начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Недвижим имот,определения

Казуси за недвижими имоти

Недвижим имот,определения

Мнениеот Данчо » 16 Авг 2004, 20:25

Несъм юрист!
Моля за помощ... (възмезно)
Как се определя площта на недвижим имот от гледна точка на :

1:Закона за местните данъци и такси.
2.Закона за кадастъра и имотния регистър.
3.Закона за устройство на територията.

Имотът се състои от дворово место с площ УУУ кв.м, съставляващо парцел
.........от кадастралния план на ...., заедно с масивна сграда , застроена върху
ХХХ кв. м.

Забележка: Скицата на имота определя площ, която е различна от цитираните по-горе площи и е валидна към дн.дата.
За контакти inn@gbg.bg
С уважение....Д.
Данчо

Re: Недвижим имот,определения

Мнениеот donna » 17 Авг 2004, 17:23

в каккъв смисъл ,как се определя обясни конкретно случая ,все пак ако продаваш /купуваш и настоящата скица показва площ различна от това което е по НА ще се впише като площ това което е по скицата
donna
Старши потребител

Мнениеот Данчо » 17 Авг 2004, 22:25

1. Описанието на имота е съгласно текста в нот. акт.
2.Относно скицата:
а) Размерите на парцела със съответната им конфигурация, отговарящи
както на тези на самия терен, така и на тези по кадастралния план (но в
мащаб 1: 1000 ) , определят площ, равна на сумата от площите на дв. м. и МЖ,
т.е. Пл.парцел = ХХХ + УУУ кв. м.
б) В антетката на скицата , на ред " Площ по кадастрална карта " е за-
писано УУУ кв. м.
В това се състои и проблема.
Моля , ползвайте E maila.
БЛАГОДАРЯ
Данчо

Мнениеот Данчо » 18 Авг 2004, 10:18

Съгласно ЗМДТ се определя данъчна основа, зависеща от площта на ПАРЦЕЛА и площта на ЗАСТРОЕНАТА част с упоменатите в ЗМДТ подробности...
Съгласно ЗКИР ПАРЦЕЛ е урегулиран поземлен имот /ако негреша/. В моя
случай площта , изписана като УУУ по кадастрална карта в антетката на
скицата , неотговаря на площта, изчислена по данните от чертежа, който е копиран от кадастралния план, изработен в М 1 : 1000. Данните от този чертеж обаче напълно кореспондират с физическите размери на парцела и
чрез елементарно пресмятане се определя площ " УУУ+ХХХ" кв.м.
Какъв е пътят за отстраняване на това несъответствие , изхождайки от
факта, че кадастралната карта ( план) е едно точно изображение в определен
мащаб на терена?
Съгласно ЗУТ площта на парцел се дефинира като сума от СВОБОДНА
дворна площ и застроена площ. В НА пише "дворово место"...., СЪСТАВЛЯВАЩО парцел..... ...... , ЗАЕДНО с МЖ....
Тези разминавания на пръв поглед изглеждат елементарни , но създават
условия за тълкувания, в това число и злонамерени.
Ето защо търся помощ във Форума.
Наложително ли е да се заведе дело ? Ако " ДА", какво да бъде: - за нов НА
или наказателно?
Моля, ползвайте E-mail inn@gbg.bg

Благодаря! Данчо

БЛАГОДАРЯ !
Данчо

Мнениеот inot » 18 Авг 2004, 11:50

водеща е "скицата", която важи 6 месеца. Възможно НА да е стар и да е имало множество изменение на плана за регулация:
1. отчуждителни производства -неотразени в НА ;))))
2. упълномеряване на поземлен имот-неотразено в НА ;)))) и т.н.
inot

