начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Въпрос относно регулационна линия между два имота

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно регулационна линия между два имота

Мнениеот mavrodiorama » 22 Юни 2009, 20:36

Тези дни очаквам да ми издадат строително разрешение за строеж на къща на калкан. В съседния имот на границата има барака, външна тоалетна, баня. От моя страна срещу тези постройки има барака и лятна кухня. Трудно мога на този етап да проследя границата,но имам съмнения,че съседа е навлязъл с тоалетната в моя имот окопо 12-15см
Това сигурно е станало отдавна със устното съгласие на баща ми-не знам точно. Банята му ползва за стена тази на моята лятна кухня. След като ми се даде строителна линия при положение,че съмненията ми се окажат вярни и че за да се направи калкана трябва да съборя и част от лятната кухня значи ли ,че не мога да го направя при това положение.
Кави са законовите положения в такива случаи?
Много моля за компетентна помощ !
Предварително благодаря на отзовалите се.
mavrodiorama
Младши потребител

Re: Въпрос относно регулационна линия между два имота

Мнениеот Melly » 23 Юни 2009, 16:52

mavrodiorama написа:Тези дни очаквам да ми издадат строително разрешение за строеж на къща на калкан. В съседния имот на границата има барака, външна тоалетна, баня. От моя страна срещу тези постройки има барака и лятна кухня. Трудно мога на този етап да проследя границата,но имам съмнения,че съседа е навлязъл с тоалетната в моя имот окопо 12-15см
Това сигурно е станало отдавна със устното съгласие на баща ми-не знам точно. Банята му ползва за стена тази на моята лятна кухня. След като ми се даде строителна линия при положение,че съмненията ми се окажат вярни и че за да се направи калкана трябва да съборя и част от лятната кухня значи ли ,че не мога да го направя при това положение.
Кави са законовите положения в такива случаи?
Много моля за компетентна помощ !
Предварително благодаря на отзовалите се.

Защо винаги нещата се правят отзад напред.... :roll:
Ами като имате съмнения, защо не си заснехте имота и да проверите в кадастъра има ли някакво разминаване?, пък ако има - първо да си оправите границата??, пък после да искате Разрешение за строеж? :roll:

Изводите ще си ги спестя!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот l____ » 24 Юни 2009, 12:33

Ами като имате съмнения, защо не си заснехте имота и да проверите в кадастъра има ли някакво разминаване?

И като го заснеме - какво? Да речем, че е заснет.

И като го провери в кадастъра - какво? Да речем, че е проверено в кадастъра.

И като е установено разминаване - какво? Да речем, че е установено. Къде е казано, че 'кадастъра' има вещно-правно действие? Никъде!... Щото 'кадастъра' няма такова действие.

Кой може да гарантира, че в СГКК имота е нанесен 'правилно'. А какво ли значи 'правилно'. Кой определя кое е 'правилното'?

пък ако има - първо да си оправите границата??

Ако възникне спор...., границата се оправя много трудно. А като се замисля как се 'оправя' граница... нерви ми се образуват.

Та... гледайте да се разберете със съседа си с добро. Иначе... спор за материално право... съд... вещи лица...експертизи...решения...обжалвания...

Ако наистина си струва да спорите за 10-15 см - спорете /понякога си струва/!
Но ако не си струва... направете компромис - отстъпете.
Решете си Вие. Но граница се 'оправя' трудно, особено ако СГКК реши да спази всички процедури по изменението на одобрена кадастрална карта. И особено ако и съседа ви се "запечЕ".

Отгоре на всичко, СКГГ май не се занимават с грешки в имотните граници по-малки от 17 см. /За това последното - не съм на 100% сигурен. Може и да греша. Но в ЗКИР ли беше, в наредбите към него ли беше, има текст, който ограничава изменения по-малки от определен размер. Не знам защо в главата ми е останало числото 17. / Вероятно греша. Но е добре да проверите и този момент - много зависи от това как е нанесена границата в 'кадастъра' - дали след преки геодезически измервания, или след дигитализиране на по-отдавнашни кадастрални планове. Проверете. Не се доверявайте.
l____
Потребител

Мнениеот super_c » 01 Юли 2009, 17:19

Ще се съглася с колегата
l____ написа:гледайте да се разберете със съседа си с добро. Иначе... спор за материално право... съд... вещи лица...експертизи...решения...обжалвания...

Само ще уточня относно точността на Кадастралната карта:

НАРЕДБА № 3 ОТ 28 АПРИЛ 2005 Г.
ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, СЪЗДАВАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИТЕ РЕГИСТРИ
В сила от 13.05.2005 г. Обн. ДВ. бр.41 от 13 Май 2005г., изм. ДВ. бр.16 от 21 Февруари 2006г.

Чл. 18. (1) Точността на нанесените в кадастралната карта поземлени имоти и сгради се определя чрез изчисляване на стойностите на:

4) Допустимите стойности на и за урбанизирани територии са:

1. когато координатите на точките са определени чрез геодезически измервания:

а) за точки от трайно материализирани граници на поземлени имоти и очертания на сгради от основното застрояване 30 сm и 20 cm;

като се има предвид и

(7) По целесъобразност и в зависимост от характера и застрояването в различните територии изпълнителният директор на АК може да определи с техническо задание допустими стойности на и , различни от определените по ал. 4 и 5. (ДВ, бр. 16 от 2006)
super_c
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Мар 2010, 21:34

Ако въпросните летни кухни и бани са законно построени за тях трябва да има разрешение за строеж и протокол за стр. линия и ниво независимо през кой век е правено законното строителство. Ако строителството е незаконно (нещо което е поне 60% вероятно) - въобще не може да служи за репер от който да се съди за навлизане или не с каквито и да са сантиметри. Липса на официално трасиране на имотната граница може да служи за мотив да се доказва грешка или не в кадастралния план. Въпроса е доста сложен, като се вземат под внимание,режима до изменението на чл.59 ЗТСУ(ДВ бр.34 2000г.), теклата придобивна давност по чл.181 ЗТСУ и и сега по ЗУТ. Едва след като се уточнят тези дадености може да се говори за допустими (или не) грешки в кадастралната карта (кадастралния план ако няма одобрена КК)
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация