Тройна експертиза посочва от къде да се осъществи право на преминаване до намираща се в съсобствен по регулация дворищнорегулационен парцел съгласно ЗРП от времето на ЗТСУ и собствена само на единия съсобственик (А) сграда. В съдебно заседание съсобственик (В) внася, в районния съд на град П стари нотариални актове скици от все още действащият план от които еднозначно може да се заключи че съгласно §8. ал.1 ПР на ЗУТ,съсобствеността по регулация е отпаднала и писмиено искане с мотиви - тези документи следва да бъдат взети под внимание в смисъл че посоченото от експертизата преминаване се осъществява през имота собствиност на В.
Районния съд на гр. П отхвърля тезата за значението на самостоятелните имоти с мотиви:
1. Това са дкументи ирелевантни към предмета на делото;
2. Съгласно между временно влязлата в сила кадастрална карта имотът е посочен като съсобствен.
Въпрос: Каква доказателствена тежест има КК в това дело и може ли тя да бъде противопоставена на отпадналата ex lege съсобственост само заради това, че тази карта и до този момент не е променена
- Дата и час: 06 Фев 2025, 02:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Спор относно право на преминаване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Спор относно право на преминаване
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Re: Спор относно право на преминаване
Освен петорната експертиза,която ще доведе и затвърдената КК,е възможно да е отговорът на вашия въпрос.Нали знаете какво е петорна-20 години дело.
-
namakak - Потребител
Целта не е оспорване на тройната експертиза, а разискване върху мотивите на съда. Съдът има изход да я отхвърли и сам да расъждава с оглед обстоятелствата по делото като приеме материалите доказващи двата самостоятелни имота - без да се прибягва до петорна експертиза
-
julyanvonemona написа:Целта не е оспорване на тройната експертиза, а разискване върху мотивите на съда. Съдът има изход да я отхвърли и сам да расъждава с оглед обстоятелствата по делото като приеме материалите доказващи двата самостоятелни имота - без да се прибягва до петорна експертиза
Напълно възможно е съдът да е отказал, тъй като в това производство, вероятно претенцията ви почива на друго основание. Съдът не е длъжен да съобразява доказателства по непредявен иск. В случая, вие навеждате други факти, които биха били относими по спор с друг предмет, а при положително Решение, това би било основание за измнение на КК (ЗКИР).
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Поради оскъдната информация по казуса, предположението ми е в тази посока.
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
-
Melly - Старши потребител
Melly, за съжаление делото е започнало преди адвокатът на страната (В) да поиска консултация от мен, като технически специалист по въпроса. Това наложи при вече формиран първоначален иск да се дооформя в хода на съдебното производство. Най-късо - в иска се твърди че в момента собственика на сградата (А) осъществява подхода си през имота който "...от край-време си е така, а сега се проправя път през моята граница..." иска се да се псочи друг начин на преминаване а реално такъв има (Само помислете какъв езиков стил на процесуалния защитник). Очевидно дори и всичките правни аргументи да са в полза на страната (В), само заради този език ако аз съм съдия, веднага ще отсвиря иска дори и без да мисля (всъщност и теоритична възможност няма да съм съдия, защото съм архитект).
Сега когато вече каруцата се е обърнала, а и с оглед КК се питам при обжалване на следващо ниво до колко действащата кадастрална карта в този и вид има някаква доказателствена сила. А иначе основания за изменение на самата кадастрална карта -колкото щеш и вече са направени стъпки в тази посока, но това е отделно производство, а както изглежда ще продължи доста време Седейки и мислейки си все пак собствеността е детерминирана по силата на §8 ал.1 ЗУТ, а има и нотариални актове за бившите имоти и скица от регулационния план от които може да се съди за идентичност. Моля Вие да определите дали "просто си седя"
Сега когато вече каруцата се е обърнала, а и с оглед КК се питам при обжалване на следващо ниво до колко действащата кадастрална карта в този и вид има някаква доказателствена сила. А иначе основания за изменение на самата кадастрална карта -колкото щеш и вече са направени стъпки в тази посока, но това е отделно производство, а както изглежда ще продължи доста време Седейки и мислейки си все пак собствеността е детерминирана по силата на §8 ал.1 ЗУТ, а има и нотариални актове за бившите имоти и скица от регулационния план от които може да се съди за идентичност. Моля Вие да определите дали "просто си седя"
-
julyanvonemona написа:Melly, за съжаление делото е започнало преди адвокатът на страната (В) да поиска консултация от мен, като технически специалист по въпроса. Това наложи при вече формиран първоначален иск да се дооформя в хода на съдебното производство. Най-късо - в иска се твърди че в момента собственика на сградата (А) осъществява подхода си през имота който "...от край-време си е така, а сега се проправя път през моята граница..." иска се да се псочи друг начин на преминаване а реално такъв има (Само помислете какъв езиков стил на процесуалния защитник). Очевидно дори и всичките правни аргументи да са в полза на страната (В), само заради този език ако аз съм съдия, веднага ще отсвиря иска дори и без да мисля (всъщност и теоритична възможност няма да съм съдия, защото съм архитект).
За съжаление, трябва да се върнете крачка назад.
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Възможен изход, но продължителен във времето: По съдебен ред
![Arrow :arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif)
Във вички случаи обаче, е задължително участието на адвокат!
П.П. Битка се печели при предварително И правилно изработна стратегия, и тактика.
Успех!
-
..... посочва от къде да се осъществи право на преминаване до намираща се в съсобствен по регулация дворищнорегулационен парцел съгласно ЗРП от времето на ЗТСУ и собствена само на единия съсобственик (А) сграда. В съдебно заседание съсобственик (В) внася, в районния съд на град П стари нотариални актове скици от все още действащият план от които еднозначно може да се заключи че съгласно §8. ал.1 ПР на ЗУТ,съсобствеността по регулация е отпаднала и писмиено искане с мотиви - тези документи следва да бъдат взети под внимание в смисъл че посоченото от експертизата преминаване се осъществява през имота собствиност на В.
Районния съд на гр. П отхвърля тезата за значението на самостоятелните имоти с мотиви:
1. Това са дкументи ирелевантни към предмета на делото;
2. Съгласно между временно влязлата в сила кадастрална карта имотът е посочен като съсобствен.
Сега пък аз трябва да се върна крачка назад.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
В случая, въпросът къде е била отразена имотната граница преди обособяването в самостоятелен УПИ на двата имота, има значение единствено за определяне на квотите в съсобствеността - а вие разполгате с такива документи (нот. актове). Съжалявам за подвеждането.
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
Както и да е. Едно е ясно - без да се погледнат документи не е възможно да бъде даден коректен отговор по поставен правен въпрос.
-
Melly
като внушение ли да го разглеждам защото има милион неудачни примери чиято средностатистическо ядро води до друг извод, дори и това дело, като част от същото това ядро. Моля само не считайте че се заяждам с професията
Във вички случаи обаче, е задължително участието на адвокат!
като внушение ли да го разглеждам защото има милион неудачни примери чиято средностатистическо ядро води до друг извод, дори и това дело, като част от същото това ядро. Моля само не считайте че се заяждам с професията
-
julyanvonemona написа:MellyВъв вички случаи обаче, е задължително участието на адвокат!
Не мисля че колегата не е направил необходимото... Друг е въпросът дали, условно казано, е избрал най-късия път да защити тезата си.
Не забравяйте, че в един спор има две страни и съществува елементът изненада. Не винаги в една такава надпревара може да бъде предвидено, ответната страна "да извади каре Аса".
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
-
Melly, коленопреклонно пея оксанна за етиката Ви!
-
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|