начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Имотен-ЗУТ

Казуси за недвижими имоти

Re: Имотен-ЗУТ

Мнениеот scribtor » 12 Мар 2005, 20:11

Да ама ако тази сграда няма постоянен статут/т.е. не е предвидена по ЗРП или ПУП/ от общината няма да ти разрешат да я построиш наново. Тогава какво ще построиш - незаконен строеж, който подлежи на събаряне.
То оттам идват и много проблеми на хората, които си купуват къща, пък после тя се окаже без статут и освен ремонт по 53 от ЗУТ нема какво друго да правят.
Пък ако къщаща е погинала, както е при горната хипотеза, няма да ти разрешат нищо. Един вид такива постройки са на доизживяване дори и да има съд. решение, което им е признало право на собственост. Отделно правото на собственост си е право на собственост, но няма пречка то да пречи на друг да упражнява неговото си право на собственост, както е в нашия казус.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот е.с. » 12 Мар 2005, 21:38

Ами тогава да вади бабата и братовчедката от къщата. Да пуска взрив, после багерите и ето ти го имота "чист" от вещни права? Да, но нещата въобще не стоят по този начин.
е.с.

Мнениеот Silviq » 14 Мар 2005, 15:45

Така, между другото, дали пък не работиш в ЦУ на ДНСК, или в МРРБ,? Или си работил - 99 % ;)
Silviq

Мнениеот scribtor » 14 Мар 2005, 22:18

Благодаря за високата оценка, но не съм работил, нито работя на едно от двете места.
Така, между другото, работил съм няколко години в една Община.....
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот scribtor » 14 Мар 2005, 22:21

БУМ...!!!!!!
Имота вече е чист.................. :-)))))))
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Ant » 15 Мар 2005, 00:27

Ама това не се отнася за постройки в чужд имот!
Съвсем различно е.
И, правото на претенция, не е административно отношение. Незаконността само би подпомогнала претенцията.
Ant

Мнениеот Ant » 15 Мар 2005, 00:49

Все си мисля, че претендентите май са придобили и земята..
Пак по давност. Как е според според КНА , договора за доглеждане и т.н.?
Всъщност, нашия човек има ли изобщо права вече? - Освен, на З.Ч.?
Ant

Мнениеот Silviq » 15 Мар 2005, 10:12

Похвално за знанията! :) Имам наблюдения как работят в отделите за незаконно строителство в общините/районите и .... още веднъж - похвално!
Silviq

Мнениеот Инот » 15 Мар 2005, 10:15

Търпимостта, като институция - установява статута на сградата или постройката, а не собствеността...
Принципно "търпимост" е странно "животно".
Хем е незаконен строеж, хем се търпи.... (не се предприемат административни действия по премахването му) и се оставя на доизживяване.
В следващия §3, ал.1 от ЗТСУ се казва, че лицата построили сгради по §2, ал.1 от ЗТСУ подават молба за РЕГИСТРИРАНЕТО им и заплащат такса от 100 до 1000 лева, независимо от глобата за извършеното нарушение. В ТАЗИ РАЗПОРЕДБА НЕ СЕ КОМЕНТИРАТ СОБСТВЕНИЦИТЕ /ВЪЗЛОЖИТЕЛ/, а лицата построили
Пак да се върна на въпроса на А13.
Той не казва по какъв ред е придобит терена от предците му. Той казва, че изграденото е през 1978г., а може и по-рано.
Може да е върху държавен имот, раздаден по реда на постановления на МС №21/1963г. и №12/1971г. или земя за постоянно обработване (лозе, овощна градина или друго).
ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАЙ СТРОЕЖЪТ Е ТЪРПИМ, КАКТО ПО РЕДА НА §2 И §3 ОТ ЗТСУ, ТАКА И ПО РЕДА НА ЧЛ.320 ОТ ППЗТСУ. Действително по §16, ал.1 от ЗУТ не може да му се издаде удостоверение, ако не отговаря на хипотезите за търпимост, но А13 твърди, че е издадено такова.....
НАЙ-ВЕРОЯТНО Е - дядото да е регистрирал строежа през 1978г., но архивите в общината мълчаливо да си траят (загубени регистри)
Инот

Мнениеот Инот » 15 Мар 2005, 11:02

Тук има нещо интересно:
Решение № 306 от 18.VII.1995 г. по гр. д. № 902/94 г., I г. о.,
Отнася се за надстройка, но принципът е един и същ....
"...незаконен строеж, щом е търпим и няма открита процедура по премахването му, подлежи на делба. Но само от този факт не може да се правят изводи за правата на молителката. За да се включи в рамките на семейната имуществена общност този нов етаж, построен въз основа на отстъпено на ответника от неговите родители право да надстрои съществуващата сграда, е необходимо юридическият момент на придобиване собствеността върху процесния имот да е станал по време на брака между страните. Отстъпеното на ответника безвъзмездно преди брака право на строеж е трансформирано в право на собственост върху построеното още с покриването на обекта, т.е. в момента, в който този обект е индивидуализиран като отделен самостоятелен обект на собственост, без да е довършен в годен за обитаване вид...".
Инот

Мнениеот samеl » 15 Мар 2005, 19:11

Фенове от всички страни съединявайте се !Да открием все пак кой е този наш scribtor и има ли почва той у нас?Я да се саберем на юридическа ракия от Кайлъка тия дни-аз черпя.Семинари ми организират,защо като можем да си обменим клюкините в задушевен битов разпой!
samеl

Владение - наследяване

Мнениеот noras » 15 Мар 2005, 19:29

Kaкви могат да бъдат доказателствата по чл. 12 ал.2 от ЗН ? Става въпрос за подобрения на недобросъвестен владелец! Някои пояснения, ако се наложи, допълнително!
Благадаря предварително!
noras

Мнениеот Silviq » 15 Мар 2005, 19:32

Добра идея!
Silviq

Мнениеот scribtor » 15 Мар 2005, 23:58

Щом е за пиене и аз съм на среща!
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Silviq » 16 Мар 2005, 16:06

Някой да даде тон за песен - за жалост съм лош организатор, но пък лесно откликвам на добре организирани срещи, още повече ако са "за пиене".
Silviq

Мнениеот scribtor » 17 Мар 2005, 02:05

Айде, да приключваме с тая тема, че май само ние си пишем. :-)))
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Silviq » 17 Мар 2005, 10:52

Време беше! :)
Silviq

Предишна

Назад към Имотни казуси