От дядо ми имаме парцел около 400 кв.м. в идеален център на областен град. В регистрите на Държавин архив от 1940 година собственик на парцела е дядото.
Наследници на дядото са тримата му сина / двама от които са починали / , а единствен наследник на един от братята съм аз.
Една трета от парцела е застроен от двамата братя / жилищна кооперация/
До сега не съм предявила претенции за частта от парцела , принадлежащ на моя баща като наследник на дядо. Изгубила ли съм права
- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Загебени ли са правата ми след години
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Загебени ли са правата ми след години
От колко години чичовчите Ви владеят имота необезпокоявани? Кой е плащал данъците за парцела? Целият парцел ли владеят? Разговаряли ли сте с тях и какво е тяхното становище? Всичко това има голямо значение.
- shveda
- Потребител
Чичовците ми владеят имота от 1970 година и те плащат данъците / 1/3 част от имота е застроена с триетажна къща, но другите две части са свободно дворно простронство/
- Вела Манова
Ако къщата е тяхна и те са ползували необезпокоявани мястото от 1970 год. и са плащали данъците му повече от 10 год. - действително сте загубили правата си.
- Съжалявам
Съда не следи служебно за изтекла давност. Ако владелеца не се позове на нея, тя не се взема предвид. Иначе вероятността да не се позоват на нея е нищожна, но пък ако са зачитали брат си може да са владели своята част а вашата т.е. на дядо ви само да са държали без да я считат за своя. Ако добре си разиграете картите и подробностите които не споменавате са на ваша страна наследниците на чичовците ви ще трябва да докажат че чичовците им са считали третината на дядо ви за своя и са я владели като своя поне 10 години. Свържете се с адвокат.
- Anastassia Terzieva
Колегите са прави. Поддържам становищата им.
- shveda
- Потребител
По така поставения въпрос не следва, че се доказва пред съда собствеността, колеги. Правото на собственост на съответната идеална част не се е загубилор друг е въпросът ако братята го оспорят чрез позоваване на давност. Но дори и в този случай те не биха могли да владеят нейният дял за себе си . Не разполагат с годно основание за това. Затова искайте съставяне на констативен нотариален акт за собственост върху парцела въз основа на наследство и с това ще се приключат въпросите за собствеността. Ако пък те вече са се снабдили с нот акт по давностно владение , което е малко вероятно го отменете чрез съда.
- penkova
- Младши потребител
Съд ще реши ; делото и интереса са явно трудни и големи , най добре е да се обърнете към адвокат,който да проучи подробно въпроса и да прецените рисковете от съдебни разправии или медиаторна процедура.
- младежа
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|