начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Достъп до информация

Казуси за недвижими имоти

Re: Dostap do informacia

Мнениеот donna2 » 27 Мар 2004, 01:10

може да питате нямате проблем ,а тъй като не ми дадохте точна информация за нивите ето ви законовата разпоредба сам вижте -закон за наследството
Чл. 9а. (Нов - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато към открито наследство се възстановява собственост върху имоти, одържавени или включени в трудовокооперативни земеделски стопанства или в други образувани въз основа на тях селскостопански организации, наследниците на последващ съпруг не наследяват, ако той е починал преди възстановяване на собствеността и от брака му с наследодателя няма родени или осиновени деца.
donna2
Потребител

Мнениеот donna » 27 Мар 2004, 02:03

и тъй като от написаното сте доуточнили все пак за какво става въпрос тъй като по горе не бяхте го направили да разбирам ли че тия тия 8 декара съ възстановени още докато вашият дядо е бил жив и те са от вашият прадядо и то по БАЩИНА линия , защото В НАЧАЛОТО БЯХ РАЗБРАЛА ДРУГО .Съжелявам
и така ако дядото е бил жив ,когато са му възстановили 8 декара то тогава КОГАТО СЕ ОТКРИВА НАСЛЕДСТВО НА ВЪЗХОДЯЩ НА ДЯДО ВИ И СЛЕД КАТО ПОЧИНЕ ТОЙ ВТОРАТА МУ СЪПРУГА С БЕЗДЕТЕН БРАК, ТЯ НАСЛЕДЯВА
или при така дадените от вас факти /които пак предполагам/
втората съпруга надядо ви ще е негов наследник. Тя наследява част, равна на частта на всяко дете.
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 27 Мар 2004, 02:36

допуснала съм грешка изтрих и натиснах в бързината

що се отнася до тия 8 дка градина предполагам ,че са били одържавени или вкл.в ТКЗС и са възстановени на вашият дядо то тогава наследниците на 2 съпругата ще наследят само ако е починала преди възстановяване на градината от 8 дка и от брака и с дядото има родени или осиновени деца

текста е непълен и е грешен
що се отнася до тия 8 дка градина предполагам ,че са били одържавени или вкл.в ТКЗС и са възстановени на вашият дядо то тогава съпругата ще наследи само ако от брака и с дядото има родени или осиновени деца
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 27 Мар 2004, 02:40

допуснала съм грешка изтрих и натиснах в бързината

що се отнася до тия 8 дка градина предполагам ,че са били одържавени или вкл.в ТКЗС и са възстановени на вашият дядо то тогава наследниците на 2 съпругата ще наследят само ако е починала преди възстановяване на градината от 8 дка и от брака и с дядото има родени или осиновени деца

текста е непълен и е грешен
що се отнася до тия 8 дка градина предполагам ,че са били одържавени или вкл.в ТКЗС и са възстановени на вашият дядо то тогава съпругата ще наследи само ако от брака и с дядото има родени или осиновени деца donna2 написа:
>
> как така е наплатил майчиния дял купил ли го е
> ...............има ли нотариален акт
> .........
>
> наследници на имуществото на дядо ви са втората съпруга
> /ако има сключен брак/ и сина от първия брак
> също така по силата на чл.12 от ЗН наследниците живели с
> наследодателя и грижили се за него получават в наследство
> обикновенната покъщнита /в случая това ще е съпругата /
>
> що се отнася до тия 8 дка градина предполагам ,че са били
> одържавени или вкл.в ТКЗС и са възстановени на вашият дядо
> то тогава съпругата ще наследи само ако от брака и с дядото
> има родени или осиновени деца
donna
Старши потребител

Мнениеот donna2 » 27 Мар 2004, 02:46

за грешката съжелявам, че късно погледнах че съм публикувала полуизтрит текст ,после след като ми написахте че няма деца от 2-рия брак разбрах как стоят нещата
donna2
Потребител

