- Дата и час: 22 Ное 2024, 04:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Даряване на апартамент
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Даряване на апартамент
Моля, ви за съвет! Чичо ми иска да ми дари апартамента си след смърта си , срещу гледане на стари години и т.н. Той си има нотариален акт. Ние сме много наследници / племеници, родственици и т.н./, но чичо няма жена , деца. Аз съм един от племениците. Запознах се със Закона за наследството и горе-долу разбрах за разполагаемата и запазената част. Интересува ме какъв вид завещание е за предпочитане - нотариално заверено, саморъчно написано , или покупко-продажба. Дали е достатъчно саморъчно написано завещание, което след дай Боже много години, като почине, представя в службата за вписвания мога да получа нотариален акт за въпросния апартамент. Благодаря ви предварително.
- Петко
Re: Даряване на апартамент
1.Завещанието трябва да бъде нотариално, за да гарантира в максимална степен правата Ви. То е най-удачно и евтино, НО при условие, че сте сигурен в липсата на наследници със запазена част. Също трябва да се гарантирате против възможностите за оспорване по чл.42-44 ЗН. Освен това възможно е да се грижите за чичо си, но преди смъртта му отношенията ви да се влошат, и той да състави друго завещание.
2.Другия вариант е чичо Ви да ви прехвърли собствеността на имота срещу ваше задължение за издръжка и гледане. Но тук ще бъде открита възможността за чичо Ви, а след неговата смърт-за другите наследници, да искат разваляне на договора, ако не полагате дължимата грижа и не плащате дължимата издръжка, което трябва да бъде доказано в съда.
3.Третия вариант е чичо Ви да Ви продаде /привидно/ апартамента, като си запази ползването, но така ще изгуби гаранцията, че ще получава гледане и издръжка.
2.Другия вариант е чичо Ви да ви прехвърли собствеността на имота срещу ваше задължение за издръжка и гледане. Но тук ще бъде открита възможността за чичо Ви, а след неговата смърт-за другите наследници, да искат разваляне на договора, ако не полагате дължимата грижа и не плащате дължимата издръжка, което трябва да бъде доказано в съда.
3.Третия вариант е чичо Ви да Ви продаде /привидно/ апартамента, като си запази ползването, но така ще изгуби гаранцията, че ще получава гледане и издръжка.
- Иван
Re: Даряване на апартамент
Няма пречка чичо Ви да направи завещание във Ваша полза или да Ви дари имота приживе, тъй като той няма наследници със запазена част и никой не би могъл след смъртта му да оспорва завещанието или да разваля дарението. Само наследниците със запазена част / деца, съпруг и родители/ могат да искат намаляване на завещателните разпореждания и на даренията до размера, необходим за допълване на тяхната запазена част. Племенниците, чичовците или други родственици нямат запазена част.
- Димитрова
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|