- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Възможно ли е?
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Възможно ли е?
Закупен от мен имот ми го продаде жената(като наследничка) от едно семейство,след около 2 месеца стана ясно,че тя преди 15г. чрез дарение е прехвърлила 1/2 една втора от нейната собственост на мъжа си(като мъжът не беше упоменат в моя нотариален акт).Заплаших ги,че ще ги съдя за измама ако не се съгласят да се оправи кашата(която всъщност беше умишлена,тъй като мъжът присъстваше при изповядването на сделката).Те се съгласиха и когато отидохме при нотариусът той направи Нотариален акт за поправка на Нотариален акт,като прибави и мъжът като страна по сделката.
Въпросът ми е : възможно ли е да се прибавя като страна по сделка втори човек с Нотариален акт за поправка?
БЛАГОДАРЯ
Въпросът ми е : възможно ли е да се прибавя като страна по сделка втори човек с Нотариален акт за поправка?
БЛАГОДАРЯ
- Ралица
Re: Възможно ли е?
hm...
vsashtnost tia vi e prodala pri purvata sdelka samo tova koeto realno e imala t.e. svoita polovina,
a sega s popravka da se pravi vtora sdelka?!? NE stava taka!!!
kakva tochno e popravkata?
che dvamata vi prodavat tehnia sasobstven nedvijim imot i se opisva chastta na vseki li ili neshto drugo? i kak tochno popraviat napisanoto resp fakta che ste platili samo na edinia tui kato ste schitali neia za sobstvbenik na celia imot?!?
vsashtnost tia vi e prodala pri purvata sdelka samo tova koeto realno e imala t.e. svoita polovina,
a sega s popravka da se pravi vtora sdelka?!? NE stava taka!!!
kakva tochno e popravkata?
che dvamata vi prodavat tehnia sasobstven nedvijim imot i se opisva chastta na vseki li ili neshto drugo? i kak tochno popraviat napisanoto resp fakta che ste platili samo na edinia tui kato ste schitali neia za sobstvbenik na celia imot?!?
-
Anastassia.Terzieva - Потребител
В Нотариалния акт за поправка пише:
Днес ....,нотариус.....,на основание молбата на 1.А,2.Б и 3.В съставих в канцеларията си този нот. акт са поправка на нот. акт в следния смисъл:
В нот. акт за покупко-продажба на недвижим имот №...,...., на страница 1./първа/,на ред 6/шести/ след цифрата "0" да се чете добавено "и Б от гр. ....,ЕГН....,"на същата страница и ред,както и навсякъде в целия нот акт да се чете "ПРОДАВАЧИТЕ".На същата страница,ред 11/единадесет/ след думата "А" да се чете добавено "и Б",а на същия ред вместо "продава" да се чете "продават".На страница 2/втора/ вместо "заяви,че е получил" да се чете "заявиха,че са получили".
Като взех предвид предсавеното от страните заявление и нот. акт за дарение №....,..... и устнивих извършения от тях пропуск при посочване на съпруга Б като собственик-продавач и при отразяване на волята им,както и дейсвителната им воля,съставих този нот. акт за поправка на нот. акт за покупко-продажба на недвижим имот.
Следват подписите на страните и печат и подпис на нотариуса.
БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО
Днес ....,нотариус.....,на основание молбата на 1.А,2.Б и 3.В съставих в канцеларията си този нот. акт са поправка на нот. акт в следния смисъл:
В нот. акт за покупко-продажба на недвижим имот №...,...., на страница 1./първа/,на ред 6/шести/ след цифрата "0" да се чете добавено "и Б от гр. ....,ЕГН....,"на същата страница и ред,както и навсякъде в целия нот акт да се чете "ПРОДАВАЧИТЕ".На същата страница,ред 11/единадесет/ след думата "А" да се чете добавено "и Б",а на същия ред вместо "продава" да се чете "продават".На страница 2/втора/ вместо "заяви,че е получил" да се чете "заявиха,че са получили".
Като взех предвид предсавеното от страните заявление и нот. акт за дарение №....,..... и устнивих извършения от тях пропуск при посочване на съпруга Б като собственик-продавач и при отразяване на волята им,както и дейсвителната им воля,съставих този нот. акт за поправка на нот. акт за покупко-продажба на недвижим имот.
