начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Контрол на главен архитект на община

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Контрол на главен архитект на община

Мнениеот vdggbg » 18 Апр 2012, 17:56

npetkov87 написа:Нали е напълно ясно, че никой главен архитект няма да наруши закона толкова брутално, ако не е взел пари от самия инвеститор под масата?!

Това, уважаеми, дори не е оборима презумпция. То е голословно твърдение, граничещо с клевета - до доказване на противното.
npetkov87 написа:А човека започнал да строи е виновен до толкова, че прави ресторант без абсолютно никаква вентилация, като изключим два вентилатора от по 10лв вградени в дограмата...
Как може да остава в сила РС за такъв обект, който е без никаква вентилация?!

Сигурно ще се учудите, но въпросът с вентилацията за заведенията за обществено хранене изобщо не стои така просто. Може би онова, което във Вашите очи е ресторант, по документи е кафе-сладкарница за непушачи, без кухненски блок, работеща с готови продукти, доставяни отвън. Такива работи. А това, че се пекат кюфтета под прозореца Ви, или че клиентите, в нарушение на забраните, пушат като комини, хайманите - не е повод за отмяна на издадените строителни книжа.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот npetkov87 » 19 Апр 2012, 00:22

vdggbg написа:
npetkov87 написа:Нали е напълно ясно, че никой главен архитект няма да наруши закона толкова брутално, ако не е взел пари от самия инвеститор под масата?!

Това, уважаеми, дори не е оборима презумпция. То е голословно твърдение, граничещо с клевета - до доказване на противното.

Кое голословно?! Да ви попитам уважаеми юристе по закон като знаете, че се изисква набор от "А","Б" и "В" документация, как ще си сложите подписа и печата за одобрение върху документация със съдържание само от "А"? Кое би ви мотивирало?!

npetkov87 написа:А човека започнал да строи е виновен до толкова, че прави ресторант без абсолютно никаква вентилация, като изключим два вентилатора от по 10лв вградени в дограмата...
Как може да остава в сила РС за такъв обект, който е без никаква вентилация?!

Сигурно ще се учудите, но въпросът с вентилацията за заведенията за обществено хранене изобщо не стои така просто. Може би онова, което във Вашите очи е ресторант, по документи е кафе-сладкарница за непушачи, без кухненски блок, работеща с готови продукти, доставяни отвън. Такива работи. А това, че се пекат кюфтета под прозореца Ви, или че клиентите, в нарушение на забраните, пушат като комини, хайманите - не е повод за отмяна на издадените строителни книжа.[/quote]
И повод е за отмяната им след като проектната документация не съответства на предназначението... Все пак има и Наредба за категоризация за местата за подслон и т.н., в която ясно е описано какво трябва да съдържа строителната документация представена за одобрение дори за кафе-сладкарничка, като дори и това не е изпълнено... Има изисквания точно за този тип преустройства за строителен надзор точно, за да се спазват дори и уредите, които трябва да бъдат поставени...
npetkov87
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 19 Апр 2012, 09:03

npetkov87 написа:Кое би ви мотивирало?!

Може пък да съм мотивиран от немукаетлък, тапигьозлък, или махмурлук. А може и просто да съм глупав човек. Да си глупав в България не е престъпление (все още).
npetkov87 написа:И повод е за отмяната им след като проектната документация не съответства на предназначението...

Предназначението се определя с проекта - така е по закон. Няма как да не съответства. Това, че нещото после се ползва за друго нещо - това е съвсем друга бира.
npetkov87 написа:Все пак има и Наредба за категоризация за местата за подслон и т.н., в която ясно е описано какво трябва да съдържа строителната документация представена за одобрение дори за кафе-сладкарничка, като дори и това не е изпълнено...

Тази наредба не е подзаконов акт по прилагането на ЗУТ, и не е относима към случая. Главният архитект дори не е длъжен да знае за съществуването и.
npetkov87 написа:Има изисквания точно за този тип преустройства за строителен надзор точно, за да се спазват дори и уредите, които трябва да бъдат поставени...

Аз поне не съм чувал за такива изисквания. Ще съм Ви благодарен, ако посочите къде мога да ги прочета.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Апр 2012, 14:28

Да си глупав в България не е престъпление (все още)
,
а вопиющо е необходимо да е! До степен сходна с нацистките расови закони!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот npetkov87 » 21 Апр 2012, 17:10

julyanvonemona написа:
Да си глупав в България не е престъпление (все още)
,
а вопиющо е необходимо да е! До степен сходна с нацистките расови закони!

Да щом с това, че си глупав може да оправдаваш себе си, че си взел пари и си нарушил закона...
npetkov87
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 21 Апр 2012, 20:01

npetkov87 написа:... че си взел пари и си нарушил закона...

Това са две твърдения, които следва да се докажат. Освен това - тези, които вземат пари, обикновено знаят как да направят така, щото да не нарушават закона.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот whiskey » 22 Апр 2012, 11:23

Само да отбележа, че срокът за произнясяне по обжалвания по чл. 216 от ЗУТ не е преклузивен, за разлика от този, който е по чл. 156.
whiskey
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Апр 2012, 13:36

whiskey , най-вероятно си прав, макар и да не мога да стопля освен одобрените ИП и РС, кой още ИАА подлежи на непряк контрол по реда на чл.216 ЗУТ. Следва да се отбележи обаче, че срока по чл.215 е преклузивен, дори и за такъв ИАА, издаден от н-ка на РДНСК.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот linet » 27 Дек 2014, 16:17

