начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Възможно ли е?

Казуси за недвижими имоти

Възможно ли е?

Мнениеот Ралица » 26 Окт 2004, 19:18

Закупен от мен имот ми го продаде жената(като наследничка) от едно семейство,след около 2 месеца стана ясно,че тя преди 15г. чрез дарение е прехвърлила 1/2 една втора от нейната собственост на мъжа си(като мъжът не беше упоменат в моя нотариален акт).Заплаших ги,че ще ги съдя за измама ако не се съгласят да се оправи кашата(която всъщност беше умишлена,тъй като мъжът присъстваше при изповядването на сделката).Те се съгласиха и когато отидохме при нотариусът той направи Нотариален акт за поправка на Нотариален акт,като прибави и мъжът като страна по сделката.
Въпросът ми е : възможно ли е да се прибавя като страна по сделка втори човек с Нотариален акт за поправка?
БЛАГОДАРЯ
Ралица

Re: Възможно ли е?

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 27 Окт 2004, 00:17

hm...
vsashtnost tia vi e prodala pri purvata sdelka samo tova koeto realno e imala t.e. svoita polovina,
a sega s popravka da se pravi vtora sdelka?!? NE stava taka!!!

kakva tochno e popravkata?
che dvamata vi prodavat tehnia sasobstven nedvijim imot i se opisva chastta na vseki li ili neshto drugo? i kak tochno popraviat napisanoto resp fakta che ste platili samo na edinia tui kato ste schitali neia za sobstvbenik na celia imot?!?
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот Ралица » 27 Окт 2004, 00:52

В Нотариалния акт за поправка пише:
Днес ....,нотариус.....,на основание молбата на 1.А,2.Б и 3.В съставих в канцеларията си този нот. акт са поправка на нот. акт в следния смисъл:
В нот. акт за покупко-продажба на недвижим имот №...,...., на страница 1./първа/,на ред 6/шести/ след цифрата "0" да се чете добавено "и Б от гр. ....,ЕГН....,"на същата страница и ред,както и навсякъде в целия нот акт да се чете "ПРОДАВАЧИТЕ".На същата страница,ред 11/единадесет/ след думата "А" да се чете добавено "и Б",а на същия ред вместо "продава" да се чете "продават".На страница 2/втора/ вместо "заяви,че е получил" да се чете "заявиха,че са получили".
Като взех предвид предсавеното от страните заявление и нот. акт за дарение №....,..... и устнивих извършения от тях пропуск при посочване на съпруга Б като собственик-продавач и при отразяване на волята им,както и дейсвителната им воля,съставих този нот. акт за поправка на нот. акт за покупко-продажба на недвижим имот.

Следват подписите на страните и печат и подпис на нотариуса.

БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО
Ралица

Мнениеот sunshine_75 » 27 Окт 2004, 09:03

Нотариалният акт за поправка вписан ли е в Службата по вписвания?Би следвало, поне според мен, да бъде внесена корекция не в страните, а в предмета--"една втора ид.част от..." и с друг нотариален акт съпругът да прехвърли своята 1/2...Той в качеството на какъв присъстваше на изповядването на първата сделка?Това единствено семейно жилище ли беше?По какъв начин разбрахте за дарението, откъде го взехте?
sunshine_75
Потребител

Мнениеот Anastassia Terzieva » 27 Окт 2004, 21:41

i az taka smiatam sunshine75,
s purvata sdelka tia realno ne e mogla da prodade poveche ot edna vtora,
a s popravkata iskat da vpishta kato prodavach lice koeto vupreki che eprisastvalo ne e napravilo voleiziavlenie v tozi duh...?!?
tova si e nova sdelka nali otvsiakade
Anastassia Terzieva

Мнениеот vagabon4o » 27 Окт 2004, 23:34

тази жена,която ти продаде имата от кога го е наследила и кога?Ако е направила дарение на една втора от имота то би било редно съпругът да фигурира в нотариалният акт или да има два отделни документа за собственост.Кготато става дума за дарение на недвижим имот той се придобива с нотариялен акт.
Съпругът в какво качество е присъствал на сделката?
Всъщност ти какво купи от нея?
Доуточни го!
Аватар
vagabon4o
Младши потребител

Мнениеот ippon » 29 Окт 2004, 20:08

нотариалнияят акт е договор ,!Няма пречка страните по договора да го допълнят или изменят ,пред нотариус.
ippon
Потребител

