начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Гаранционни срокове в строителството

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Гаранционни срокове в строителството

Мнениеот veskom » 04 Апр 2014, 09:51

Здравейте,

Извинявам се ако темата е вече дискутирана, но не успях да намеря нещо полезно назад във форума.

Искам да попитам какъв е реда за подаване на жалба към строителната фирма ако възникнат дефекти свързани със земната основа около сградата - става дума за образуването на големи дупки в бетонните плочи около сградата.

Сградата има удостоверение за въвеждане в експолатация от 31.05.2004 така че според НАРЕДБА № 2 ОТ 31 ЮЛИ 2003 Г., Чл.20, ал.4, т. 1 имаме по-малко от 2 месеца за предявяване на претенции.

Ще съм благодарен ако някой сподели опит или ми даде насоки как точно да предявя жалба към строителната фирма. Оставащият срок е много малък и рискуваме строителите да почнат да бавят нещата. Има ли начин да бъдат информирани общината, ДНСК, камарата на строителите, някой друг? И как?

Благодаря предварително!
veskom
Нов потребител

Re: Гаранционни срокове в строителството

Мнениеот emilgrigorov » 04 Апр 2014, 10:02

Чрез адвокат.
Ако претендирате неизправност в земната основа като конструктивен елемент, вината на строителя много трудно се доказва.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот veskom » 04 Апр 2014, 10:08

На места има разместване (денивелация) между две хоризонтални бетонни плочи повече от 50 см непосредствено до основите на сградата. Снимков материал няма ли са свърши работа?
veskom
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Апр 2014, 12:08

Извън сградата ли?
Както и да е. Снимков материал не върши работа.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 04 Апр 2014, 13:07

Не ми се рови за сроковете, ама ако ще водите дело, съдете всички - изпълнител, проектант, геодезист, и застрахователите им. Вината ще се установява с експертиза и всеки от тях може да е виновен.
[email protected]
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот veskom » 04 Апр 2014, 14:30

emilgrigorov написа:Извън сградата ли?
Както и да е. Снимков материал не върши работа.

Да - бетоновите плочи са разположени около сградата. Най-вероятно строителите са оплескали обратния насип и почвата подава. И затова бетона е наклонен.
veskom
Нов потребител

Мнениеот veskom » 04 Апр 2014, 14:45

kdkrastev1234 написа:Не ми се рови за сроковете, ама ако ще водите дело, съдете всички - изпълнител, проектант, геодезист, и застрахователите им. Вината ще се установява с експертиза и всеки от тях може да е виновен.

Хм, а няма ли да стане с подаване на жалба до строителната фирма (+ община, ДНСК, някой друг) ? И строителите просто да дойдат и да си отремонтират повредата, която е настъпила в гаранционния срок?
veskom
Нов потребител

Мнениеот rts » 04 Апр 2014, 17:20

Сега ли разбрахте за разместването или по-рано - кога ?
Свързахте ли се вече със строителя поне по телефона или умувате ?
Нямате време да чакате строителят доброволно да дойде и направи ремонта - ще изпуснете сроковете за Съда, все пак и на адвоката му е нужно време, за да подготви исковата молба и изобщо да си подгови делото - нещата не са тплова прости и не става от днес за утре.
Най-добре е като начало незабавно да се консултирате с адвокат.
rts
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Апр 2014, 17:34

+1
И доколкото гаранционните срокове не са изтекли. Въпрос на доказване, експертиза ...
Нямате никакво време.

НАРЕДБА № 2 ОТ 31 ЮЛИ 2003 Г. ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА СТРОЕЖИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИМАЛНИ ГАРАНЦИОННИ СРОКОВЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИ СТРОИТЕЛНИ И МОНТАЖНИ РАБОТИ, СЪОРЪЖЕНИЯ И СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ
...
Чл. 20. ... (4) Минималните гаранционни срокове на изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти са:
1. за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и за земната основа под тях - 10 години;
...
4. за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи (подови и стенни покрития, тенекеджийски, железарски, дърводелски и др.), както и за вътрешни инсталации на сгради, с изключение на работите по т. 1, 2 и 3 - 5 години;
...
8. за автомагистралите - 5 години, републиканските пътища от I, II, III клас - 3 години, при основни ремонти и рехабилитация - две години; за останалите пътища и улиците - две години, а при основни ремонти - една година;
...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 04 Апр 2014, 17:38

kdkrastev1234 написа:......ако ще водите дело, съдете всички - изпълнител, проектант, геодезист, и застрахователите им. Вината ще се установява с експертиза и всеки от тях може да е виновен.