Следват подписите на страните и печат и подпис на нотариуса.
БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО
- Ралица
Нотариалният акт за поправка вписан ли е в Службата по вписвания?Би следвало, поне според мен, да бъде внесена корекция не в страните, а в предмета--"една втора ид.част от..." и с друг нотариален акт съпругът да прехвърли своята 1/2...Той в качеството на какъв присъстваше на изповядването на първата сделка?Това единствено семейно жилище ли беше?По какъв начин разбрахте за дарението, откъде го взехте?
- sunshine_75
- Потребител
i az taka smiatam sunshine75,
s purvata sdelka tia realno ne e mogla da prodade poveche ot edna vtora,
a s popravkata iskat da vpishta kato prodavach lice koeto vupreki che eprisastvalo ne e napravilo voleiziavlenie v tozi duh...?!?
tova si e nova sdelka nali otvsiakade
s purvata sdelka tia realno ne e mogla da prodade poveche ot edna vtora,
a s popravkata iskat da vpishta kato prodavach lice koeto vupreki che eprisastvalo ne e napravilo voleiziavlenie v tozi duh...?!?
tova si e nova sdelka nali otvsiakade
- Anastassia Terzieva
тази жена,която ти продаде имата от кога го е наследила и кога?Ако е направила дарение на една втора от имота то би било редно съпругът да фигурира в нотариалният акт или да има два отделни документа за собственост.Кготато става дума за дарение на недвижим имот той се придобива с нотариялен акт.
Съпругът в какво качество е присъствал на сделката?
Всъщност ти какво купи от нея?
Доуточни го!
Съпругът в какво качество е присъствал на сделката?
Всъщност ти какво купи от нея?
Доуточни го!
-
vagabon4o - Младши потребител
нотариалнияят акт е договор ,!Няма пречка страните по договора да го допълнят или изменят ,пред нотариус.
- ippon
- Потребител
Здравей, В твоя случай с поправката страните изразяват воля да се добави към предходния поправян нотариален акт волеизявлението на другия съсобственик да продаде своята идеална част от имота.
Вариантите са два - да се поправи нот.акт в смисъл, че съпругата продава само идеална част от имота, при спазване на условията на чл.33 от ЗС, а с последващ нотариален акт съпругът да ти продаде другата идеална част от имота.
И Втория, както е в твоя случай вариант, поправя се акта като се добавя и другия съсобственик, легитимирайки се пред нотариуса със своя нотариален акт. Вписва се поправката в Агенцията по вписвания и всичко е ОК. Така че си постъпила правилно.
Поздрави!!
Вариантите са два - да се поправи нот.акт в смисъл, че съпругата продава само идеална част от имота, при спазване на условията на чл.33 от ЗС, а с последващ нотариален акт съпругът да ти продаде другата идеална част от имота.
И Втория, както е в твоя случай вариант, поправя се акта като се добавя и другия съсобственик, легитимирайки се пред нотариуса със своя нотариален акт. Вписва се поправката в Агенцията по вписвания и всичко е ОК. Така че си постъпила правилно.
Поздрави!!
- joni-boni
да го допълнят или изменят- да разбира се,
но поправката на явна фактическа грешка...хмм...
има сериозна разлика, в случая се допълва сякаш е направено, но е пропуснато да се впише волеизявлението на единия от собствениците, а това е тъкмо обратното, въпреки че е бил там той НЕ Е НАПРАВИЛ ТАКОВА ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ
но поправката на явна фактическа грешка...хмм...
има сериозна разлика, в случая се допълва сякаш е направено, но е пропуснато да се впише волеизявлението на единия от собствениците, а това е тъкмо обратното, въпреки че е бил там той НЕ Е НАПРАВИЛ ТАКОВА ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ
-
Считам , че неправилно е направена поправка ,с която се вписва нова страна по договора за покупко-продажба . Първоначалният акт е следвало да поправите само по отношение на размера на имота , който съпругата притежава на лично основание , а с втори нотариален акт двамата съпрузи да Ви продадат останалата част от имота .Поправка се извършва само между същите страни.
