два - през това време.....!? И ако е препродаден на добросъвестен купувач....какво ще прави жената!?
gadniara
Нов потребител

Мнениеот enigma » 16 Фев 2005, 00:50

Предваритен договор с незабавно предаване на владението му е майката. Иначе просто играят игри зад гърба Ви. И пак е много несигурно. Пламен1 го е написал най-чисто.

В случая се сключва предв. договор най-често заради интересите на агенциите - те са много и варират от чисто връзване на клиента, до чиста измама. Който иска да продава -да продава, какво му пречи и за какъв му е този предв. дог.
enigma

Мнениеот boba » 16 Фев 2005, 13:07

Ами, за теглене на кредит, например.
boba

Мнениеот olin » 16 Фев 2005, 18:45

Отношението на адвокатите е продиктувано не от факта ,че една агенция върши измами , ами защото хора с трето килийно образование продават имоти и пишат нотариални актове пълни с явни фактически грешки и , дерат комисионни за щяло и нещяло без да свършили работа за две пари. Аз работя с агенция и оправям след това бакиите в залата и никак не е лесно . Тъй като необятни са броя на исковете и подводните камъни който се крият в един договор бил той за посреднимество или например предварителен по реда на чл.19 от ЗЗД. Така че по удачната формула е задължително процесуално представителство и участие на адвокат или нотариус при изповядване на сделки . Но уви интересите на агенциите и големите пари , които се дават на нотариусите засега спират това вкараване в ГПК на такъв текст. Вярвам че и това ще стане . Има малки градове където на разстояние от петстотни метра има по 14-20 агенции ...............без коментар дали всички съм с чисти помисли.
olin

Мнениеот olin » 16 Фев 2005, 18:51

Споделям и мнението ,че не е нужно да се сключва предварителен договор , ако все пак това стане по - добре да е вписан. Най - добре е сделка след като е готов продавача с документите . Има варианти за обезпечения ,но по-добре да не търсят.
olin

Advokati i agencii

Мнениеот Baraba » 16 Фев 2005, 21:48

Razbira se, che e negativno..
Pri tova, koeto vizhdame da vyrshat njakoi ot agenciite..
A, vijdame mnogo..
Baraba

sys ili bez Predwaritelen dogowor

Мнениеот Baraba » 16 Фев 2005, 21:58

Skromno mnenie:
Predwaritelniq dogowor e s mnogo predimstva!
4esto sdelkata e nvyzmozhno da se sklju4i za edin den po red pri4ini: otdake4enost, mnojetsvo u4astnici (prodava4i ili kupuva4i), golemija razmer na sumata, sgrada v stroej i t.n.

Predvaritelnija dogovor urezjda vsi4ki tezi otno6enija, zaedno s otgovornostite i neustojkite..

Prepory4vam Vi go, dori i da e slkjuchen edin den predi okon4atelnija..

A, za proverkite za tejesti, smetki, geodezija, spor i t.n. - syglasen s kolegite!

Naemete si advokat..
Po evtino e!
Baraba

Мнениеот alexander_tonev » 16 Фев 2005, 22:28

Ами неустойките? С предварителния договор може да се забрани на продавача да сключва други предварителни договори, при неизпълнение на което да дълиж неустойка. Вярно, 100 % гаранция няма, тъй като договорът няма вещен ефект, но е договор и по него може да се търси отговорност за вреди плюс възможността да се иска обяването му за окончателен от съда. Цените са огромни, така че често е нужен кредит. А Боба вече написа - банките искат предварителния договор, за да отпуснат кредит. Т.е. това, което Ал. Кожухаров е посочил в учебника си- когато не са назрели условията за сключване на окончателен договор, страните могат да сключат предварителен договор. Така се създава юридическа обвързаност на един по-ранен етап, естествено без да постига ефекта на окончателния договор. Когато говорим за суми над 100 000 евро (при покупка на имот в Сф), трудно може веднага да се отиде при нотариус...
alexander_tonev

