начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Защита на търговско име?

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Защита на търговско име?

Мнениеот ivokaza » 22 Фев 2005, 12:35

Здравейте,
Бихте ли могли да ми кажете, ако имам защитено от закона име ( запазено име и знак) на фирма, мога ли да предявявам претенции към друга фирма в същият отрасъл, със сходни продукти, която използва подобно име. Например: фирмата се казва "abcdef", а конкурентната "abcdef-klmno". Да не говорим, че умишлено върху етикетите се изписва "abcdef" с големи букви, а останалото с малки???

Благодаря ви, предварително.
ivokaza

Re: Защита на търговско име?

Мнениеот гала » 22 Фев 2005, 12:42

Трудна работа , все пак не е едно и също . Има много по драстични случаи / ПРОМЯНА САМО НА ЕДНА БУКВА / .
гала

Мнениеот яница » 22 Фев 2005, 12:45

Не бих казала, че е трудно, даже напротив.Защитата е по ЗМГО и ЗЗК
яница

Мнениеот jiji22 » 23 Фев 2005, 22:18

Има няколко решения на Комисията по защита на конкуренцията - в приложената към Закона за защита на конкуренцията практика (виж Апис) по аналогични касузи, както и по Закона за марките и образците... Вземете си адвокат да ви подготви жалбите и ги пуснете. Има тънкости, с които, ако не сте юрист, няма да се справите сам. Но можете да ги осъдите... Най-бързо става с жалба до икономическа полиция - има текст в Наказателния кодекс за използване в търговската дейност на запазена марка на друго лице. Действа много бързо и после помага и за получаване на обезщетение за причинени вреди...
jiji22

Мнениеот Ant » 24 Фев 2005, 01:27

И аз мисля, че никак не е невъзможно да стане.
Има достатъчно ясни текстове.
Драстичните (нагли) наподобявания виреят, поради инертността на заинтересованите и незнанието им.
Поне според мен.
Затова и практиката в БГ не е голяма.
:)
Опитайте с Кока-Кола.. променете една буква..
Ant

Назад към Интелектуална собственост