начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Имам ли основание

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам ли основание

Мнениеот nina7493 » 01 Апр 2015, 11:58

Здравейте, съседът ми си е построил къща на калкан, преди години с разрешение на баща ми, но на калканната стена има прозорци, улукът му е в нашия двор и също така стряхата на покрива му нарушава вертикалната линия на застрояване. Известно ми е, че мога да подам жалба в общината, но аз искам да го съдя, имам ли основание за това и ако да какво - по кой член ? Предварително благодаря на всички дали мнение :)
nina7493
Младши потребител

Re: Имам ли основание

Мнениеот julyanvonemona » 02 Апр 2015, 07:30

Разбира се че имате право да го съдите, но преди всичко следва да сте наясно, че трябва да докажете вреди и щети от действията му, а това не е толкова лесна работа. Вижте там някой адвокат, ако му се занимава с това, наемате го и действайте. Жалбата до общината и административните действия които ще последват от това начинание, само ще са Ви от помощ.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nina7493 » 07 Апр 2015, 00:00

Сърдечно благодаря за отговора, работата е там, че имота ни е маломерен 214 м2, и има ограничение от кинт 1,2, ще ми вдигнат кинта на 2 само ако сме в свързано застрояване, а той не е съгласен заради същите тези прозорци, които по начало не е трябвало да съществуват, те дори не са на жилищните му помещения, а са на стълбището. Нямаше да се занимавам, но това е единствен имот за мен и за сестра ми, ще го даваме на строител срещу обезщетение и кинт 2 е единствения ни шанс някой ден да имаме покрив над главата си. Комшиите ни казват, че той и нашия баща са се разбрали, но не знам има ли декларация, няма и как да разбера, понеже архива на общината е бил наводнен и всички документи отпреди 1996 г. са били унищожени. Наясно съм, че ме чакат сериозни проблеми - пилеене на нерви, средства и време, но нямам друг избор. Стискайте ми палци и светли празници на всички.
nina7493
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Апр 2015, 07:39

nina7493 написа:но не знам има ли декларация, няма и как да разбера, понеже архива на общината е бил наводнен и всички документи отпреди 1996 г. са били унищожени.
Със сигурност зная за една община където архивът уж е "унищожен" от наводнение в началото на 90-те от миналия век и това е община Несебър. Само че архивът не е унищожен, защото лично съм ровил в този архив.
В същност, щом става въпрос за преди 2001г. това дали архивът е унищожен или не няма никакво значение. Тогава строителството на калкан включително и за ниско (малкоетажно) застрояване не зависеше от съгласието или несъгласието на съседа Ви. Възможно е и сега това да е така, но е необходимо да се знаят конкретни данни.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nina7493 » 07 Апр 2015, 10:07

:) Близо сте, общината е Царево. На 9-ти сме на експертен съвет и като си взема протокола ще знам повече. В закона пише " свързано НИСКО строителство ", а ние ще преминаваме от ЖМ към ЖС и дори не съм убедена самата община при това положение има ли право да ми иска декларации. Човекът който ми подготвя документите е бивш служител на общината и твърди, че трябват. Предстои да се разбере.......Благодаря още веднъж за вниманието !!!
nina7493
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Апр 2015, 17:53

nina7493 написа: а ние ще преминаваме от ЖМ към ЖС и дори не съм убедена самата община при това положение има ли право да ми иска декларации.
"Преминаването" за което за което става дума се извършва чрез изменение на ПУП- ПЗ. Категорично за ЖС не се изискват такива декларации! Ако все пак общинарите Ви създадат проблем пишете пак!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nina7493 » 07 Апр 2015, 18:05

Броя часовете да мине съвета и да си взема протокола, да си прочета присъдата, че това неведение ще ме умори. Поне в момента се усмихвам и ми вдъхнахте надежда. БЛАГОДАРЯ :)
nina7493
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация