начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Вписване договор за продажба на държавен имот

Казуси за недвижими имоти

Вписване договор за продажба на държавен имот

Мнениеот nikola121 » 03 Яну 2005, 10:52

Моля за мнение трябва ли допълнително да се вписва договор за продажба на държавен недвижим имот от 1979 г. (апартамент) преди следваща сделка с този имот? Върху оригинала на договора за продажба няма следи от вписване. В договора пише, че той заменя нотариалния акт за правото на собственост.
Подробност: върху имота е била вписана същата година ипотека, която вече е заличена, поради изплащане на заема. Т.е. договорът е бил валидно основание за вписване на ипотеката.
Предварително благодаря!
nikola121

Re: Вписване договор за продажба на държавен имот

Мнениеот gega » 03 Яну 2005, 12:05

Тези актове подлежат на вписване, но самото вписване има оповестително-защитно действие, а не конститутивно. Виж 112 ЗС - Вписват се:
а) (доп. - ДВ, бр. 87 от 1974 г., изм., бр. 33 от 1996 г., доп., бр. 34 от 2000 г.) всички актове, с които се прехвърля правото на собственост или се учредява, прехвърля, изменя или прекратява друго вещно право върху недвижими имоти, както и АКТОВЕ, С КОИТО СЕ ПРИЗНАВАТ ТАКИВА ПРАВА;
gega

Мнениеот evgo » 03 Яну 2005, 12:09

Пребладаващо е мнението на колеги, че с промяната на чл.5, б."а" на Правилника за вписванията с ДВ бр.5 от 2001г. отпадна ограниничението за вписване на прехвърлителни сделки, от кръга на които е и вашата - по реда на НДИ. Поради това, преди извършване на сделка /продажба, дарение, замяна, ипотека/ с имот, придобит по този ред, се извършва вписване на договора в СВ при съответния РС. Няма утежняване на процедурата, тъй като за вписване се използва данъчната оценка, необходима за разпоредителната сделка. Утежняване се получава от фискална гледна точка - и то е заплащане на 0.1% от данъчната оценка. С оглед на другите проблеми и плащания, ако това е проблем - здраве му кажи.
evgo

Мнениеот plamen1+ » 03 Яну 2005, 12:27

Правила съм опит да впиша такъв д-р преди изповядване на прехвърлителната сделка и съдията по вписванията отказа .Мнението на нотариуса беше ,че не се вписват.
plamen1+

Мнениеот donna » 03 Яну 2005, 14:23

Първо се извинявам, не съм обърнала внимание ,че компютъра е запаметил името на колегата ,който снощи писа от компютъра ми ,предното мнение е от донна2 ,а не от пламен1 ,ще се извиня и на колегата ,че не съм го догледала .
За евго виждам,че си от Русе ,миналата година съпруга ми продаде имот в Русе,става въпрос точно за случай за който никола 123 пита ,договора не беше вписан /имота беше купен през 1991г./ преди изповядване на сделката също не го вписахме ,дори продавахме с агенция и ония там се притесниха ,но нямаше проблем/отказа от вписванеза който говоря беше в друг РС / ,такава е практиката . Ако те интересува мога да ти цитирам № на НА и нотариуса при който я изповядвахме за да го видиш поне в служба вписвания Русе . Но ще те помоля обаче да пишеш на ел. поща donna@lex.bg
donna
Старши потребител

Мнениеот evgo » 03 Яну 2005, 15:27

В тази връзка, за nikola123:
Практиката в различните СВ е различна. Ще трябва да се доверите на нотариуса който извършва сделката, относно въпроса за вписване на договора или не.
За donna: Права си. Но аз съм виждал вписани и невписани договори за продажба на имоти по реда на НДИ. Считам промяната в Правилника за вписванията за правилна, но и за позакъсняла, което важи и за вписването на констативните нотариални актове. Считам също така, че предварителните договори по реда на чл.19 ЗЗД също могат да бъдат вписвани и е въпрос на законодателна инициатива промяната да бъде направена, защото договорът просто се нуждае от защита.
evgo

Мнениеот донна2 » 03 Яну 2005, 15:37

Не споря ,че в някои служби ги вписват ,така ,че най-добре да се разбере с нотариуса
донна2

Назад към Имотни казуси