Имах сключен наемен договор за жилище в сила от 29.01.2002г. със срок на валидност 24 месеца - т.е. до 29.01.2004г. Жилището е 3-стаи + кухня и сервизни помещения. Брой членове на семейството- 5 - аз, съпругът ми, 2 деца и възрастна майка. Поради неразбирателство с наемодателката - неплатени вноски за парно от м.06.2003-м.09.2003 , тя решава да ми спре тока първо като сама отвърти бушона - на 17.10.2003г. След несъгласието на домоуправителката тя решава да използва личните си контакти в електроразпределение София-юг. По нейна молба на 29.10.2003г. идва елетротехник и спира тока като ми обяснява, че началникът му изрично го е изпратил за спре електрозахранването. Към момента на спирането не е имало неплатени сметки към електроразпределение София-юг. Последната дължима сметка е платена на 22.10.2003г. По този начин ние бяхме принудени да се изнесем за оставащите 3 дни до изтичане на месеца, за който е предплатен наема, както е по договор / до 5-то число на месеца /. Въпросите ми са няколко:
1. От електроразпределение София-юг ми обясниха писмено на жалбата, че аз не съм техен абонат /партидата се води на името на наемодателката/ и не могат да ми дадат информация. Единствено инж.Савов написа резолюция на жалбата ми - Токът е прекъснат по молба на собственичката на апартамента. и датата на жалбата. Имат ли право да прекратяват тока и да не ми дават информация за входящия номер на молбата за спиране на тока.
2. Жилището, което беше наето служеше и за работно място. Поради и при спирането на тока претърпяхме и значителни материални загуби в работата си. Съществуват и свидетели на тези загуби. Аз съм й пратила писмо с обратна разписка за нарушенията на наемния договор и за нанесените от нея материални щети. В изпратената от нея нотариална покана за изплащане на дължимите суми наемодателката е описала, че сме увредили и електромера й. Прекратяването на договора е предвидено да става единствено писмено. Срокът на договора не е изтекъл.
След като се изнесохме по светло и по тъмно, аз извиках домоуправителката и й показах вида на апартамента, в който го напускаме - на 02.11.2003г. следобед.
В най-общи черти това е случаят. Какъв е Вашият Коментар от гледна точка на моите интереси като наемател?
С интерес
Анка Маринова
2.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 00:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
наемни отношения
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: наемни отношения
Съгласно чл. 80, ал.4 Електроразпределение може да прекъсне снабдяването с електрическа енергия след предварително уведомяване на потребителя когато той забави плащането на дължимите суми с 10 дни след срока за плащане, указан в съобщението за дължими суми. Във вашия случай предполагам, че уведомление не е имало / дори и до хазяйката Ви /. Така че, те не са били в правото си да Ви спират тока. Има случаи в които, с помощта на необходимите доказателства е възможно да бъде осъдено съответното Електроразпределение за имуществени и неимуществени вреди. За имуществените са необходими документи или чрез съдебно икономическа експертиза да се изчислят евентуалните загуби от спирането на работата на съответните електроуреди. За неимуществените вреди е въпрос на доказване причинените неудобства и пропуснати ползи. По отношение на хазяйката Ви - много е важно в клаузите на договора дали сте предвидили неустойки за прекратяването му не по ваша вина или от друга страна дали не съществуват клаузи по силата на които неплащането от ваша на страна на дължими суми по ползването на апартамента да води до прекратяване на договора поради неизпълнение на задълженията Ви като наемател по него. Говоря наизуст и просто нахвърлям хипотези.
Но с Електроразпределение може да поспорите. Проблемът е, че това става по съдебен ред и може да Ви докара много главоболия.
Но с Електроразпределение може да поспорите. Проблемът е, че това става по съдебен ред и може да Ви докара много главоболия.
- AD
- Младши потребител
Re: наемни отношения
Можете да заведете дело срещу наумодателя, като привлечете и Електроразпределение за подпомагаща страна на наемодателя. Тогава ще бъде по-трудно да се "бяга по тъч-линията" - съдът все някого ще осъди.
- bgjurist
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|