Dostap do informacia

Мнениеот Lacho123 » 27 Мар 2004, 08:52

След като наследници на дядо ми се явяват втората му жена и баща ми, кой следва да плаща текущите сметки(ток, вода, телефон, парно), при условие, че баща ми не живее в апартамента на дядо ми. И, че всички сметки са на името на дядо ми?
Lacho123

Мнениеот donna2 » 27 Мар 2004, 09:51

за текущите сметки -ще ги заплаща лицето което живее в апартамента

това че партидата за ток вода ел енергия и парно не е със сменени данни /на новите собственици / не е фатално ,много са така

тъй като имота е съсобствен /между втората съпруга и вашия баща /
ако този апартамент се ползва лично само от единия от съсобствениците /съпругата/ баща ви който не ползва апартамента може да иска обещетение за ползите от които е лишен/наем/ -обезщетението се дължи от момента на писменото поискване

след смърта на дядо ви баща ви и втората ви баба трябва да подадат в данъчната служба д.декларация относно полученото от тях наследство /за недвижимите имоти/
donna2
Потребител

Мнениеот Lacho123 » 27 Мар 2004, 17:37

Как мога да разбера дали съм наследник на починалия си баща и дали той не е прехвърлил всички имоти на втората си жена под форма на дарение,завещание или покупко-продажба?
Lacho123

Мнениеот donna2 » 27 Мар 2004, 19:01

ама нали дядо ви беше починал .........и баща ви ли ........

Естествено че сте наследник ,нали сте му син , отивате в службата по вписванията при районния съд по местонахождение на имота и правите справка какви имоти се водят на името на дядови и на баща ви /не е задължително баща ви след като е наследил дядо ви за своето наследство да поискал да му издадат н. актове на негово име / ,може да идете и в данъчната служба по местонахождение на имота и да поискате информация какви имоти се водят на баща ви /предполагам че е декларирал наследството/това още по лесно ще стане /но за пред данъчните за да ви направят справка по партидата ще се наложи да им представите и удостоверение за наследници , тъй като информацията при тях се води служебна тайна и информация дават лично но лицето или на предвидени в закона случай/

удостоверение за наследници се издава от общината

ако има дарения или завещания които накърняват вашата запазена част може може да атакувате сделката , ако обаче има договор за издръжка и гледане /може да се сключи само за имущество което принадлежало на баща ви преди сключването на брака с 2 съпруга /
donna2
Потребител

Мнениеот donna2 » 27 Мар 2004, 19:04

нещо ми отряза текста продължавам ако има сключен договор за издражка и гледане няма да можете да го атакувате
donna2
Потребител

Мнениеот Lacho123 » 27 Мар 2004, 19:11

Извинете! Беше се получило недоразомение. Баща ми е жив и ви беше писал с моя ник. И затова имате, чувството че и моя баща е починал
Lacho123

Мнениеот Lacho123 » 27 Мар 2004, 19:15

Втората съпруга на дядо ми има вилно място. След смърта на дядо ми баща ми явява ли се наследник.
Lacho123

Мнениеот donna2 » 27 Мар 2004, 20:19

ако вилното място е лична собственост на съпругато примерно отпреди брака или е получчено по наследство баща ви там няма да има дял
Баща ви ще има дял от това място само ако то е закупено по врема на брака на дядо ви със втората съпруга
donna2
Потребител

Мнениеот Lacho123 » 27 Мар 2004, 21:15

Нека сега обобщим всичко:

Дядо ми се жени за баба ми. После се ражда баща ми. Купуват си апартамент. Тримата посрояват вила в/у наследстен двор от прадядо(бащата на дядо ми). Баба ми почива 1986. Преди 1989 година, след смърта на баба ми дядо ми съди баща ми само за апартамента. Баща ми има дял от починалата ми баба на апартамента, който е наплатен от дядо ми. След 1989 дядо ми сключва брак с втора съпруга, която няма никакви деца от дядо ми(нито родени, нито осиновени). Дядо ми наследява 8 дкр. нива от баща си. Но дядо никога не е имал натурален акт за тях. Те все още се водят на неговия баща(моят пра дядо). Дядо ми почива тази година. А втората му съпруга има вилно място още преди брака с него.

