начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Искат да ме изгонят!

Казуси за недвижими имоти

Искат да ме изгонят!

Мнениеот К. К. » 23 Сеп 2004, 12:38

Живея в къща, строена от дядо ми и брат му през 1959 г. Тогава дядо ми е бил женен. Баба ми почина през 89 г. Парцелът е на прадядо ми, който е имал 3 деца. Сестрата на дядо ми е съдила двамата си братя през 85/86 г. в резултат на което те са и платили дял и къщата е на името на двамата дядовци /2 къщи на калкан са/. През 2000 г. дядо ми си е извадил констативен нотариален акт за 1/2 от парцела и една от къщите, които са на калкан. След това го е продал на леля ми, а тя на трето лице, което сега иска да ме изгони от къщата. Проблемът е, че името на баба ми не фигурира в никакви документи, въпреки, че според мен щом са били женени то къщата е и на двамата. За парцела не споря, той е по наследство на дядо ми от прадядо ми. Баба ми има преживял съпруг и 3-деца, 2 от които - баща ми и чичо ми починали. Имам ли надежда да се боря да остана в къщата?
К. К.

Re: Искат да ме изгонят!

Мнениеот bgjurist » 23 Сеп 2004, 12:44

Да
bgjurist
Потребител

Мнениеот Анита » 23 Сеп 2004, 13:29

Благодаря, но от положителния отговор не ми става ясно точно какво мога да атакувам. Дали това, че е издаден констативен акт само на името на дядо ми или пък продажбата между дядо ми и леля ми. Какво точно мога да направя?
P.S. от провинцията съм
Анита

Мнениеот гала » 23 Сеп 2004, 13:43

Важно е да намерите Нотариалния акт , първия , който е издаден след построяване на къщата. Мисля че и тогава е важала разпоредбата за съпружеска имуществена общност , така 4е и баба ви е била собствени , но на какжа част не е ясно . Възможно е в акта да фигурира като съсобатвеник и брата на дядо ви . Това първо .
Второ . : След като баба ви е починала 89г. и дядо ви я е наследил , ЗАЕДНО С ДЕЦАТА ИМ - ПО 1/3 ВСЕКИ , той спокойно може да си разполага със своята част .
Погледнете Закона за наследството - разпределение на дялове . Той има -своята 1/2 + равна част от нейната 1/2 / ако е имала 2 деца значи по 1/3 /
Мисля че можете да претендирате и за земята .
Така определено е трудно да се изясни казуса , доста е заплетен . Мисля 4е трябва да потърсите помощ от по- опитен в тази сфера колега във вашия град.
Успех .
гала

Мнениеот BlaueAugen » 23 Сеп 2004, 13:51

Съпружеската общност е въведена през 1968 г., но важи и за заварени бракове. И аз мисля, че има какво да се направи, но случаят ви е сложен и би било несериозно да се обсъжда без съответните документи. Потърсете си много добър адвокат, защото няма да ви е лесно.
BlaueAugen

Назад към Имотни казуси