начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Запазване на имот между съпрузи при смърт

Казуси за недвижими имоти

Запазване на имот между съпрузи при смърт

Мнениеот kerr_avon » 03 Фев 2021, 09:23

Здравейте,

Убеден съм че въпроса ми е задаван много пъти но е трудно да се ориентирам, и ме засяга лично - преди дни 80-годишната ми вуйна бе принудена да напусне апаратамента в който е живяла почти 50 години заради искове от деца след смъртта на съпруга й, и да излезе сама на квартира, изоставена, с унищожени отношения с децата си. Не бих искал никой да повтори съдбата й. Намирам закона за "запазени части" за несправдлив и генериращ омраза между родители и деца но нямам власт да го променя. Поне живея в страна където такива Слава Богу няма (САЩ).

Та въпроса ми е - има ли легален начин съпрузите (без други имоти и спестявания) да уредят собствеността върху семейното си жилище така че при смъртта на единия от тях другият да остане едноличен собственик: било със замени, дарения, договри етц етц. Аз бих искал на първия ден след своето песниониране, ако имота ми е изплатен, да отида при нотариус и да съм сигурен че след смъртта ми (или нейната смърт) аз или съпругата ми няма да бъдем тормозени от деца и наследници за пари.

Благодаря.
kerr_avon
Нов потребител

Re: Запазване на имот между съпрузи при смърт

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Фев 2021, 10:38

Най-вероятно - ще е несигурно каквото и да е било, директно да лишиш деца от наследство - едва ли.

По-скоро - някакви дисциплиниращи предварителни мерки, нещо като скрити договорки, едно по едно, което да постави в учудване децата.

Според мен - доста ще е подло да лишиш майка си от къща.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kerr_avon » 03 Фев 2021, 11:20

Точно това се случи с вуйна ми - мъжът й почина преди 3г, той имаше деца от предишни бракове, те поискаха дяловете си, тя нямаше как да им ги изплати (и никаква друга собственост), те форсираха делба и продажба. За мен това е неразбираема несправедливост - тези деца (на 50+) които не са полагали никакви грижи за родител цял живот изведнъж се оказват овластени да имат искове към жена с която нямат никаква връзка за имот за който не са допринесли с нищо.

Аз лично не разбирам идеята че децата имат каквито и да е права над имотите на родителите са, но щом в БГ е така няма смисъл да спорим.

Ако мога да перифразирам въпроса тогава - какво може да направи съпруг който няма други средства за да се предпази от горния сценарий: ако неговият супруг/съпруга почине децата да не могат да го прогонят от имота му?
kerr_avon
Нов потребител

Мнениеот propensity » 03 Фев 2021, 12:46

kerr_avon написа:Ако мога да перифразирам въпроса тогава - какво може да направи съпруг който няма други средства за да се предпази от горния сценарий: ако неговият супруг/съпруга почине децата да не могат да го прогонят от имота му?

Ако иска да има дом, необезпокояван, НО иска и да остави наследство на децата си, следва да си учредни вещно пожизнено право за ползване. Това му гарантира, че никога няма да бъде изгонен от имота.

Има и други варианти, за които е най-добре да се консултирате.
propensity
Потребител

Мнениеот jhoro » 03 Фев 2021, 12:52

Здравейте!
Закона за наследството - текстовете за запазените части - е направен така, че да защити еднакво всички преки наследници. Низходящи, възходящи и преживял съпруг.
Факта, че децата са изгонили майка си, говори лошо и за самите деца, но и за родителите. Лошо са ги възпитали!

Конкретно - ако имуществените отношения са в режим СИО (най-разпространения вариант) - вуйна Ви си е притежавала 1/2 от жилището, а сега е наследила част от другата половина.
Ако пък жилището е било лично имущество на вуйчо Ви - тя наследява част от него, равна на частите на децата ѝ.
Няма начин, да бъде изгонена.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 03 Фев 2021, 13:09

Написано е как са я изгонили....делба , публична продан и е.....на улицата с някакви пари :idea: В посочения казус, даже децата не са нейни. Ама важното е да се пише.... :evil:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 03 Фев 2021, 13:41

Ако иска да има дом, необезпокояван, НО иска и да остави наследство на децата си, следва да си учредни вещно пожизнено право за ползване.