Как ще бъде раделено всичко? Възможно ли е тя да укрива друга семейна собственост?
Lacho123

Мнениеот donna2 » 27 Мар 2004, 21:27

аз по горе ви написах как ще се дели апартамента и вилата и 8 дка след като уточнихте /тя наследявя в случая и от тях защото е жива ,нищо че няма деца ,първоначалния вариянт беше ако няма деца и е починала преди дядото ви тогава както те нямат деца нейните наследници не наследяват ,а нейни наследници са деца от първи брак ,братя сестри племенници ,чл.9а от ЗН в случая се прилага само за 8 дка / нищо че нямате акт за собственост на градината нали имате решение на поземлена комисия или съдебно решение ,казахте че са възстановени по време на демокрацията / но за тия 8 дка трябва да се види колко са наследниците на прадядо ви за да се изчисли точно /
и така съпругата на дядо ви наследява заедно с баща ви в квоти за апартамента и вилата както ви написах
за градините също наследява половината от часта на дядови ,а другата половина е за баща ви
дали дядо ви и съпругата му имат и друга собственост придобита по време на брака ще се види от направената справка в службата по вписванията и данъчното
ако има такава собственост ,която в случая ще е СИО баща ви ще има наследствен дял
Вилното място на бабата което е отпреди брака баща ви не наследява
съругът е наследник по закон
donna2
Потребител

Мнениеот donna2 » 27 Мар 2004, 21:34

Да допълня ако дядото има банкови сметки за да получите съответната част от сумата която /тоест1/2/ следва да представите на банката удостоверение за наследници
много трудно се открива къде наследодателя има сметки затова най -добре питаюте съпругата му така или инъче тя получава половината от влога

другото е с едо писмо придружено с удостоверение за наследници адресирано до централно управление на банките и да искате информация става сложно

ако дядото има лек автомобил придобит преди брака или по -време на брака това трябва да го знаете вече баща ви също има дял
donna2
Потребител

Мнениеот Lacho123 » 27 Мар 2004, 21:52

Всичко е ясно, но само за вилата-не много...
Баща ми има ли майчин дял от вилата, ако до този момент не е бил потърсен? До този момент няма заведено дело за този дял.
Lacho123

Мнениеот donna2 » 27 Мар 2004, 22:03

разбира се щом не е делена и квотите са такива каквито ги написах по -горе , те са изчислени в тоя вариянт , за апартамента съм ги изчислила съобразно последващото изкупуване на ид. част от дядо ви

само да попитам баща ви и втората съпруга на дядо ви разбират ли се ,ако е така
могат да сключат един договор за издръжка и гледане и по силата на тоя договор да му прехвърли частите си срещу задължение да я гледа ,а също така като си запази правото на ползване пожижнено върху тях

за отказ от наследство от страна на баба ви не вярвам тя да е съгласна на такова нещо
donna2
Потребител

Мнениеот donna2 » 27 Мар 2004, 22:08

Автор: donna2
Дата: 26-03-04 23:22

за наследствено дарение не съм чувала
но предполагам че двора е дарение на дядо ви по врема на брака с баба ви -тоест имота е семейна имуществена общност
е тя като е починала дядо ви е получил своята 1/2 ,а другата половина се дели по равно между дядо ви и баща ви/3/4 за дядо ви и 1/4 за баща ви /
дядо ви сключва втори брак е той като е починал втората съпруга ще получи част от имуществото на дядо ви , тъй като вилата е лично имущество на дядови придобито преди брак с втората баба
конкретно за вилата втората ви баба получава половината от неговата част /горните 3/4 /от вилата , а другата половина е на баща ви
donna2
Потребител

Мнениеот Lacho123 » 27 Мар 2004, 22:23

Те не могат да се понасят. След смърта на дядо се "разбраха", че без съд няма да мине.
На смърта на дядо разбрахме, че дядо и втората му жена са се мъчили да продават вилата. Били са взели капаро от купувачите, без подпис на баща ми. Баща ми нищо не е знаел за това.
Lacho123

ПредишнаСледваща

Назад към Имотни казуси