начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

ИСК СРЕЩУ НАСЛЕДНИЦИ

Казуси за недвижими имоти

ИСК СРЕЩУ НАСЛЕДНИЦИ

Мнениеот Damianova » 15 Яну 2005, 15:04

Моля Ви за юридическо становище по следния проблем:
Когато дядо (бащата на моя баща) почина, баба, чичо и татко правят нот. заверен договор за делба. Делът на баба и чичо е общ. В дял на баща ми се дава къщата с двора срещу задължение за издръжка и гледане на баба ми като тя си запазва правото на пожизнено ползване на имота. Две години по-късно баба отива да живее в друг град с един вдовец на съпружески начала в неговия апартамент. Баща ми остана да живее в къщата и баба е идвала когато иска и е оставала колкото иска. Какви са били сумите, които и е давал, не зная, но тя никога не се е оплаквала, нито е подавала жалба или иск. Осем години след делбата баща ми се разболя, а след това беше и съкратен. Преди една година почина на 49 години. Остави трима наследници - мен, брат ми и дъщеря от втория си брак. Преди да подадем декларация за наследство, другата му дъщеря се отказа от наследството (съдът прие отказа й). В имотните декларации вписахме с брат ми по 1/2 ид.ч. от имота и баба като ползвател. Аз и брат ми не сме живяли в къщата и никога не е оспорвано правото й да я ползва. Баба е на 72 години, но е много жизнена и продължава да живее със същия мъж без сключен брак. В началото на тази година е изразила опасение пред майка ми, че ако "мъжът" й почине, няма кой да я гледа. Майка е казала, че нито тя, нито ние ще я оставим без подкрепа и винаги може да разчита на нас. Преди два дни разбрахме, че баба е завела дело срещу мен, брат ми и "сестра" ни за разваляне на договора. Брат ми е в чужбина и не е оставил пълномощно. Какво решение може да вземе съда ? Благодаря Ви предварително.
Damianova

Re: ИСК СРЕЩУ НАСЛЕДНИЦИ

Мнениеот Damianova » 15 Яну 2005, 15:34

Bih bila blagodarna i na mnenie ot hora s lichen opit v takav sluchai... Brat mi se pita dali e zadaljitelno da prisastva na deloto i kakvo shte se sluchi, ako toi ne se varne v BG i niama koi da go predstavliava.
Damianova

Мнениеот донна2 » 15 Яну 2005, 15:47

Кога е сключен ДИГ по време на първия или втория брак на баща ви , втората му съпруга жива ли е ? Ако е сключен по време на първия брак имота е СИО с първата съпруга , предполагам ,че е последвал развод /от написаното разбирам ,че не е правена делба ,та майка ви и баща ви са съсобственици на въпросния имот / следва втори брак ,ако втората съпруга е жива/тоест и е била в брак с баща ви / ,тя заедно с дъщеря си е наследница .
За тоя имот майка ви има 1/2 /ако не е правена делба след развода /, а за часта на баща ви се наследява от наследници децата от първия и втория брак ,съпруга от втория брак/разбира се ако не са разведени и го е преживяла / .
Ако ДИГ е сключен по време на втория брак то наследници са втората съпруга /стига да не се е развел и с нея преди смърта си /децата от двата брака .
Точният въпрос е какви са ни шансовете да не бъде развален ДИГ , а не какво решение ще вземе съда , Съдът за да вземе решение ще обсъди всички факти по делото , вие все пак ще трябва да доказвате ,че сте иизпълнявали договора ,все пак как точно е формулирана издръжката и гледането в ДИГ/в натура или в пари /,
Интересно след толкова години защо баба ви е предприела тоя ход.
Казвате ,че сестра ви от втория брак се е отказала от наследството на баща ви /може би не са проверили когато са подали иска тоя факт/,а втората съпруга на баща ви жива ли е била когато е починал .
донна2

Мнениеот донна2 » 15 Яну 2005, 15:50

може и да не присъства ,ако желае може да упълномощи адвокат в БГ , ако не го открият на адрес или не е посочил лице което да го представлява унас или няма кой да получи призовката ще го призоват с ДВ
донна2

Мнениеот Damianova » 15 Яну 2005, 15:57

Този договор е направен след двата развода. Баща ми не беше семеен и живееше с баба и дядо. Стойността на дяловете е определена в лева. Двете съпруги са живи и нямат никаква имуществена общност с баща ми - разводите са последвани или съпроводени от делби. Чичо ми е получил много отдавна като дарение една къща от бездетна братовчедка на дядо, за която дядо се е грижил. Договорът за делба е вследствие на волята на дядо къщата да бъде на баща ми. Най-вероятната причина за това решение на баба е натискът, който упражнява чичо ми върху нея и който вероятно иска да извлече полза за себе си.
Damianova

Мнениеот донна2 » 15 Яну 2005, 16:09

стана по-ясно след уточнихте развоя на събитията ,но бихте ли уточнили точно какво е записано в договора за издръжка и гледане
донна2

Мнениеот донна2 » 15 Яну 2005, 16:13

мисля си каква ще е съдбата на доброволната дебла ако се развали ДИГ , въпроса е много интересен някой от колегите имал ли е нещо от сорта
донна2