Учредете взаимно право на ползване.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 03 Фев 2021, 15:36

n_ikito написа:Написано е как са я изгонили....делба , публична продан и е.....на улицата с някакви пари :idea: В посочения казус, даже децата не са нейни. Ама важното е да се пише.... :evil:

Ехей ... я по полека!!!
Задали сте въпроса си в 08:23 часа.
Първи отговор получавате от ivan_lawyer в 09:38. По това време пишех моят, но публикуването се получи чак в 11:52.
Междувременно - в 10:20 - давате допълнителна информация, която беше добре да присъства още във въпроса. Тази информация, не е взета предвид, в моя отговор!
kerr_avon написа:Точно това се случи с вуйна ми - мъжът ѝ почина преди 3 г. Той имаше деца от предишни бракове, те поискаха дяловете си, тя нямаше как да им ги изплати (и никаква друга собственост), те форсираха делба и продажба. За мен това е неразбираема несправедливост - тези деца (на 50+) които не са полагали никакви грижи за родител цял живот изведнъж се оказват овластени да имат искове към жена с която нямат никаква връзка за имот за който не са допринесли с нищо.
Аз лично не разбирам идеята че децата имат каквито и да е права над имотите на родителите са, но щом в БГ е така няма смисъл да спорим.

Половината написано е „мелодрама“, другата половина - „свободни съчинения“!
Първо - без значение, дали са нейни деца или не - те са деца (и наследници) на баща си!
Второ - преди делбата е имало съсобственост! После - един (или няколко) съсобственик(ци) предлага на другия (останалите) да му продаде дяла си. Получателя на предложението отказва - „Няма пари!“. Обратната опция също е невъзможна - другата страна също не разполага със средства.
И се стига до „Публична продан на неподеляем недвижим имот“! Нищо особено и нестандартно!
След продажбата - вуйна Ви, освен че е останала „на улицата“ (няма собственост в този имот), е получила и някакви пари! Така, че - „не е КАПО“!

Общо казано - емоциите в правото, само пречат!
Питате:
kerr_avon написа:Ако мога да перифразирам въпроса тогава - какво може да направи съпруг, който няма други средства, за да се предпази от горния сценарий: ако неговият съпруг/съпруга почине децата да не могат да го прогонят от имота му?

Преживелия съпруг няма полезен ход!
Починалия съпруг - приживе, обаче - е можел да прехвърли вещните права с покупко-продажба! Защото тези сделки се развалят най-трудно.
Но ... никой не започва деня/месеца/годината, с мисълта - „Време е да умирам!“
ivanov_p написа:Учредете взаимно право на ползване.

Мно-о-о-о-ого закъснял съвет! Имота вече е продаден на „трето лице“!
Кой, на кого и какво право да учреди?
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 03 Фев 2021, 15:52

Починалия съпруг - приживе, обаче - е можел да прехвърли вещните права с покупко-продажба! Защото тези сделки се развалят най-трудно.

Много, много трудно!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kerr_avon » 03 Фев 2021, 16:53

Ама че дискусия се е получила ... не съм целял това; надявах се да има сравнително прост начин децата да не могат да търсят дялове докато и двамата родители не починат. Явно не е просто.

Тогава имам леко различна идея - двамата съпрузи прехвърлят собствеността на 3-то лице (може и юридическо) с условие за доживотно ползване. Когато и двамат съпрузи починат 3то лице се разпорежда с имота според сключения договор приживе. Да, това може напълно да лиши децата - но аз поне не виждам нищо незаконно.

Това противоречи ли на някакъв БГ закон, и дали може да мине през съд?