Мнениеот joni-boni » 30 Окт 2004, 19:14

Здравей, В твоя случай с поправката страните изразяват воля да се добави към предходния поправян нотариален акт волеизявлението на другия съсобственик да продаде своята идеална част от имота.
Вариантите са два - да се поправи нот.акт в смисъл, че съпругата продава само идеална част от имота, при спазване на условията на чл.33 от ЗС, а с последващ нотариален акт съпругът да ти продаде другата идеална част от имота.
И Втория, както е в твоя случай вариант, поправя се акта като се добавя и другия съсобственик, легитимирайки се пред нотариуса със своя нотариален акт. Вписва се поправката в Агенцията по вписвания и всичко е ОК. Така че си постъпила правилно.
Поздрави!!
joni-boni

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 02 Ное 2004, 10:39

да го допълнят или изменят- да разбира се,
но поправката на явна фактическа грешка...хмм...
има сериозна разлика, в случая се допълва сякаш е направено, но е пропуснато да се впише волеизявлението на единия от собствениците, а това е тъкмо обратното, въпреки че е бил там той НЕ Е НАПРАВИЛ ТАКОВА ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот neda1 » 02 Ное 2004, 19:10

Считам , че неправилно е направена поправка ,с която се вписва нова страна по договора за покупко-продажба . Първоначалният акт е следвало да поправите само по отношение на размера на имота , който съпругата притежава на лично основание , а с втори нотариален акт двамата съпрузи да Ви продадат останалата част от имота .Поправка се извършва само между същите страни.
neda1

Мнениеот Ралица » 02 Ное 2004, 23:47

Благодаря ВИ за интересът ВИ към темата.
Пояснявам ВИ,че мъжът водеше преговорите във връзка с имота преди закупуването на същият от мен.Жената видях за първи път при подписването на първият нот. акт.Мъжът присъстваше при съставянето и на двата акта,при първият кото заинтересован наблюдател(целящ измама),а при вторият като уплашен измамник искащ да заличи измамата,което всъщност успя да направи тъй като (за мое съжаление в момента) тогава не исках да водя дългогодишни дела,надявайки се,че всичко ще си ,,влезне в релсите".За нот. акт за дарение научих по повод направен от мен ремонт за който той не беше съгласен,като аз му обясних,че той вече няма право на претенции към моя имот и тогава той си изкара ,,кирливата риза"(нот. акт за дарение) с която заяви,че има право,след което наех уж добри адвокати,които успяха да го принудят да си поправи грешката и които тогава измислиха настоящия нот. акт за поправка на който поради моето незнание аз се съгласих.
Имотът който закупих от мъжът и жената не беше тяхно семейно жилище.
И тъй като съм убедена в недобросъвестноста,алчността и злобата на продавачите,а и дочух от сигурен източник,че се канят да атакуват сделката,на основание имено,че не е било възможно да се прибавя страна по сделка чрез нот. акт за поправка,ми се иска да ВИ попитам като вещи и неотрални лица какво смятате ВИЕ:
1.дали съдът може да отмени единият или и двата акта,
2.имайки предвид,че 3 адвокати,1 нотариус,секретарката на нотариуса и жената от агенцията за недвижими имоти,които са запознати със случаят и които са съгласни да свидетелстват,въпреки,че има нот. акт за поправка късно ли е да съдя продавачите за измама.
БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ОКАЗАНОТО ВНИМАНИЕ
Ралица

Мнениеот donna » 03 Ное 2004, 09:14

само да попитам направихте ли справка в службата по вписванията за въпросният имот
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 03 Ное 2004, 09:18

преди покупката разбира се
donna
Старши потребител

Мнениеот boba » 03 Ное 2004, 09:37

Не забравяйте и Семейния кодекс:

Управление и разпореждане с общи имущества
Чл. 22. (1) Съпрузите имат равни права на владение, ползуване, разпореждане и управление върху общите вещи и права върху вещи. Докато трае бракът, никой от съпрузите не може да се разпорежда с дела, който би получил от общото имущество при прекратяване на имуществената общност. Действия на управление относно общите вещи и права върху вещи може да извършва всеки от съпрузите.
(2) Разпореждането с общи движими и недвижими вещи и права върху тях се извършва съвместно от двамата съпрузи.
(3) Разпореждане с обща недвижима вещ или право върху такава вещ, извършено от единия съпруг, поражда действие за другия, ако в шестмесечен срок от узнаването той не го оспори по исков ред.
(4) Разпореждане с обща движима вещ чрез възмездна сделка, извършено от единия съпруг без участието на другия, няма сила за този съпруг, ако третото лице е знаело или според обстоятелствата е могло да знае, че липсва съгласието на другия съпруг. При безвъзмездно разпореждане с обща движима вещ се прилага предходната алинея.
boba