Мнениеот Данчо » 18 Авг 2004, 14:52

Добавка:
В трасировачния карнет ( М 1: 500 ) фигурират размерите с числени стой-
ности , отговарящи на физическите размери на парцела. По принцип уж
всичко е както трябва , само дето незнам как да убедя длъжностното лице в
техническата служба , че ПАРЦЕЛ и ДВОРОВО МЕСТО са едно и също до
толкова, до колкото имат едни и същи граници. И нищо повече. При купуване
на празно ( незастроено ) дворово место след извършване на строителство в този ПАРЦЕЛ неговата площ няма да се промени, но ще се намали площта на дворовото место с площта , върху която е извършено стро-
ителството съгласно съответните строителни книжа.
Аз съм купил недвижим имот, който е бил регулиран в 60-те години, преурегулиран през 80-те и изтъргуван през 90-те . За този имот уж всичко
трябва да е ясно. Но едно длъжностно лице иска АЗ ДА ДОКАЖА ПРАВОТО
НА МОЯТА ТЕЗА. Така изглеждат проблемите от моята гледна точка. Дл.лице си има своя такава , свързана с определени интереси.Строителството
в моя имот е извършено през 50-те години, т.е. преди последното преурегулиране.
С уважение: Данчо inn@gbg.bg
Данчо

Мнениеот inot » 19 Авг 2004, 11:24

Не може да убедиш техническите органи, че урегулиран поземлен имот (парцел) е аналогично на дворно място.
Ще си зададеш въпрос: Защо?

Отговорът е :
Недвижими имоти, включени в околовръстен полигон в границите на строителната част на населеното място, се смятат за дворни места...
Околовръстен полигон не е тъждествен термин на регулационен план (РП) или както сега се нарича план за регулация (ПР).

Дворно място и парцел, често се бъркат като термини, но съгласи се, че не може сливици и сливи да са едно и също нещо.
Преди се разрешаваше строителство, в така наречените дворни места, само за малкоетажни сгради (до 3 етажа) и то след изработването и процедирането на частично застроително решение.
А, когато е налице застроителен и регулационен план (ЗРП), сега ПРЗ е друг въпрос...
inot

Мнениеот Иван » 19 Авг 2004, 14:33

"При купуване
на празно ( незастроено ) дворово место след извършване на строителство в този ПАРЦЕЛ неговата площ няма да се промени, но ще се намали площта на дворовото место с площта , върху която е извършено стро-
ителството съгласно съответните строителни книжа."
Нещо бъркаш, друже. Целия двор да застроиш, площта му си остава същата. Просто в нотариалния акт се вписва: дворно място, застроено и незастроено, цялото с площ от ......... кв.м., ведно с /извършените в него сгради-/ двуетажна масивна жилищна сграда, застроена ВЪРХУ площ от ... кв.м., стопанска постройка, застроена ВЪРХУ площ от .... кв.м. и т.н. Нещо не схващам логиката ти при застрояване площта на двора да се намалява с площта на сградата.
Иван

Re: за Иван

Мнениеот inot » 19 Авг 2004, 14:38

"Застроена площ" е площта, ограничена от външните очертания на ограждащите стени на първия надземен етаж или на полуподземния етаж, включително площта на проветрителните шахти и проходите в тези очертания. В застроената площ на приземно ниво не се включват тераси, външни стълби и стълбищни площадки, рампи, гаражи и други елементи с височина до 1,2 м от средното ниво на прилежащия терен.

"Свободна дворна площ" е разликата между площта на урегулирания поземлен имот и застроената площ. За такава площ се считат и откритите използваеми тераси върху подземния етаж, както и озеленените площи.
inot

Мнениеот Данчо » 19 Авг 2004, 14:52

До Иван:
Какво представляват като понятия :
1. Дворово место.
2. Застроена площ.
3. Парцел.
Според кои нормативни документи? Иначе тази дискусия няма да има край...
С уважение: Данчо.
Данчо

Re: за Данчо

Мнениеот inot » 19 Авг 2004, 15:04

ЗТСУ (Обн. ДВ, бр.29/1973, отм., ДВ, бр.1/2001г.)
ППЗТСУ (Обн., ДВ, бр.62, отм., ДВ, бр.1/2001г.)

ЗУТ (Обн., ДВ, бр.1/2001г., последно изм. и доп. ДВ, бр.36 и 65 от 2004г.)