Мерси.
kerr_avon
Нов потребител

Мнениеот kerr_avon » 03 Фев 2021, 17:10

jhoro написа:След продажбата - вуйна Ви, освен че е останала „на улицата“ (няма собственост в този имот), е получила и някакви пари! Така, че - „не е КАПО“!

Да, останала е с някакви 45,000 с които всичко което може да направи е да си наеме квартира да плаща докато стигнат. Изгонена от имот който е изплатила солидарно със съпруга си - трябва да компенсира 50-годишни "деца" които не я познават. Но нали не е капо ...

И честно казано акълът ми не го побира как може да се смята за справедливо по закон да придобиеш имот към който нямаш НИКАКВИ заслуги - нито си плащал ипотека, нито полагал грижи за собственика. Изобщо не ми се говори колко противни отношения може да създаде това между родители и деца, и как подяжда цялото общество със завист и алчност.

Но не плащам данъци в БГ - и нямам право на мнение, и не гласувам.
kerr_avon
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 03 Фев 2021, 17:55

Явно не е просто.

Съвсем просто е! Отидете при адвокат да ви изготви документите за учредяване пожизнено право на ползване между съпрузите и с нотариалната такса ще ви излезе под 1000 лв.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kerr_avon » 03 Фев 2021, 18:28

Разбрах, благодаря ви. Виждам че е имаЛО начин преди смъртта на вуйчо ми това да се случи, и ще знам вече какво трябва да направят съпрузи с поратснали деца в тяхното положение.

Надявам се повече хора да имат полза от този съвет.

Пак ви благодаря.
kerr_avon
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 03 Фев 2021, 19:52

ivanov_p написа:
kerr_avon написа:Ама че дискусия се е получила ... не съм целял това; надявах се да има сравнително прост начин децата да не могат да търсят дялове докато и двамата родители не починат. Явно не е просто.
Съвсем просто е! Отидете при адвокат да ви изготви документите за учредяване пожизнено право на ползване между съпрузите и с нотариалната такса ще ви излезе под 1000 лв.

kerr_avon написа:Да, останала е с някакви 45,000 с които всичко което може да направи е да си наеме квартира да плаща докато стигнат. Изгонена от имот който е изплатила солидарно със съпруга си - трябва да компенсира 50-годишни "деца" които не я познават. Но нали не е капо ...
Но не плащам данъци в БГ - и нямам право на мнение, и не гласувам.

ИмаЛО е и по-просто решение. ТрябваЛО е имота да е обща собственост, а не - лична собственост на починалия!
Тогава (при 2 деца) - преживелия съпруг ще има собствена 1/2 и заедно с децата ще делят втората половина. Тоест - съпруга 2/3 и двете деца - по 1/6.

Пп. Въпросните „някакви 45,000“ са напълно достатъчни за прилично, малко жилище.
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот kerr_avon » 03 Фев 2021, 20:14

Адаш (и аз съм Георги) - доколко знам е имало обща собственост преди смъртта на вуйчо ми, и децата са 3.

Вуйна ми наследява половината + 1/8, т.е. 5/8. Делото се завежда от двете деца от предишния брак, които общо имат 1/4 (около 10К евро). Предложих да откупя дяловете на всички деца за да я оставят на мира - но се сблъсках със собствения й син, който нито може да овъзмезди двете деца от предишния брак (няма доходи за заем), нито е съгласен да ми продаде дела си - с надеждата да получи апартамента изцяло когато майка му почине.

Вдигнах ръце и резултата е че всички загубиха ... освен двете деца от предишния брак разбира се. Съмнявам се че 45К лева стигат за каквото и да е в София, апартамента за който става дума е Надежда, на 5 мин от метрото - жената не иска да се мести далече.

След дъжд качулка. Добре поне че ще знам занапред.
kerr_avon
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 03 Фев 2021, 21:41

kerr_avon написа:Адаш (и аз съм Георги) - доколко знам е имало обща собственост преди смъртта на вуйчо ми, и децата са 3.