Интересно ми е защо сте изпуснали най- отговорния участник в строителството- консултанта и неговия застраховател? Той чрез специалистите от списъчния си състав е следвало да проверяват и документират всяко едно обстоятелство по време на строителството, включително и показателите на земната основа преди отливане на фундаментите.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 04 Апр 2014, 19:02

veskom написа:
kdkrastev1234 написа:Не ми се рови за сроковете, ама ако ще водите дело, съдете всички - изпълнител, проектант, геодезист, и застрахователите им. Вината ще се установява с експертиза и всеки от тях може да е виновен.

Хм, а няма ли да стане с подаване на жалба до строителната фирма (+ община, ДНСК, някой друг) ? И строителите просто да дойдат и да си отремонтират повредата, която е настъпила в гаранционния срок?

Пробвайте, за опит пари не вземат. Лично аз съм много предубеден към нашите административни органи. Само гледайте да не изтървете някой давностен срок
[email protected]
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Апр 2014, 19:37

За тези "плочи" едва ли има проект. А за конструктивен такъв, мога да се хвана на бас, че няма.
По смисъла на ЗУТ, конструкция без проект (становище, експертиза) по част Конструкции, не е конструкция.
По описанието приличат на тротоар или улица, елемент от вертикалната планировка. С къс гаранционен срок.
Отговорността би била солидарна в случая. На строител, консултант, проектант.
Ако се докаже, че е конструктивен елемент (вкл. земна основа по смисъла на чл.20 (4) т.1), а не в категорията "останалите пътища и улиците" - чл.20 (4) т.8, или в категорията "довършителни работи". За последните две, по всяка вероятност, гаранционният срок е изтекъл. Ако не са били предприети мерки от Ваша страна в съответния срок.

Напълно възможно е, при неподдържане на двора, да има и измиване на частици в някои участъци. Често срещано, да не кажа масово явление. В такъв случай вината си е на собствениците.

Адвокат!!!
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Апр 2014, 17:43

bgarch написа:Интересно ми е защо сте изпуснали най- отговорния участник в строителството....

Колега bgarch, съгласно чл.160 (1) ЗУТ консултанта
не е участник в строителството. Това обаче не значи че не може да бъде съден. След "негодниците по дефиниеция" (общинарите) консултантите са следващите ми мишени.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 07 Апр 2014, 14:45

julyanvonemona написа:
bgarch написа:Интересно ми е защо сте изпуснали най- отговорния участник в строителството....

не е участник в строителството.

Къде го прочете това? Че не е участник! Ето текста на чл. 160, ал. 1:
(1) Участници в процеса на строителството са възложителят, строителят, проектантът, консултантът, физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", техническият ръководител и доставчикът на машини, съоръжения и технологично оборудване.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот vdggbg » 07 Апр 2014, 17:50

На мен ми е интересно по какъв точно начин "физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна" (на инвестиционния проект)" участва в строителството - т. е. в процеса на изпълнение на същия този инвестиционен проект - може би така, както Светият дух участва в процеса на непорочното зачатие...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 07 Апр 2014, 18:21

Е, при толкова много участници в строителството, защо да не е и той. По ЗУТ възложителят би трябвало да сключва отделен договор с него и той да проверява конструктивния проект. :roll:
Нека сме доволни поне, че главният архитект не е включен в участниците в строителството. Макар че той май е по- участник от доста други от списъка.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот vdggbg » 07 Апр 2014, 18:58

Така стоят нещата, за съжаление... Иженарицаемият възложител се омотава в договори с този и онзи още преди да е почнал да копае - няма да се учудя, ако скоро не се предвиди някой нов, отделен договор и с лице, правоспособно по ЗКИР - за определяне на някой жизненоважен параметър от строежа...
Накрая отговорността за строежа наистина ще трябва да се поеме от някоя висша сила, отвъд нашето въображение - иначе дворният кенеф, примерно, просто не може да бъде построен законосъобразно...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Апр 2014, 18:26

bgarch написа:
julyanvonemona написа:

не е участник в строителството.

Къде го прочете това? Че не е участник! Ето текста на чл. 160, ал. 1:
(1) Участници в процеса на строителството са възложителят, строителят, проектантът, консултантът, физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", техническият ръководител и доставчикът на машини, съоръжения и технологично оборудване.

Не внимавах и сгреших!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 11 Апр 2014, 18:56

Придвижването с "двуколки и триколки по автомагистралата" е забранено.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 12 Апр 2014, 19:13

Melly написа:Придвижването с "двуколки и триколки по автомагистралата" е забранено.

А "глътналите бастун" въобще не могат да се движат.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация