начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Авторско право

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Авторско право

Мнениеот Deadra » 31 Яну 2005, 12:03

Здравейте,
Имам web-site, със съответния текст на него, как бих могла да запазая авторско право, върху този текст? Възможно ли е изобщо запазването по някакъв начин и ако да, към коя институция да се обърна? Ако някой, използва част от този текст, кого бих могла да сезирам и съответно, какви биха могли да бъдат правните последици за него?
Благодаря :)
Deadra

Re: Авторско право

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 31 Яну 2005, 12:27

Със самия факт на публикуването в интернет за обектите, които се защитават от ЗАПСП за вас е възникнало авторско право и без да е необходима някаква регистрация
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот Deadra » 31 Яну 2005, 12:59

Благодаря :)
Ако някой е използвал моя текст, по "Закон за авторките права и сродните му права", ли мога да му турся отгожорност?
Deadra

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 31 Яну 2005, 13:38

Да определено, стига да имате авторските права над този текст по смисъла на закона. Ако желаете изпратете ми по-конкретна информация и адреса на сайта на и-мейл за да мога да ви дам конкретен отговор.
anastassia.terzieva@lex.bg
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот monteskio. » 31 Яну 2005, 13:57

Здравей Ани,
Като доразвитие на горе-казаното - покакъв начин може да се докаже авторство , напр. върху комп.програма.?

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 31 Яну 2005, 22:46

от страна на автора - със сорс кодовете, които ако не е предоставяно правото на ползване върху нея са на разположение само на авторите а когато се предоставя се прави протокол за инсталацията ако се предават сорс кодовете, което не е нещо обичайно и това се описва и има документ на какво основание са известни и са предадени на други лица и т.н.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот monteskio. » 02 Фев 2005, 20:14

Здравей,
От техническа гледна точка - е така. Но от правна? Напр. Създава се ком.програма...Разбиват паролата , слагат друго име и пускат в оборота, като изпълнява същите функции като първата. По какъв начин може да се докаже авторството на първата, и че втората е продукт от първата?)))В ЗАПСП не открих подобна процедура....

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот dyody » 03 Фев 2005, 12:18

Забелязах с изненада, че във вестник, издаван в Северна България, са публикували моя статия, препечатана явно от вестника, в който я бях дала за публикуване. Статията е голяма, на 1/2 страница. Чудя се как човек може да проследи къде му публикуват статиите и да си търси правата и хонорарите, при толкова много вестници! Случайно попаднах на този вестник в печатницата, той се разпространява в райони на страната, далечни от местоживееното ми и от читателския ми интерес. Може и други статии да са ми препечатали и, ни лук яли, ни лук мирисали! Можеше и изобщо да не разбера!
dyody

Мнениеот Anastassia Terzieva » 03 Фев 2005, 12:55

:-))))))
ima si hora i nachini za vsichko
ako imash takav kazus moga da ti sadeistvam
Anastassia Terzieva

Мнениеот jiji22 » 04 Фев 2005, 11:50

Аз мисля, че въпреки всичко е добре да си запазите името в графичен и текстов вид в Панентното ведомство и после, който го използва можете да си защитите до-добре правата. Има интересни решения по Закона за авторското право и по Закона за графичен дизайн, марки и образци и какво беше там още. Имахме случай на клиент със запазена марка - име (словесно, графично, цветово и т.н.), като с това име той има и няколко сайта с различни разширения, но без ... . com. Оказа се, че сом-а със същото име го е регистрирал един отворко, който предлага в него същите услуги като клиента ни. Започна да ги рекетира, за да им прехвърли правата. Пуснахме жалба до Икономическа полиция и сега го разследват за престъпление по НК - използване на чужда марка, като се оказа, че той е направил така с доста известни фирми. Много ни помогна, че клиента си беше регистрирал името.
jiji22

Назад към Интелектуална собственост