Здравей адаш! Явно нещата вече са приключили, но ...
kerr_avon написа:Вуйна ми наследява половината + 1/8, т.е. 5/8. Делото се завежда от двете деца от предишния брак, които общо имат 1/4 (около 10К евро). Предложих да откупя дяловете на всички деца за да я оставят на мира - но се сблъсках със собствения ѝ син, който нито може да овъзмезди двете деца от предишния брак (няма доходи за заем), нито е съгласен да ми продаде дела си - с надеждата да получи апартамента изцяло когато майка му почине.

Първо - продажба на съсобствен имот е ограничена с текста:
Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.

Нужно ли е, да обяснявам, че ако майката (вашата вуйна) продаде собствената си част - след предложена, но отказана продажба - „собствения ѝ син“ няма да наследи нищо допълнително?

Колкото до „каквото и да е в София“ - бързо търсене ми връща няколко оферти. За едно- и дву-стайни апартаменти, ама за сам човек - повече не му трябва!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот kerr_avon » 03 Фев 2021, 23:47

Може би не съм бил ясен. Предложението към вуйна ми беше следното
- Аз не искам пари от нея
- Аз откупувам дяловете на другите 3ма наследници. Всичките те просто си искаха кеша ... и си го получиха
- Тя прехвърля своя дял на мен срещу доживотно ползване. Не защото ми е притрябвал апартамент в БГ или искам да правя печалба на неин гръб, а защото ако не го направи - след смъртта й пак ще трябва да се деля със сина й за да го продам. Още в самото начало дадох на сина й голяма сума назаем (която уж не му стигаше да изплати другите 2 дяла), и още тогава я бях прежалил. След смъртта й изобщо не искам да се занимавам там. Ние в Щатите сме будали и парите ги берем от дърветата.

Разбира се, всичко тези права и запазени части създават тонове напрежение между наследници. Радвам се че при мен поне този проблем го няма.
kerr_avon
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 04 Фев 2021, 00:05

kerr_avon написа:Може би не съм бил ясен.

Разбирам повече, отколкото си мислите!
kerr_avon написа:Предложението към вуйна ми беше следното
    - Аз не искам пари от нея
    - Аз откупувам дяловете на другите 3-ма наследници. Всичките те просто си искаха кеша ... и си го получиха
    - Тя прехвърля своя дял на мен срещу доживотно ползване.

Добре, но това е минало. Въпросът е - какво се прави занапред?
Най-реалистичния вариант - с наличните пари (като частично плащане) се купува прилично жилище, в харесван квартал. Малко жилище (40-50-60 кв. м.) в тих и спокоен квартал може да се намери под 50К евро. недостигащата сума - може да се изплаща на вноски, вместо наем.
Надежда ... не е от най-добрите за живеене! Метрото - и изобщо пътуването - не е най-важния показател.

А това
kerr_avon написа:Ние в Щатите сме будали и парите ги берем от дърветата.

е несериозно!
Някои, все още живеем в Бг, но за нас - парите и материалното ... не са приоритет!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот kerr_avon » 04 Фев 2021, 00:54

Съгласен съм, това е най-доброто за нея - но тя е на 80, трудно ще се справи сама с това а аз съм далече и заключен.

Ще го говоря с нея, ясно ми е всичко тука, благодаря ви.
kerr_avon
Нов потребител

Мнениеот propensity » 04 Фев 2021, 01:43

kerr_avon, вашият адаш е едно малоумно плямпало и разбира от право толкова, колкото Стоичков от английски.

В ретроспекция е можело да помогнете на вуйна ви. След като в/у имота й е било насочено изпълнение и е бил изнесен на публична продан, то вуйна ви е можело да се яви на тръга (с ваша финансова помощ), да го спечели, т.к. тя отговаря само за тази 1/8 от общата цена (или тези приблизително 10к Евро). Като се прибави фактът, че съделителите в делбеното производство, участници в търга, са превилигорвани, то проблемът се решава кардинално и тя запазва жилището си.

Освен учредяване на вещно право за ползване, за което споменах по-горе, има и други варианти за защита, за която вече ще ви е нужна адвокатска консултация.
propensity
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси