начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Задълржане на движима вещ

Казуси за недвижими имоти

Задълржане на движима вещ

Мнениеот 5656565 » 11 Фев 2004, 11:45

Казуса е следния : Чрез договор за покоупко-продажба на МПС ставам приобретател на та същото, при подписване на договора продавача ми заявява, че МПС се намира в трето лице и то трябва да ни го предаде. След като отиваме при трето лице то отказва да ни го даде без мотив даже напротив пред съдия изпълнител третото лице в своя жалба е потвърдило ,че МПС не е негова собственост но няма да го даде. РП заявява ,че има обсебване и престъпление по чл.206 НК
5656565

Re: Задълржане на движима вещ

Мнениеот donna2 » 11 Фев 2004, 11:54

ами хубаво в такъв случай трябва да ви върне колата ,освен ако има нещо друго което вие премълчавате
donna2
Потребител

Мнениеот 5656565 » 11 Фев 2004, 12:05

Да но той отказва ,аз казва съм съгласен да си поема отговорността за образуване на наказателно производство ,но вие МПС няма да видите и си я търсите само по граждански път.Като образувам изпълнително дело срещу продавача пак не мога да задължа СИ да отиде при трето лице и да му разпореди да предаде МПС тъй като изпълнителни титул не е срещо третото лице , а е срещу продавача и не е приложима разпоредбата на 414 от ГПК.
5656565

Мнениеот Иван » 11 Фев 2004, 12:27

Явно третото лице има да взима пари от продавача ви, или пък продавача е продал колата на третото лице без договор с нотариална заверка. Може би в последния случай третото лице има разписка или писмен договор. Дори може да има и писмен договор с нотариална заверка, но да не е регистрирал колата на свое име. В този случай то е собственик.
Поискайте от продавача да ви предаде МПС-то.Това е негово задължение. При неизпълнение имате право да развалите договора.
Ако имате възможност, говорете с третото лице по каква причина задържа колата. Може да са най-различни. Ходенето по инстанциите може да Ви излезе много по-скъпо от опита да разберете какво е положението, а и наистина да се окаже, че третото лице има права. Тогава продавача ще е недобросъвестен, и поне ще можете да си развалите договора.
Иван

Мнениеот 5656565 » 11 Фев 2004, 12:56

Трето лице има сключена привидна сделка с продавача ,за да запази веща си от кредиторите си при опити да се търсят вземанията ни от него. Трето лице не е собственик дори и да има свидетелство за регистрация на негово име ,това е един удостоверетилен документ и не го прави собственик ,собствеността се прехвърля с формален договор с нотариална заверка, каквато при нас е спазена .
5656565

Мнениеот donna » 11 Фев 2004, 13:41

водете си тогава реивандикацията и толкоз
donna
Старши потребител

Мнениеот Иван » 12 Фев 2004, 09:34

Тази привидна сделка как е сключена-с формален договор с нотариална заверка ли? За свидетелството е ясно. Ясно е и действието на чл.17 ал.2 ЗЗД. Но ако продавача ви се легитимира с такъв договор, то и вашия договор е перфектен. Остава да водите реванд.иск, както ви съветва Донна. Можете да опитате с прокуратурата с искане за отстраняване на самоуправно нарушени права. Просто да пробвате-нищо няма да ви коства, освен малко време.
Иван

Мнениеот 5656565 » 12 Фев 2004, 11:50

Всичко това ми яссно ,но клиента иска да стане бързо ,а ревандикацията може да трае доста дълго.С прокуратура пробвам и тя казва аз ще образувам по чл.206 от Нк ,но няма да се разпоредя да ви върнат веща.
5656565

Назад към Имотни казуси