- neda1
Благодаря ВИ за интересът ВИ към темата.
Пояснявам ВИ,че мъжът водеше преговорите във връзка с имота преди закупуването на същият от мен.Жената видях за първи път при подписването на първият нот. акт.Мъжът присъстваше при съставянето и на двата акта,при първият кото заинтересован наблюдател(целящ измама),а при вторият като уплашен измамник искащ да заличи измамата,което всъщност успя да направи тъй като (за мое съжаление в момента) тогава не исках да водя дългогодишни дела,надявайки се,че всичко ще си ,,влезне в релсите".За нот. акт за дарение научих по повод направен от мен ремонт за който той не беше съгласен,като аз му обясних,че той вече няма право на претенции към моя имот и тогава той си изкара ,,кирливата риза"(нот. акт за дарение) с която заяви,че има право,след което наех уж добри адвокати,които успяха да го принудят да си поправи грешката и които тогава измислиха настоящия нот. акт за поправка на който поради моето незнание аз се съгласих.
Имотът който закупих от мъжът и жената не беше тяхно семейно жилище.
И тъй като съм убедена в недобросъвестноста,алчността и злобата на продавачите,а и дочух от сигурен източник,че се канят да атакуват сделката,на основание имено,че не е било възможно да се прибавя страна по сделка чрез нот. акт за поправка,ми се иска да ВИ попитам като вещи и неотрални лица какво смятате ВИЕ:
1.дали съдът може да отмени единият или и двата акта,
2.имайки предвид,че 3 адвокати,1 нотариус,секретарката на нотариуса и жената от агенцията за недвижими имоти,които са запознати със случаят и които са съгласни да свидетелстват,въпреки,че има нот. акт за поправка късно ли е да съдя продавачите за измама.
БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ОКАЗАНОТО ВНИМАНИЕ
Пояснявам ВИ,че мъжът водеше преговорите във връзка с имота преди закупуването на същият от мен.Жената видях за първи път при подписването на първият нот. акт.Мъжът присъстваше при съставянето и на двата акта,при първият кото заинтересован наблюдател(целящ измама),а при вторият като уплашен измамник искащ да заличи измамата,което всъщност успя да направи тъй като (за мое съжаление в момента) тогава не исках да водя дългогодишни дела,надявайки се,че всичко ще си ,,влезне в релсите".За нот. акт за дарение научих по повод направен от мен ремонт за който той не беше съгласен,като аз му обясних,че той вече няма право на претенции към моя имот и тогава той си изкара ,,кирливата риза"(нот. акт за дарение) с която заяви,че има право,след което наех уж добри адвокати,които успяха да го принудят да си поправи грешката и които тогава измислиха настоящия нот. акт за поправка на който поради моето незнание аз се съгласих.
Имотът който закупих от мъжът и жената не беше тяхно семейно жилище.
И тъй като съм убедена в недобросъвестноста,алчността и злобата на продавачите,а и дочух от сигурен източник,че се канят да атакуват сделката,на основание имено,че не е било възможно да се прибавя страна по сделка чрез нот. акт за поправка,ми се иска да ВИ попитам като вещи и неотрални лица какво смятате ВИЕ:
1.дали съдът може да отмени единият или и двата акта,
2.имайки предвид,че 3 адвокати,1 нотариус,секретарката на нотариуса и жената от агенцията за недвижими имоти,които са запознати със случаят и които са съгласни да свидетелстват,въпреки,че има нот. акт за поправка късно ли е да съдя продавачите за измама.
БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ОКАЗАНОТО ВНИМАНИЕ
- Ралица
само да попитам направихте ли справка в службата по вписванията за въпросният имот
- donna
- Старши потребител
преди покупката разбира се
- donna
- Старши потребител
Не забравяйте и Семейния кодекс:
Управление и разпореждане с общи имущества
Чл. 22. (1) Съпрузите имат равни права на владение, ползуване, разпореждане и управление върху общите вещи и права върху вещи. Докато трае бракът, никой от съпрузите не може да се разпорежда с дела, който би получил от общото имущество при прекратяване на имуществената общност. Действия на управление относно общите вещи и права върху вещи може да извършва всеки от съпрузите.
