начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

имот в БГ

Казуси за недвижими имоти

имот в БГ

Мнениеот davidova » 17 Фев 2005, 06:20

Претижаваме семеен имот в БГ - живеем в 4ужбина от години. В момента съпругата ми е подала молба за развод, все още няма решение ,но за всеки слу4ай Ви моля да ме усведомите / ако разбира се някой е вещ по моя въпрос/ трябва ли да платя отделно данъци за да се подсигуря от евентуални измами и изобщо как да процедирам с общите ни имоти при условие ,4е тя живее с нелегален за страната българин 4иято цел разбира се са законните документи на жена ми.Делото ще се прото4и безкрайно аз вообще нямам намерение да давам развод или у4аствувам във какъвто и да било фарс. На вси4ки ,който се отзоват на молбата ми СЪРДЕ4НО БЛАГОДАРЯ!
davidova

Re: имот в БГ

Мнениеот z » 17 Фев 2005, 09:38

Неучастието Ви в този "фарс", ще Ви донесе много неприятности, защото придобитите по време на брака недвижими имота са под режима на СИО. Ето защо, за да защитите правата си упълномощете адвокат да Ви представлява! Неговата работа е именно тази!!!!!!!!!!!!!!!!
z

Мнениеот davidova » 18 Фев 2005, 06:10

Благодаря за съвета, но не зная какво зна4и " СИО" ,бихте ли ме информирали по подробно какви именно неприятности имате впредвид?
davidova

Мнениеот галина » 19 Фев 2005, 20:32

"СИО" е семейна имуществена общност.Наемете си адвокат! За ваше добро е, за да защити интересите ви!
галина

Мнениеот davidova » 20 Фев 2005, 05:31

Благодаря за осветлението, но все още никой не ми е отговорил конкретно на въпроса - Трябва ли да плащам данак сгради на мое име?
davidova

Мнениеот донна2 » 20 Фев 2005, 09:50

Ако имота е закупен по време на брак въпреки ,че е СИО данък дължите ,вие и съпругата ви трябва да сте получили отделни съобщения от данъчните колко дължите данък /такава е практиката на данъчните нямам думи /.
Ако имота е собственост само на единия съпруг ,бил той придобит примерно преди брак ,дарение .... то само тоя от съпрузите дължи данък .
Данъкът е плащане в полза на държавата ,което ако не платите в срок някой ден тя пак ще си го събере с лихвите . Не виждам какво общо има плащането на местните данъци с едно евентуално дело .
С две думи до подаване на иска за развода съпругата тъй като е била в БГ е плащала данъка и за двамата , сега не иска да поема ангажименти и да го плати ,то и вие не сте и пратили пари за това .
Друг е въпроса как ще стоят нещата ако съпругата ви реши да се разпореди с имота ,който е СИО като го продаде .Но написаното от вас е толкова объркано ,че аз не мога да разбера от какво се притеснявате от развода , женави така или инъче ще го получи рано или късно ,за имуществото ли ,или за нещо друго ,бъдете по -конкретен .Така и не написахте имате ли деца ,кога и с какви средства е придобит имота , единственото което се разбира че развода няма да е по-взаимно съгласие.
Наистина след като не сте в страната ,ами упълномощете колега да ви представлява у нас .
донна2

Мнениеот davidova » 21 Фев 2005, 03:21

Благодария! Правя пояснения: Развода / ако изобщо стане/ сте бъде в 4ужбина, защото и двамата живеем извън БГ. Имота се поддържа от роднини, те плащат и данъка/който е нищожна сума/ Ако има решение по въпроса с развода то и ще има решение за имота ни.Незнам как се процедира в БГ защото в крайна сметка имота е там и по БГ закона трябва да платиме данък, но дали поотделно или няма зна4ение 4е все пак е процидура това не знам? Имаме деца от брака, но сапругата ми това не я интерисува, държи имота да бъде разделен на половина , а децата ни са ве4е пълнолетни.
davidova

Мнениеот Гери » 21 Фев 2005, 10:07

След като развода е в чужбина, докато не се мине през т.нар производство по екезекватура (признаване на чуждестранно съдебно решение) вие ще продължавате да бъдете съпрузи в България. Едва след произнасяне на Софийски градски съд (само той е компетентен да се произнесе по тези дела) с решение, с което се признава чуждестранното съдебно решение с което се прекратява брака и след като първото се отрази в съответната община, служба ГРАО тогава ще бъдете и разведени и в България.
Дано да съм се изразила ясно, че още не съм пила кафе! :")
Гери

Назад към Имотни казуси