Аз също имам проблем с разрешено от главен архитект на община строителство на стопанска сграда, направено в противоречие със ЗУТ - клозет и кокошарник с височина над 2,20 см, построени на регулационната линия от съседа и се чудя как да процедирам. Ако се стигне до административно дело - очевидно съм загубила делото поради предположението ми за възможна корупция в малкия град. Може ли някой да ми даде съвет
linet
Младши потребител

Мнениеот Melly » 27 Дек 2014, 16:44

linet написа:Аз също имам проблем с разрешено от главен архитект на община строителство на стопанска сграда, направено в противоречие със ЗУТ - клозет и кокошарник с височина над 2,20 см, построени на регулационната линия от съседа и се чудя как да процедирам. Ако се стигне до административно дело - очевидно съм загубила делото поради предположението ми за възможна корупция в малкия град. Може ли някой да ми даде съвет

Споделете проблема си с колега. Едно административно производство (тук ще се намеси един всезнайко архитект да ме обори :D ) , а според мен ще е недопустимо, само ще забави решаването на казуса ви.

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Дек 2014, 16:57

Грешиш Melly, въобще няма да се намесвам да те оборвам. Дори няма да си направя труда да вникна в конкретния казус. Ако си позволявам да ти правя реплики, то е не поради съмнението ми в познаване или не на материята от твоя страна. Това отдавна за мен е без значение. Подлагам на изследване причинно-следственият характер на фундаментално сбърканият ти начин на мислене и детинското пропагандиране на откровени несъстоятелности.
Последна промяна julyanvonemona на 27 Дек 2014, 17:01, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот linet » 27 Дек 2014, 17:01

Благодаря за пожеланието, но в случая не ми е ясно как най-ефективно да действам, а и аз не съм юрист.
Строителният контрол на градчето ще се позове, че решението е на архитекта; същото вероятно ще каже и районният контрол, а за строежи 6 категория решението на административното дело по райони е окончателно. А очевидно на закона никой не държи - според него без мое писмено разрешение на регулационната линия съседът не може да строи. Може да долепи постройка до изградена от него, и в негово място, плътна ограда с височина до 2,2 м.
linet
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Дек 2014, 17:08

linet написа:....но в случая не ми е ясно как най-ефективно да действам,....
Послушайте Melly, а след това сам решете дали сте постъпил детински или не! :D
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот linet » 27 Дек 2014, 17:17

Как да я послушам, като тя нищо конкретно не казва всъщност.
linet
Младши потребител

Мнениеот Melly » 27 Дек 2014, 17:17

linet написа:Благодаря за пожеланието,....... Може да долепи постройка до изградена от него, и в негово място, плътна ограда с височина до 2,2 м.

Това е следващата стъпка към осъществяване на целения резултат.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот linet » 27 Дек 2014, 17:19

Melly не казва нищо смислено според моя ограничен юридически манталитет
linet
Младши потребител

Мнениеот Melly » 27 Дек 2014, 17:24

linet написа:Как да я послушам, като тя нищо конкретно не казва всъщност.

Напротив, напротив. :D
Върнете се няколко поста нагоре и прочетете. В случая съм ви дала насоката. До тук съм.
Дописвам:
Не държа да ме разбирате. За това са нужни доста години академична юридическа подготовка, няколко години изпити за юридическа и адвокатска правоспособност и още толкова практика - стаж по "специалността". Та такива ми ти работи...
Последна промяна Melly на 27 Дек 2014, 17:39, променена общо 1 път
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Дек 2014, 17:38

linet написа:...Melly не казва нищо смислено според моя ограничен юридически манталитет
Напротив това е един от редките случаи на просветление в съзнанието и
Melly написа:Това е следващата стъпка към осъществяване на целения резултат.
Щом сте юрист помислете малко върху цялостната конструкция на казуса и ще разберете че Ви е направен"ключ"(както се изразяват специалистите по източни бойни изкуства).
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 27 Дек 2014, 17:49

julyanvonemona написа:
linet написа:...Melly не казва нищо смислено според моя ограничен юридически манталитет
Напротив това е един от редките случаи на просветление в съзнанието и
Melly написа:Това е следващата стъпка към осъществяване на целения резултат.
Щом сте юрист помислете малко върху цялостната конструкция на казуса Ви и ще разберете че ви е направен"ключ"(както се изразяват специалистите по източни бойни изкуства).

Не можеш да преглътнеш, че освен адвокат съм и стр. инженер, което обстоятелство ми дава възможности да те гледам от високо и да ти натривам носа, когато си вреш "гагата" в материя, която по дефиниция ти е непонятна.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот linet » 27 Дек 2014, 17:50

Доколкото успявам да вникна, да заведа административно дело е безсмислено и забавящо решаването на казуса. В това определено съм съгласна. Но какво да направя, като не знам кой конТролира действията на главния архитект ефективно. вСЪЩНОСТ В ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ, И ТУК ОЧАКВАМ КОМПЕТЕНТНО МНЕНИЕ. а ЗА ВАШАТА АКАДЕМИЧНА ПОДГОТОВКА - МОИТЕ УВАЖЕНИЯ. НЕ Е ЛЕСНО ДА ИМАШ 2 ВИСШИ ОБРАЗОВАНИЯ. Аз не бързам, защото не живея постоянно в градчето, Но определено съм смутена и възмутена; цялата история е дълга за споделяне. и като средно интелигентен човек чета законите и се чудя как може да не се спазват при разрешенията за строителство. тО АКО ТРЯБВА ДА ИМА СУБЕКТИВИЗЪМ, НЯМА НУЖДА ОТ ЗАКОНИ.
linet
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация