начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Нот.акт

Казуси за недвижими имоти

Нот.акт

Мнениеот n: » 23 Юли 2004, 12:20

Знае ли някой, как трябва да изглежда нот.акт, в който земята/терена/ принадлежи на купувача, а сградата на продавача???Собственика на терена купува сградата построена върху негова земя.
n:

Re: Нот.акт

Мнениеот n: » 23 Юли 2004, 15:23

Никой ли не знае.Ще се радвам ако някой се включи в темата.Предварително благодаря!
n:

Мнениеот LageG » 23 Юли 2004, 15:42

Защо му се налага да я купува?Да не е учредено право на строеж, та собствениците са различни? Ако такова не е учредено, би следвало собственикът на земята да е и собственик на постройката по силата на приращението. Тогава, мисля че би бил достатъчен констативен нотариален акт.
LageG

Мнениеот n: » 23 Юли 2004, 15:53

Защото сградата е строена от държавата, а земята е на реститутите(т.е. беше).После цялата собственост на този завод е преватизирана, и всички сгради се водят в баланса на фирмата.Трябва да се купи сградата, т.е. те се легетимират като собственици на сградата, а другите като собственици на земята. Собствениците на земята искат да купят сградата за да се изчистят отношенията
n:

Мнениеот LageG » 23 Юли 2004, 16:14

В такъв случай, ако двете страни могат да се легитимират като собственици, съответно на земята и на сградата и имат съгласие за продажбата би следвало описанието на имота в нот.акт да бъде на самата сграда, "построена в ... парцел" и т.н. Надявам се, че съм те разбрала правилно!
LageG

Мнениеот shveda » 23 Юли 2004, 16:21

Аз съм на същото мнение.
shveda
Потребител

Мнениеот n: » 23 Юли 2004, 16:29

Да, има съгласие.Благодаря Ви!
n:

Мнениеот n: » 04 Авг 2004, 18:19

Oще се мъчиме.Но не трябва ли да сме описани, като собственици на земята? И защо се споменава за цялата земя? Като площ?Нашата земя? В проекта
n:

Мнениеот donna » 04 Авг 2004, 18:56

нещо от сорта

Х.....продава на У.........следният свой недвижим имот преставляващ нежилищен имот -сграда/и състояща се от /описва се завода /находяща се в гр.Н .....построена върху собственият му недвижим имот преставляваш парцел..........., находящ се в местността .......при граници и съседи
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 04 Авг 2004, 19:12

горе съм допуснала една неточност

Х.....продава на У.........следният свой недвижим имот преставляващ нежилищен имот -сграда/и състояща се от /описва се завода /находяща се в гр.Н .....построена върху имот собственост на купувача У преставляваш парцел..........., находящ се в местността .......при граници и съседи
donna
Старши потребител

Мнениеот shveda » 04 Авг 2004, 19:49

Аз също мисля, че трябва да звучи по подобен начин.
shveda
Потребител

Мнениеот n: » 05 Авг 2004, 15:20

благодаря.Обаче в проекта не е описано така.И есга ще трябва да го коригираме.Описана е сградата, но не пише че земята е на КУПУВАЧА, и пише целят с площ т.е. и земята???
n:

Мнениеот shveda » 05 Авг 2004, 21:54

Венаги се описва и целият парцел.
shveda
Потребител

Мнениеот donna » 06 Авг 2004, 08:17

не виждам никаква трудност при съставянето на такъв НА,желатено е добре да прегледат документацията и да опишат точно завода , защото ,ако за него притежавате АДС , там няма кой знае какво описание или ще се ровите сами из строителната документация /което е трудно/ или ще наемете един оценител да направи оценката и описание на сградите
donna
Старши потребител

Мнениеот n: » 06 Авг 2004, 10:35

Има заснемане на сградата и от гледаме и описанието
n:

Назад към Имотни казуси