(2) Разпореждането с общи движими и недвижими вещи и права върху тях се извършва съвместно от двамата съпрузи.
(3) Разпореждане с обща недвижима вещ или право върху такава вещ, извършено от единия съпруг, поражда действие за другия, ако в шестмесечен срок от узнаването той не го оспори по исков ред.
(4) Разпореждане с обща движима вещ чрез възмездна сделка, извършено от единия съпруг без участието на другия, няма сила за този съпруг, ако третото лице е знаело или според обстоятелствата е могло да знае, че липсва съгласието на другия съпруг. При безвъзмездно разпореждане с обща движима вещ се прилага предходната алинея.
Управление и разпореждане с общи имущества
Чл. 22. (1) Съпрузите имат равни права на владение, ползуване, разпореждане и управление върху общите вещи и права върху вещи. Докато трае бракът, никой от съпрузите не може да се разпорежда с дела, който би получил от общото имущество при прекратяване на имуществената общност. Действия на управление относно общите вещи и права върху вещи може да извършва всеки от съпрузите.
(2) Разпореждането с общи движими и недвижими вещи и права върху тях се извършва съвместно от двамата съпрузи.
(3) Разпореждане с обща недвижима вещ или право върху такава вещ, извършено от единия съпруг, поражда действие за другия, ако в шестмесечен срок от узнаването той не го оспори по исков ред.
(4) Разпореждане с обща движима вещ чрез възмездна сделка, извършено от единия съпруг без участието на другия, няма сила за този съпруг, ако третото лице е знаело или според обстоятелствата е могло да знае, че липсва съгласието на другия съпруг. При безвъзмездно разпореждане с обща движима вещ се прилага предходната алинея.
- boba
Проверка за тежести и наличие на права на трети лица в службата за вписвания беше направена от жената от агенцията за недвижими имоти,която съответно представи преди сключването на сделката служебно заверена бележка,че имотът няма тежести и наличие на права на трети лица.Впоследствие стана ясно,че придобитият чрез дарение имот от съпругът не е бил деклариран в данъчна служба от 1984г.,когато всъщност е извършено дарението,до момента.Също така от службата по вписванията под оправданието,че не е била поръчана обстойна проверка,а само компютърна,чрез която били проверени годините от 1999г. до сега,не е било обърнато внимание на предишните години,които не били ,,вкарани" в системата.Ще трябваше сама да си проверя,знам,че вината в случая е 95% в мен,но тогава просто не можех да предположа,че съществуват подобни хора и,че имено на мен ще се случи такова нещо,което разбира се не е оправдание и което ще ми е огромен урок в живота.
Доколкото за това,че единият от съпрузите не може да се разпорежда без съгласието на другият,нотариусът ми каза,че не е бил длъжен да изисква каквото и да било от мъжът в случая,тъй като имотът е бил наследен преди брака и не е бил семейно жилище,а и не е знаел за нот. акт за дарение.Тука се сещам също да попитам:някой всъщност освен купувачът длъжен ли е обстойно да проверява даден имот преди сделка за покупко-продажба?
Моля ВИ пишете ми какво би следвало да се направи според ВАС.ИСКРЕНО БЛАГОДАРЯ.
Доколкото за това,че единият от съпрузите не може да се разпорежда без съгласието на другият,нотариусът ми каза,че не е бил длъжен да изисква каквото и да било от мъжът в случая,тъй като имотът е бил наследен преди брака и не е бил семейно жилище,а и не е знаел за нот. акт за дарение.Тука се сещам също да попитам:някой всъщност освен купувачът длъжен ли е обстойно да проверява даден имот преди сделка за покупко-продажба?
Моля ВИ пишете ми какво би следвало да се направи според ВАС.ИСКРЕНО БЛАГОДАРЯ.