Не забравяйте и ЗКИР (Обн., ДВ, бр.34/2000г., последно изм. и доп. ДВ, бр.36/2004г.)
inot

Мнениеот Иван » 19 Авг 2004, 15:10

Ха така, драги Инот! Да ходи и да си ги чете, нали? Ако не иска, има университети, където се преподава право срещу заплащане! И те изпитват, и учиш...... Все лошо, лошо....
Нищо лично, Данчо, нищо лично-просто нямаме време да ти пишем законите, като можеш да си ги намериш и прочетеш и сам. В тях има допълнителни разпоредби, където са дадени легални определения на повечето използвани в закона термини.
Иван

Re:За Иван и Данчо

Мнениеот inot » 19 Авг 2004, 15:17

§5 ДРЗУТ, точки:
16. "Свободна дворна площ" е разликата между площта на урегулирания поземлен имот и застроената площ. За такава площ се считат и откритите използваеми тераси върху подземния етаж, както и озеленените площи.
17. "Плътност на застрояването" е отношението на сбора от застроените площи на основното и допълващото застрояване спрямо площта на урегулирания поземлен имот, изразено в процент. Плътност на застрояване може да се определя и общо за квартал, устройствена територия или зона, както и за части от тях.
18. "Разгъната застроена площ" е сборът от застроените площи на всички етажи на основното и допълващото застрояване на и над терена. В разгънатата застроена площ се включват и застроените площи в подпокривното пространство на сградите, когато са предвидени за жилища, ателиета и кабинети. В застроената площ на надземните етажи се включва цялата площ на балконите, лоджиите и терасите.

"Дворно място" - чл.105, ал.4 ППЗТСУ
inot

Мнениеот Данчо » 19 Авг 2004, 18:27

Господа, освен , че не съм юрист, не съм и геодезист. С проблемите в моя
гьол общо взето някак се справям. Проблемът е във Вашето поприще.Със
сигурност няма да запишете МЕИ, за да си поправите бойлера.
Както се вижда , тази тема е достойна да се превърне в една дипломна
работа поне в няколко ВУЗ-а.
Моля да се върнем на темата , посочена в началото. Аз знам, че Вие и
можете, и знаете. Не искайте това от мен.
С уважение: Данчо.
Данчо

Мнениеот Данчо » 20 Авг 2004, 09:40

Това е от гледната точка на МФ : ЗМДТ и др.....
А от тази на МРРБ? Например ЗУТ ?

За мен най-съществено е как да убедя дл.лице от техн.служба да изпъл-ни функционалното му задължение да прилага ЗАКОНИТЕ еднозначно и
обективно ( в случая ЗКИР, в частта му Гл. трета , члленове 23,24 и най-вече
27, ал 1 във връзка с чл. 41(1) ,(3) , чл.43(1)т5 и т.н.
Не става въпрс за оспорване на граници, а за ИЗЧИСЛЯВАНЕ на площ
между тях , по начин посочен в този закон, защото едно оспорване на гра-
ници най-вероятно може да предизвика разглеждането в краен случай и на АЕРОФОТОСНИМКИТЕ, от които може да се видят и други неща...
Независимо от възможността за нееднозначното тълкуване на площта на имота , моят НА недвусмислено доказва правото ми на собственост върху
този имот! Неговите граници са ОБЕКТИВНО фиксирани и могат да бъдат
променяни само по законен ред! Длъжностното лице няма право да тълкува
законите , но е длъжно да ги изпълнява, обективно и точно! Има си хора за
тълкуването на законите... Иначе защо ги плащаме данъците?

По съвсем различен начин щяха да стоят нещата , ако въпросното дл.
лице ми беше посочило своите аргументи... Просто и кратко само ми заяви:
-Докажи ми! ..... , и аз се опитвам....

С уважение: Данчо
Данчо

Мнениеот inot » 20 Авг 2004, 11:00

Данчо, тук се води дискусия. Това е форум!!!!

Донна наблегна на това, че водеща е скицата.

И аз съм на същото мнение.

Ти няма да се съгласиш, защото може би не получаваш очаквания отговор.
Но когато се борави с документи, на всички ще е по-ясно, какво точно питаш.
Именно, понеже не си специалист не съм сигурен, че правилно се опитваш да обясниш.
Едно е имот, друго е парцел, трето е скица.
Едно е кадастрален план, друго е план за регулация, трето е околовръстен полигон, четвърто е генерален застроителен план, пето е парцеларен план и т.н.

