начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Няколко проблема, свързани с ООД

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Няколко проблема, свързани с ООД

Мнениеот johnpop » 15 Сеп 2014, 15:02

Здравейте! Попаднал съм в следната ситуация. Преди три години заедно с близък мой приятел регистрирахме фирма или по-точно казано ООД. Всичко вървеше добре, докато в един момент не се оказа така, че аз вършех цялата работа около фирмата, а този мой "близък" приятел само прибираше това, което му се полага и не даваше нищо за развитието на общия ни бизнес. Така се стигна дотам, че през декември месец миналата година аз спрях да правя каквото и да е било свързано с фирмата. Непосредствено след това той, заедно с жена си, която е и счетоводителка на фирмата, започнаха да се крият от мен. За последно се видях с тях през месец юли тази година, като на тази среща не се реши нищо и фирмата беше замразена. Сега аз искам да продължа сам това което правя и ме интересува вашето мнение или съвет относно начин, чрез който да напусна вече споменатото по-горе ООД. Аз не искам нищо от тях, въпреки че ми дължат около 1 500 лв. Даже доброволно бих прехвърлил дяла си на другия съдружник, ако това изобщо е възможно, само и само, за да не се занимавам повече с тях. Другият голям проблем който имам е свързан с това, че когато спрях да правя каквото и да е било свързано с фирмата, работата драстично намаля, при което и парите станаха дефицит. Стигна се и дотам, че спрях да си плащам осигуровките. Сега имам натрупани неплатени осигуровки за осем месеца. Интересува ме това дали, неплатените осигуровки и това, че съм съдружник в замразена фирма могат да бъдат пречка за това да регистрирам мое собствено ЕООД, чрез което отново да започна да работя, но този път без приятели. Бизнес с приятели или роднини не води до нищо добро. Благодаря предварително на всеки за неговото мнение или съвет по дадената ситуация.
johnpop
Нов потребител

Re: Няколко проблема, свързани с ООД

Мнениеот kdkrastev1234 » 15 Сеп 2014, 15:37

Не сте уточнили, но предполагам, че и двамата сте управители и съдружници в ООД-то. Има два варианта за излизането ви от него.
1. Ако съдружникът ви е съгласен, можете да му прехвърлите дружествените дялове и да бъдете заличен като управител. По този начин ООД-то ще стане ЕООД, изцяло собственост на съдружника ви.
2. Ако не е съгласен, има процедура с която можете едностранно да прекратите членството си в дружеството и да бъдете заличен, като управител.
Желателно /а във втория случай, задължително/ е да ползвате адвокат. Процедурата включва изготвянето на десетина документа, нотариална заверка на някой от тях, плащане на такса и подаването им в Търговския регистър. Ако постигнете съгласие, всичко може да приключи за 3 работни дена. Ако няма такова, следва да се връчи предизвестие и да се изчака определен срок.
Относно осигуровките, вероятно се дължат от ООД-то, а не от вас, т.е няма да пречат на бъдещата ви дейност. Без да се види правното основание за плащането им не може да се каже със сигурност.
Относно новото ЕООД, съветът ми е първо да излезете от сегашното, и тогава да регистрирате такова. Има правна възможност да се регистрира и сега, но условностите и рисковете за вас са по-големи, от времето, което ще спечелите.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот nikolov_sba » 15 Сеп 2014, 15:41

Здравейте,

Вие ли сте единствения управител на ООД-то?

Мисля, че фактите, които описвате, сочат на следното:

1) Няма пречка да напуснете ООД-то, било със или без съгласието на партньора (има различни процедури). Ако сте единствен управител, можете да подадете молба за напускане като управител. Ако след предизвестието Общото събрание не реагира, Вие можете да бъдете заличен като управител от ТР, без съгласие на ОС и дори без избор на нов управител;

2) Задълженията за осигуровки, които се дължат от осигурителя са на ООД-то и Вие не дължите лично нищо - дължи го осигурителя - т.е ООД-то. За осигуряването е удачно, да се консултирате с колега, който се занимава с осигурително право, но моето мнение е, че все пак имате интерес да покриете поне осигуровките за Вас, за периода, за който е имало основание за осигуряване. Все пак, общия случай на управление е чрез възмезден граждански договор между управителя и дружеството.

Единствената опасност е, след като напуснете, да не Ви се потърси отговорност от ООД-то (от бившия партньор), за неспазване клаузите на договорът за управление, като сте оставили дружеството да задлъжнява. Затова, трябва да се погледне договорът Ви за управление и да се съобрази най-удачния механизъм за излизане от общия бизнес.

3) Няма пречка да си учредите собствено ЕООД, като респективно насочите клиантелата към новото дружество, след като, така или иначе Вие сте двигателя на бизнеса...
nikolov_sba
Нов потребител

Мнениеот johnpop » 15 Сеп 2014, 15:52

Благодаря Ви за бързата реакция и за полезната информация.
johnpop
Нов потребител

Мнениеот zmeyan » 15 Сеп 2014, 17:35

И едно уточнение от мен... осигуровки се дължат не само, ако сте назначен като управител...
достатъчен е фактът, че сте съдружник... има варианти, в които се дължат и такива, в които не се дължат, но за целта е необходима по-подробна информация.
"Замразяването" на дейността се извършва с определен тип декларации, за да не дължите осигуровки като самоосигуряващо се лице. Дали е извършено - зависи какво сте направили, но не е достатъчно просто нищо да не правите. ЮЛ спират своята дейност с извършването на определен тип действия (декларации) и последващо въздържане от фактически/юридически действия, а не с простото бездействие.
Дано не съм Ви объркал повече... съветвам Ви да се допитате до специалист (адвокат).
zmeyan
Потребител

Мнениеот vaskovasko » 16 Сеп 2014, 12:48

По въпроса с осигуровките - може и да си се дължат. В случай, че не сте управител по договор за управление и контрол, а сте самоосигуряващо се лице и се осигурявате на 420 лв примерно изобщо не се дължат от ООД-то, а лично от вас. Просто се внасят чрез ООД-то. След като не сте ги плащали повече от 3 месеца подлежите на административна санкция по чл.103 ал.3 от Закона за здравното осигуряване - глоба в размер от 500 до 1000 лв, а при повторно нарушение - от 1000 до 3000 лв.
Ето малко информация: http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... GQ&cad=rja

В този случай силно препоръчвам да си ги изчистите, тъй като ще ви попречат на следваща дейност и постоянно ще сте в нарушение. Ако внасяте осигуровки като самоосигуряващо се лице през новото ЕООД, внесените суми ще покриват най-старите задължения - чл.169 от ДОПК./тези, които дължите като самоосигуряващо се лице от старото ООД/.
vaskovasko
Потребител

Назад към Осигурително право