начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

нотариално завещание

Казуси за недвижими имоти

нотариално завещание

Мнениеот 333 » 02 Май 2003, 14:37

Трябва ли нотариалното завещание да бъде изписано РЪКОПИСНО
333

Re: нотариално завещание

Мнениеот 333 » 02 Май 2003, 14:43

Трябва ли нотриалното завещание да бъде изписано РЪКОПИСНО от нотариуса. Според мен чл. 24 ал. 2 ЗН не поставя категорично такова изискване / за разлика от саморъчното звещание - чл.25 ал. 1 ЗН /.Мисля, че нотариусът може да го изпише и печатно- т. е. на пишеща машина, компютър или друго печатащо устройство.Но в книгата "Българско нотариално право ", кн. втора, том втори, автор д- р П. Бешков , стр. 23- 24 пише, че нотариалното завещание трябва " да бъде написано с мастило, а не печатно, собственоръчно от нотариуса... "Според Вас вярно ли е това?
333

Re: нотариално завещание

Мнениеот juris » 02 Май 2003, 16:38

Ако е вярно,значи нотариусите повсеместно съставят нищожни нотариални завещания.Аз не съм виждал нотариален акт,написан на ръка,в днешно време.
А нотариалното завещание нотариусите ни съставят под форма,наподобяваща нотариален акт - бланка с каре с отбелязване на удостоверявания материален интерес и събрана нотариална такса и с текст,напечатан в рамка.Това поне се практикува от нотариуси в Пловдив.Не ми се вярва Бешков да е имал предвид нещо повече от пожелателно изискване или някаква по-стара практика.Едва
ли тук може да се прави аналогия с изискването за форма при саморъчното завещание.
juris
Младши потребител

Назад към Имотни казуси