начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

чл.59 ал.3 ЗС

Казуси за недвижими имоти

чл.59 ал.3 ЗС

Мнениеот Иван » 30 Апр 2004, 14:38

Колеги, какво мислите за правната същност на погасяването на правото на ползване при неупражняването му за срок от 5 години?
Това погасителна давност ли е, и ако да-прилагат ли се за нея разпоредбите за спиране и прекъсване на давността по смисъла на чл.84 ЗС?
Прочетох много и различни становища. Групират се в две противоположни мнения-едното е, че това е специфичен способ за изгубване на правото, за който не се прилагат правилата на погасителната давност. Другото е точно обратното.
Ще се радвам ако някой сподели!!!!!
Иван

Re: чл.59 ал.3 ЗС

Мнениеот Койчо от Конаре » 30 Апр 2004, 14:53

Щом учените (сигурно за техни становища говориш) не могат да се разберат - ние ли! ;-) ;-)
Все пак логично е да се прекъсва при предявяване на иск, започване на принудително изпълнение и т.н. Ако ползвателят (съответно притежателят на право на строеж) е бил против волята си лишен от фактическото ползване - защо да си губи и правото?
Но не знам.
Койчо от Конаре

Re: чл.59 ал.3 ЗС

Мнениеот яstavrev » 30 Апр 2004, 18:25

Мисля че, правото на ползване и правото на строеж са подобни ,тъй като са права върху чужда вещ и съответно може по аналогия да се използва богатата практика на ВС по чл.67 ЗС/погасяване на правото на строеж/.Още повече,че се касае за срокове с еднакъв размер. И двата вида права се погасяват в полза на собствениците.
Според практиката по чл.67 ,ако има обективни причини,които пречат на упражняването на правото ,срокът не тече през този период. Това,според мен, е разликата с придобивната давност. Относно прекъсването на срока съм съгласен с Койчо.
яstavrev

Назад към Имотни казуси