начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Даряване на апартамент

Казуси за недвижими имоти

Даряване на апартамент

Мнениеот Петко » 16 Апр 2004, 10:38

Моля, ви за съвет! Чичо ми иска да ми дари апартамента си след смърта си , срещу гледане на стари години и т.н. Той си има нотариален акт. Ние сме много наследници / племеници, родственици и т.н./, но чичо няма жена , деца. Аз съм един от племениците. Запознах се със Закона за наследството и горе-долу разбрах за разполагаемата и запазената част. Интересува ме какъв вид завещание е за предпочитане - нотариално заверено, саморъчно написано , или покупко-продажба. Дали е достатъчно саморъчно написано завещание, което след дай Боже много години, като почине, представя в службата за вписвания мога да получа нотариален акт за въпросния апартамент. Благодаря ви предварително.
Петко

Re: Даряване на апартамент

Мнениеот Иван » 16 Апр 2004, 11:10

1.Завещанието трябва да бъде нотариално, за да гарантира в максимална степен правата Ви. То е най-удачно и евтино, НО при условие, че сте сигурен в липсата на наследници със запазена част. Също трябва да се гарантирате против възможностите за оспорване по чл.42-44 ЗН. Освен това възможно е да се грижите за чичо си, но преди смъртта му отношенията ви да се влошат, и той да състави друго завещание.
2.Другия вариант е чичо Ви да ви прехвърли собствеността на имота срещу ваше задължение за издръжка и гледане. Но тук ще бъде открита възможността за чичо Ви, а след неговата смърт-за другите наследници, да искат разваляне на договора, ако не полагате дължимата грижа и не плащате дължимата издръжка, което трябва да бъде доказано в съда.
3.Третия вариант е чичо Ви да Ви продаде /привидно/ апартамента, като си запази ползването, но така ще изгуби гаранцията, че ще получава гледане и издръжка.
Иван

Re: Даряване на апартамент

Мнениеот Димитрова » 23 Апр 2004, 00:51

Няма пречка чичо Ви да направи завещание във Ваша полза или да Ви дари имота приживе, тъй като той няма наследници със запазена част и никой не би могъл след смъртта му да оспорва завещанието или да разваля дарението. Само наследниците със запазена част / деца, съпруг и родители/ могат да искат намаляване на завещателните разпореждания и на даренията до размера, необходим за допълване на тяхната запазена част. Племенниците, чичовците или други родственици нямат запазена част.
Димитрова

Назад към Имотни казуси