Мнениеот Ралица » 03 Ное 2004, 19:10

Проверка за тежести и наличие на права на трети лица в службата за вписвания беше направена от жената от агенцията за недвижими имоти,която съответно представи преди сключването на сделката служебно заверена бележка,че имотът няма тежести и наличие на права на трети лица.Впоследствие стана ясно,че придобитият чрез дарение имот от съпругът не е бил деклариран в данъчна служба от 1984г.,когато всъщност е извършено дарението,до момента.Също така от службата по вписванията под оправданието,че не е била поръчана обстойна проверка,а само компютърна,чрез която били проверени годините от 1999г. до сега,не е било обърнато внимание на предишните години,които не били ,,вкарани" в системата.Ще трябваше сама да си проверя,знам,че вината в случая е 95% в мен,но тогава просто не можех да предположа,че съществуват подобни хора и,че имено на мен ще се случи такова нещо,което разбира се не е оправдание и което ще ми е огромен урок в живота.
Доколкото за това,че единият от съпрузите не може да се разпорежда без съгласието на другият,нотариусът ми каза,че не е бил длъжен да изисква каквото и да било от мъжът в случая,тъй като имотът е бил наследен преди брака и не е бил семейно жилище,а и не е знаел за нот. акт за дарение.Тука се сещам също да попитам:някой всъщност освен купувачът длъжен ли е обстойно да проверява даден имот преди сделка за покупко-продажба?
Моля ВИ пишете ми какво би следвало да се направи според ВАС.ИСКРЕНО БЛАГОДАРЯ.
Ралица

Мнениеот донна2 » 03 Ное 2004, 19:16

виж мисля ,че неда1 ти е отговорила на въпроса
а що се отнася до службата по вписванията щом им е поискана справка значи е трябвало да я направят нищо не ги оправдава да си носят отговорност
донна2

Мнениеот Ралица » 03 Ное 2004, 19:29

Проверка за тежести и наличие на права на трети лица в службата за вписвания беше направена от жената от агенцията за недвижими имоти,която съответно представи преди сключването на сделката служебно заверена бележка,че имотът няма тежести и наличие на права на трети лица.Впоследствие стана ясно,че придобитият чрез дарение имот от съпругът не е бил деклариран в данъчна служба от 1984г.,когато всъщност е извършено дарението,до момента.Също така от службата по вписванията под оправданието,че не е била поръчана обстойна проверка,а само компютърна,чрез която били проверени годините от 1999г. до сега,не е било обърнато внимание на предишните години,които не били ,,вкарани" в системата.Ще трябваше сама да си проверя,знам,че вината в случая е 95% в мен,но тогава просто не можех да предположа,че същесвуват подобни хора и,че имено на мен ще се случи такова нещо,което разбира се не е оправдание и което ще ми е огромен урок в живота.
Доколкото за това,че единият от съпрузите не може да се разпорежда без съгласието на другият,нотариусът ми каза,че не бил длъжен да изисква каквото и да било от мъжът в случая,тъй като имотът е бил наследен преди брака и не е бил семейно жилище,а и не е знаел за нот. акт за дарение.Тук също се сещам да ВИ попитам:някой освен купувачът длъжен ли е да направи обстойна проверка в дадена сделка за покупко-продажба на недвижим имот?
Моля ВИ пишете ми какво би следвало да се направи според ВАС.ИСКРЕНО ВИ БЛАГОДАРЯ
Ралица

Мнениеот Ралица » 03 Ное 2004, 19:31

Извинявам се за двойната публикация.
Ралица

Мнениеот Ралица » 07 Ное 2004, 22:15

Хора,защо не ми отговаряте???
Мненията ВИ ще ми бъдат ценни,дори да не са в моя полза.
Благодаря
Ралица

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 07 Ное 2004, 23:02

iad me e che tolkova hora vmesto da se oburnat kum advokat navreme predpochitat da viarvat na niakakvi jeni ot niakakvi agencii chiito interes savsem razlichen ot vashtia e da osahstestviat sdelkata i ako ima neshto koeto bi vi razkolebalo, saotvetno otkazalo kato niakakvi tejesti naprimer - da go potuliat...
kakvo da vi kaja sega che niama i da vidite polovinata ot parite koito ste dala li?!?
pusnete signal do prokuraturata- tazio jena opredleno vi e izmaila tui kato v samia akt pishe che tia vapreki che kakto se okazva vposledstvie znae che pritejava polovinata imot vi e prodala celia i e vzela parite za celia- tova si e IZMAMA, tova che imate svideteli i che drugia e prisastvak e oshte po dobre za vas- hvashtate gi i dvamata, puk ako zavedat delo za imota shte triabva da se poiska spirane dokato se proiznese nakazatelnia sad...sled koeto moje i savsem da ne im e do tova delo....
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси