начало

Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров

Неизползваема нива

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизползваема нива

Мнениеот lady_79 » 09 Яну 2025, 14:52

Здравейте, имам следния въпрос.
Скоро научих, след смъртта на моята баба, че част от нивите, които има се водят неизползваеми.
Те фигурират в договора за аренда, но са с рента 0лв.
И така поне 25години
Като знам как арендаторите при нас, са изорали нивите до самия асфалтов път, силно се съмнявам, че нивите все още са неизползваеми. Как се проверява и доказва това? В случай, че се установи, че са използваеми, дали може да се установи от кога? Имат ли право наследниците да предявят претенции, за годините назад? Благодаря предварително!
lady_79
Нов потребител

Re: Неизползваема нива

Мнениеот hristev » 09 Яну 2025, 17:55

Снабдете се с удостоверение и екземпляри от регистрираните договори за наем/аренда за последните три стопански години и настоящатата. (договори не дава всяка служба). Това следва да получите от съответната общисна служба по земеделие и гори. Таксата е символична.

Гледате кое лице фигурира в договора като арендатор/наемател. С удостоверението за наследници отивате при това лице и настоявате да Ви плати наем/аренда за настоящата стопанска година и три години назад. Ако не Ви плати до една седмица - отивате при адвокат. Последното е много важно, защото ще Ви размотават и връщат по 100 пъти за щяло и нещяло и накрая ще направите повече разходи от среща с адвокат.

Дали една нива се обработва може да проверите тук - https://seu.dfz.bg/seu/f?p=727:8140:::NO::: Ако имотът излиза като незаявен - 95% не се обработва. 100% гаранция няма. Гледайте на картата как изглежда имота от въздух.

Това е, повече подробности не Ви трябват, защото само ще Ви объркат. Успех.
hristev
Потребител

Re: Неизползваема нива

Мнениеот berto » 09 Яну 2025, 20:15

Аз бих добавил, ако намерите въпросния арендатор, да пратите нотариална покана, за да има черно на бяло, че искате да се плати и не се шегувате. Мисля, че ще подейства отрезвително.
berto
Потребител

Назад към Покупко-продажба