Мнениеот malki » 17 Фев 2005, 00:30

1.Не е добре ,че не знаете името на агенцията,Не бих сключил предв.договор има излишни разходи ,които си спестявате ако се убедите че агенцията е "добросъвестна ",2.имота които ще купувате собственост на агенцията ли е или на 3-л.? ако е на аг-та няма нужда от предв.договор ако те искат-настояват за такъв това е съмнение ,ако е собственост на 3-ти лица вие трябва да сте ги видяли при огледа на имота за мен е важно тяхното поведение/ аз като купувах на 1-ин оглед собс-ка седеше в колата си навън а младата му "женица", ми го показа/.
Агенцията взима комисионна и от другият собственик,които трябва да го разпитате повече.
рламен1 е прав, Но съм сключвал и сделка с предв-ен договор при която до окончателният дог-р -нот.акт се издаде дан.оценка на имота и доплатихме цената.
malki

Мнениеот boba » 17 Фев 2005, 10:47

Колега ОЛИН, мисля, че темата за вписване на предварителните договори се изкоментира в доста пародиен вариант, или може би вече са направили поправки в Закона за собствеността и същите могат да бъдат вписвани?
Конкретно - защо аз предпочитам да работя с агенция? Защото като отида при адвокат за сделка с недвижим имот, значи че вече трябва да съм го намерила /имота/, трябва сама да тичам и да му занеса всички документи по собствеността (кой ли собственик ще ми ги връчи), аз да вадя удостоверение за тежести, данъчна оценка, не дай си боже скица, други документи (напр. от Районен съд или Служба по вписванията) и естествено всичко за моя сметка, без той да излиза от кантората си. Ами аз да отида при нотариуса направо!
Все пак в агенцията извършват всичко това за сметка на комисиона, който получават, и поне мога да си го изкарам на тях, ако стане грешка. Нали знаете, че адвоката винаги е прав! Ако има проблем със собствеността или собствениците, естествено, той ще започне да начислява хонорари за всяко извършено допълнително действие извън чистото прехвърляне на собствеността. Наскоро, при изчистване на един проблем с мой съсобствен имот (за който се води дело за делба), установихме останалите съсобственици, че единият от нас е прехвърлил дела си чрез фиктивна замяна на адвоката си (по делото, който щеше само да го консултира и да го пази от нас, горкия)! Второ - работата ми е напрегната, не мога да си позволя да въртя по цял ден телефони и да си търся имот за закупуване (абсурд е да си дам служебния телефон да ме търсят по него) и да ходя на "кухи" огледи. Възложила съм на агенция цялата дейност и в определен ден от седмицата ми се предоставят "пресни" оферти, по които съм ги задължила да не ме занимават с предложения, по които има проблем със собствеността или собствениците. Защото съм ходила на огледи на имоти, официално обявени с пълни документи по собствеността, по които се оказва, че има двама братя и една сестра собственици, от които обаче сестрата не само, че не иска да продава, но и искаше да ме съди, че искам да й "открадна" имота?!
В крайна сметка всеки сам си решава когато тръгне да купува имот как да действа, парите са си негови и той решава на кого и как да ги даде!
Успех на всички продавачи и най-вече на КУПУВАЧИТЕ! Дано намерите това, което търсите, за парите, които можете да дадете за него! Уважаеми адвокати, не ми се сърдете, говоря само за неща, които на мен са ми се случвали!
boba

Мнениеот malki » 17 Фев 2005, 13:31

boba vie ste prava ,no "vav vsiako stado ima marsha", normalne po niakoga advokata da bade vaznagraden s 1-chast ot imota...NO 1-sachtiat de e po goliam ,ili da my e tova vaznagrajdenieto ,, za yslugite mu tova stava pri po-skapi imoti .no advokata triabva de e najsno s imotite.
malki

Следваща

Назад към Имотни казуси