Приемам, че имаш парцел и ти е издадена скица със сгрешена квадратура.
Скицата важи 6 месеца, след което се издава нова, ако искаш да я ползваш за потвърждаване на факти и обстоятелства.
Скицата се издава, въз основа на действащ регулационен план (извадка от РП).
Колкото е графично, толкова.
От тук възниква въпроса, ако същата е издадена недобросъвестно....
inot

Мнениеот Данчо » 20 Авг 2004, 13:04

Проблема е следния: При издаването на
Скица № .... на позмлен имот .....,идентификатор...... , находящ се в...... , по кадастрална карта,одобрена със Заповед №.......... ,
................................................
ПЛОЩ ПО КАДАСТРАЛНА КАРТА ....... УУУ кв.
=========================================
трайно предназначение ........ урбанизирана по класификатор ... 01
начин на трайно ползване ..... ниско застрояване по класификатор ... 1000
...................................................
...................................................
М 1:1000

ето тази площ (УУУ кв.м.) е по- малка от площта , изчислена съгласно чл. 27.(1) т.т. 1 и 2 . от ЗКИР ( в редацията му до изм.от тази / 2004 / година).
При прилагането на този член ще се получи площ , съвпадаща със сумата

( УУУ + ХХХ ) кв.м. ,
=================

т.е. ще отпадне неявното оспорване както на физическите
граници на имота , така и на тези от кадастралния план, защото те съвпадат.
И незащото аз го искам , а защото и Геодезията , и Картографията са точни
науки ,които Кадастъра обединява.

Това е проблемът ми : Как да задължа дл. лице първо да приложи ЗАКО-
НА, а след това да си го тълкува и коментира ...
============================================

Защото тази данна се попълва в още цял куп документи и служи за
много неща.....
С уважение : Данчо inn@ gbg.bg
Данчо

Мнениеот Данчо » 20 Авг 2004, 13:16

Добавка :
==========
Аргументите на дл. лице са, че така пишело в НА... (някъде по- нагоре го бях
цитирал)
Данчо

Мнениеот inot » 20 Авг 2004, 14:04

Данчо, разбрах.

Дано ти помогне това:
При съдебна и доброволна делба, при продажба на част от недвижим имот, при съединяване на съседни недвижими имоти, както и при разделяне на недвижим имот по искане на собственика или във връзка с промяна на трайното предназначение службата по кадастъра дава идентификатори и издава скици, а за самостоятелен обект в сграда - и схема на обекта.

КОГАТО СКИЦАТА Е ИЗРАБОТЕНА ОТ ПРАВОСПОСОБНО ЛИЦЕ, ТЯ СЕ ЗАВЕРЯВА ОТ СЛУЖБАТА ПО КАДАСТЪРА (чл.56, ал.2, последно изречение от ЗКИР)
inot

Мнениеот inot » 20 Авг 2004, 14:12

В допълнение на предходния POST 20-08-04 14:04
За да стане по ясно.
чл.16, ал.3 от Закон за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР - Обн., ДВ, бр.34/2000г., последно изм. и доп., бр.36/2004г.), собственик или друго заинтересувано лице може да възложи на правоспособно лице получило правоспособност при условията и по реда ЗКИР изработването на скици на поземлени имоти и сгради, схеми на самостоятелни обекти в сгради, проекти за разделяне и обединяване на недвижими имоти, комбинирани скици за пълна или частична идентичност на границите на поземлен имот, кадастрална карта и кадастрални регистри по чл.35а ЗКИР, както и извършването на свързаните с тях геодезически измервания.
Границите на поземлен имот се трасират и координират за сметка на собственика, съответно на носителя на друго вещно право, съгласно чл.38, ал.1, т.2 и чл.56, ал.1 ЗКИР, като се подава молба до службата по кадастъра и се внася такса съгласно тарифата по чл.8, ал.2 ЗКИР. В молбата се посочва и правоспособното лице, когато е подписан договор за трасиране на имота съгласно чл.16, ал.3 ЗКИР. Лицето, което трасира имота и координира граничните точки, съставя протокол за извършеното трасиране по образец, одобрен от изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра. Лицето, извършило трасирането, представя в службата по кадастъра данните от заснемането и координирането на трасираните гранични точки и протокола.
inot

Следваща

Назад към Имотни казуси