начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Грабеж на обищнска собственост

Казуси за недвижими имоти

Грабеж на обищнска собственост

Мнениеот Imperato » 28 Яну 2004, 01:25

до Председател на Общински Съвет
Свищов

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е
от Гриша Димов Грозев,
ул. Хаджи Димитър №34-А, ап.16,
Тел.№ 2-34-08, Е-mail: AbuTalib@abv.bg

Початаеми господин Захариев,
Само преди три дни вестник “Труд “публикува една статия на доцент д-р Никола Филчев, Главен Прокурор на РБ, в която съвсем смело той говори за престъпления при приватизация на банки...
И без да съм дипломиран юрист, още от сега мога да кажа, че ТБ “Биохим” попада в тази категория на предварително приватизирани банки, без при това да е имало Закон за приватизацията на държавно и т.н. имущество.
Научих от господин Емил Димитров, че усилено стягате редовна сесия на Общинския Съвет за 29 януари 2004 г. Ето защо, макар и да е малко късно за нещо ново по дневния ред, намирам за нужно да споделя следното. В края на изминалата година депозирах писмено Заявление, с което замолвах кмет-Свищов, да ме снабди с някои Актове за Държавна Собственост, а така също и с други Индивидуални Административни Актове, обикновено съпътствуващи тези АДС. Там аз само бегло споделих една идея в суров вид, а именно, че предлагам в нашата Община да се проведе един реферундум по въпроса, следва ли да имаме общинска банка. Идеята е, цялата печалба да остава в общината, за да може по-добре да се финансира здравеопозването на гражданите. Аз нарекох тази нова банка “Общинска банка-Биохим”. Ето защо, замолен сте да внесете това предложение като последна точка по дневния ред за 29 януари. Нека се дебатира по-обстойно по този въпрос, като няма пречка да се отложи за следващата сесия на Общинския Съвет. Лично съм обещал на Емил Димитров да му поднеса всички онези аргументи в подкрепа на твърдението ми, че собствеността върху земята под ТБ “Биохим” е дадена умишлено на “оперативно управление”-нещо непознато по ЗДС – така че, след като изтече един давностен срок от десет години, считано от 21 ноември 1997 г., тази общинска собственост да стане частна по обстоятелствена проверка?! Такъв е сисълът на някои актове за ДС, в които ТБ “Биохим” са я завели като “правоприемник” на БНБ, без да имало някакво правоприемство. То се случва, акот някой умре или юридическо лице преустанови дейността си и пасивите и актиите преминат върху друго юридическо лице. Това, за сведение, не е станало с БНБ и Биохим;няма никакво правоприемство, а съвсем чист опит за грабеж?!
Свищов,
27 Януари 2004 г.
С почитания
Гриша Димов
Imperato

Re: Грабеж на обищнска собственост

Мнениеот Питанчо » 28 Яну 2004, 12:11

Ваше императорско величество, случва се по някой път от едно юридическо лице да се отдели друго.
Питанчо

Re: Грабеж на обищнска собственост

Мнениеот bgjurist » 28 Яну 2004, 12:20

Само за доуточняване - съгласно наказателно-правната теория, за да е налице грабеж, е необходимо да са изпънени елементите на състава му. Т.е., от обективна страна, изпълнителното деяние да е употребата на сила и/или заплашване, жертвата да е физическо лице, предметът да е движима вещ, а престъплението да е резултатно. Ако сме изправени в хипотезата на опита, то нещата стоят другояче - опитът довършен ли ли е, или не. Според мен, тук не става дума за грабеж, а по-скоро за друго престъпление, или дори - за съвкупност и при съучастие. Нека бъдем по-точен в юридическия форум ...
bgjurist
Потребител

Назад към Имотни казуси