- Ралица
виж мисля ,че неда1 ти е отговорила на въпроса
а що се отнася до службата по вписванията щом им е поискана справка значи е трябвало да я направят нищо не ги оправдава да си носят отговорност
а що се отнася до службата по вписванията щом им е поискана справка значи е трябвало да я направят нищо не ги оправдава да си носят отговорност
- донна2
Проверка за тежести и наличие на права на трети лица в службата за вписвания беше направена от жената от агенцията за недвижими имоти,която съответно представи преди сключването на сделката служебно заверена бележка,че имотът няма тежести и наличие на права на трети лица.Впоследствие стана ясно,че придобитият чрез дарение имот от съпругът не е бил деклариран в данъчна служба от 1984г.,когато всъщност е извършено дарението,до момента.Също така от службата по вписванията под оправданието,че не е била поръчана обстойна проверка,а само компютърна,чрез която били проверени годините от 1999г. до сега,не е било обърнато внимание на предишните години,които не били ,,вкарани" в системата.Ще трябваше сама да си проверя,знам,че вината в случая е 95% в мен,но тогава просто не можех да предположа,че същесвуват подобни хора и,че имено на мен ще се случи такова нещо,което разбира се не е оправдание и което ще ми е огромен урок в живота.
Доколкото за това,че единият от съпрузите не може да се разпорежда без съгласието на другият,нотариусът ми каза,че не бил длъжен да изисква каквото и да било от мъжът в случая,тъй като имотът е бил наследен преди брака и не е бил семейно жилище,а и не е знаел за нот. акт за дарение.Тук също се сещам да ВИ попитам:някой освен купувачът длъжен ли е да направи обстойна проверка в дадена сделка за покупко-продажба на недвижим имот?
Моля ВИ пишете ми какво би следвало да се направи според ВАС.ИСКРЕНО ВИ БЛАГОДАРЯ
Доколкото за това,че единият от съпрузите не може да се разпорежда без съгласието на другият,нотариусът ми каза,че не бил длъжен да изисква каквото и да било от мъжът в случая,тъй като имотът е бил наследен преди брака и не е бил семейно жилище,а и не е знаел за нот. акт за дарение.Тук също се сещам да ВИ попитам:някой освен купувачът длъжен ли е да направи обстойна проверка в дадена сделка за покупко-продажба на недвижим имот?
Моля ВИ пишете ми какво би следвало да се направи според ВАС.ИСКРЕНО ВИ БЛАГОДАРЯ
- Ралица
Хора,защо не ми отговаряте???
Мненията ВИ ще ми бъдат ценни,дори да не са в моя полза.
Благодаря
Мненията ВИ ще ми бъдат ценни,дори да не са в моя полза.
Благодаря
- Ралица
iad me e che tolkova hora vmesto da se oburnat kum advokat navreme predpochitat da viarvat na niakakvi jeni ot niakakvi agencii chiito interes savsem razlichen ot vashtia e da osahstestviat sdelkata i ako ima neshto koeto bi vi razkolebalo, saotvetno otkazalo kato niakakvi tejesti naprimer - da go potuliat...
kakvo da vi kaja sega che niama i da vidite polovinata ot parite koito ste dala li?!?
pusnete signal do prokuraturata- tazio jena opredleno vi e izmaila tui kato v samia akt pishe che tia vapreki che kakto se okazva vposledstvie znae che pritejava polovinata imot vi e prodala celia i e vzela parite za celia- tova si e IZMAMA, tova che imate svideteli i che drugia e prisastvak e oshte po dobre za vas- hvashtate gi i dvamata, puk ako zavedat delo za imota shte triabva da se poiska spirane dokato se proiznese nakazatelnia sad...sled koeto moje i savsem da ne im e do tova delo....
kakvo da vi kaja sega che niama i da vidite polovinata ot parite koito ste dala li?!?
pusnete signal do prokuraturata- tazio jena opredleno vi e izmaila tui kato v samia akt pishe che tia vapreki che kakto se okazva vposledstvie znae che pritejava polovinata imot vi e prodala celia i e vzela parite za celia- tova si e IZMAMA, tova che imate svideteli i che drugia e prisastvak e oshte po dobre za vas- hvashtate gi i dvamata, puk ako zavedat delo za imota shte triabva da se poiska spirane dokato se proiznese nakazatelnia sad...sled koeto moje i savsem da ne im e do tova delo....
-
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|