Мнениеот Damianova » 15 Яну 2005, 16:24

Това е протокол от 1997 год.
...районен съдия взе на разглеждане гр.д. №..., образувано по искова молба на ... (баща ми) с/у (майка му) и (брат му ) за делба на наследствен недвижим имот, оставен от общия им наследодател ..., починал на 02.11.1996г.
Дял първи: На (баща ми) се дава в дял (описание на имота). Този дял се оценява на 11738 лева
Дял втори: На (баба ми) и (чичо ми) вместо уравнителната сума срещу дяловете им в размер на 23412 лв се предоставя само на (баба ми) правото на безвъзмездно живеене в целия недвижим имот, поставен в дял първи на (баща ми) като едно общо домакинство , като същият се задължава да я гледа и издържа, доставяйки и храна, дрехи, отопление и осветление и всичко необходимо за преживяването й до края на жвота й, без до тогава да може да се разпорежда с него, да го заменя или ипотекира.
Спогодили се : ....
Damianova

Мнениеот донна2 » 15 Яну 2005, 16:57

"доставяйки и храна, дрехи, отопление и осветление и всичко необходимо за преживяването й до .............."вие дължите същите грижи ,които е дължал починалия ви баща . Тоест задължението в случая е в натура
не зная какви са отношенията с баба ви , съгласно ТР№66/96г. на ОСГК на ВС
Ако вие сте изправни длъжници по ДИГ ,когато кредитора /баба ви / не дава необходимото съдействие за изпълнението му в натура ,вие можете да трансформирате изпълнението на задължението за даване на издръжка в натура в парично такова /по някакъв начин давали сте и пари или друго/ или прави ли сте опити ,а тя да е отказвала.

А ако сте неизправни длъжници по такова задължение което е в натура кредитора баба ви може да го иска в пари -ДО СЕГА ИСКАЛА ЛИ Е НЕЩО ,ако не е може да се приеме ,че иска кани за това-това по мое мнение тъй като се касае за много деликатна материя /издръжката и гледането се дължат от момента на сключване на договора ,а вие сте задължени след като сте приели наследството / все пак какво точно пише в тая искова молба бихте ли написали
донна2

Мнениеот Damianova » 15 Яну 2005, 17:05

Никой ни ни е казал, че ние дължим издръжка, а и баба не е искала нищо от нас. Винаги е казвала, че е добре - през лятото са на вилата, а през зимата - в града, в апартамента. Исковата молба не е при мен и не мога да я цитирам. Как се трансформира задължението в натура в парично такова ?
Damianova

Мнениеот донна2 » 15 Яну 2005, 17:17

/това което е в натура значи не е в пари /тоест ако тя се нуждае от въглища вместо да и купите един тон въглища примерно и да и ги доставите ще и пратите пари да си ги купи , вместо да и платите тока ще и пратите отново пари ,ако е закъсала за дрехи вместо да я облечете пак ще и дадете пари

защо не опитате да поговорите с баба си та вие сте и внуци
донна2

Мнениеот Damianova » 15 Яну 2005, 17:30

Брат ми вчера е опитал да говори по телефона с нея, а тя е отрекла, че е завела дело и след това му е затворила телефона. Тя не е търсила контакти с нас след развода, т.е., откогато сме били на 6-7 години и не сме особено близки. И въпреки всичко, не баба или чичо, а брат ми пое цялата организация и всички разходи по погребението на баща ни, тъй като си беше тук. Нейна слабост е дъщерята на чичо, която държи ключовете за къщата сега.
Damianova

Мнениеот donna » 15 Яну 2005, 17:36

Преди колко време почина баща ви , баба ви имала ли е нужда от нещо ,премирно вашата майка помагали е /може да и е помагала защото вие така сте поискали да речем ,че сте били далече ,дали сте и средсва и тя е положила дадена грижа/ , ако баща ви е починал скоро може да се опитате да и доставите някаква издръжка , идите при нея със свидетели ,питайте пред тях от какво има нужда и и го доставете
ако каже ,че няма пратете и някаква сума ,все пак да има приемственост между баща ви и вас.
Добре ще е да наемете адвокат може би имате шанс да спечелите .
donna
Старши потребител

Мнениеот Damianova » 15 Яну 2005, 17:36

Нито аз, нито брат ми, сме искали този имот. Целта на баба ми явно не е да получава издръжка от нас, а след евентуалното разваляне на договора да даде своя дял на другата внучка.
Damianova

Мнениеот donna » 15 Яну 2005, 17:40

Вие с брат ви може да не сте искали имота ,но сте наследници на баща си , не сте правили и отказ от наследсвото на баща си ,предполагам че в наследството му има и други имоти и отказа би бил неуместен в случая .
donna
Старши потребител

Мнениеот Damianova » 15 Яну 2005, 17:48

Няма други имоти или поне ние не знаем за съществуването на такива. Сега сигурно и не е възможно да се направи отказ, след като сме приели наследството. Ще потърсим общо решение с моя брат, но след като той положи толкова грижи за баба, когато тотко почина, и двамата сме огорчени и шокирани от постъпката й и може би наистина ще бъде по-добре да се развали този договор. Насила хубост не става.
Damianova

Мнениеот donna » 15 Яну 2005, 17:53

" но след като той положи толкова грижи за баба, когато тотко почина, и двамата сме огорчени и шокирани от постъпката й и може би наистина ще бъде по-добре да се развали този договор. " яно брат ви е положил грижи ,значи ще можете да го докажете
какво по точно е направил ,не е задължително и двамата да търчите при бабата ,единия ако се е погрижил пак стига /вие вече между вас двамата ще си уреждате отношенията от рода кой колко и какво е дал на баба си /
donna
Старши потребител

Мнениеот Damianova » 15 Яну 2005, 18:04

Благодаря Ви за вниманието и отнетото време !
Damianova

Мнениеот donna » 15 Яну 2005, 18:09

за нищо ,успех
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio. » 15 Яну 2005, 18:12

Донна,
Акоимаш възможност ще ми пуснеш ли 109 бр.на държавен вестник 2004г.

MONTESKIO
monteskio.

Следваща

Назад към Имотни казуси